Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Α' ΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Θα ακούσουμε σήμερα από το Ζ' Οίκο: 

Ζάλην ἔνδοθεν ἔχων, λογισμῶν ἀμφιβόλων, ὁ σώφρων Ἰωσὴφ ἐταράχθη· πρὸς τὴν ἄγαμόν σὲ θεωρῶν, καὶ κλεψίγαμον ὑπονοῶν Ἄμεμπτε· μαθὼν δέ σου τὴν σύλληψιν, ἐκ Πνεύματος Ἁγίου, ἔφη· Ἀλληλούια. 

(Έχοντας μέσα του ζάλη από αμφίβολους λογισμούς, ο σώφρων Ιωσήφ ταράχθηκε, διότι ενώ σε θεωρούσε παρθένο, υπέθεσε την εγκυμοσύνη σου κλεψίγααμη (=από παράνομη σχέση), Άμεμπτε. Όταν πληροφορήθηκε ότι η σύλληψη προερχόταν από το Άγιο Πνεύμα φώναξε Αλληλούια.)

Ο Ιωσήφ βλέποντας την παρθένα κόρη να είναι έγκυος ταράχθηκε. Το λογικό συμπέρασμα ήταν ότι η εγκυμοσύνη προέρχονταν από παράνομη σχέση. Πως να μην βασανιστεί η ψυχή του και να μην οργιστεί το πνεύμα του από κάτι τέτοιο; Ήταν δίκαιος και δεν θα κοινοποιούσε το γεγονός ώστε να λιθοβολιστεί βάσει του νόμου, η Μαρία. Όμως σκέφτηκε να την εγκαταλείψει, όπως μας λέει η Αγ. Γραφή (Ματθ. 1, 19). Ο Θεός όμως δεν άφησε τον Ιωσήφ αβοήθητο στην ταραχή που είχε κυριεύσει την ψυχή του. Έστειλε άγγελο και του αποκάλυψε την αλήθεια βάζοντας τέλος σ' αυτή τη δοκιμασία. Δέχθηκε καλοπροαίρετα το μήνυμα του Θεού, τασσόμενος βοηθός και συμπαραστάτης στο θεομητορικό θαύμα.