Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (21/1/2018) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΕ' ΛΟΥΚΑ

Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

ἕως ἔρχομαι πρόσεχε τῇ ἀναγνώσει, τῇ παρακλήσει, τῇ διδασκαλίᾳ. (Α' Τιμ. 4, 13)

Ώσπου να έρθω, συγκέντρωσε την προσοχή σου στην ανάγνωση των Γραφών, στις συμβουλές και στη διδασκαλία. 
Σε τρία πράγματα προτρέπει ο απ. Παύλος τον Τιμόθεο να επικεντρώσει την την προσοχή του για να πετύχει το ποιμαντικό έργο του. Συμβουλές που και σήμερα απευθύνονται στους ιερείς.
α. Στην ανάγνωση των Γραφών. Δηλαδή να γίνεται επιμελώς η ανάγνωση των γραφών, ώστε να τις ακούν και να τις μαθαίνουν οι πιστοί. Η επαφή με τα ιερά κείμενα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διδασκαλίας και του κηρύγματος του θείου λόγου. Από εκεί πηγάζει η αλήθεια και οφείλουμε να την προσεγγίσουμε όπως γράφτηκε από τους ιερούς συγγραφείς.  
β. Στη διδασκαλία. Δεν αρκεί μόνο η ανάγνωση των γραφών, αλλά χρειάζεται η μελέτη και η ανάλυση στα όσα διδάσκουν. Αυτό σημαίνει εντρύφηση και πνευματική δουλειά ώστε να γίνονται αντιληπτά και κατανοητά τα νοήματα των κειμένων σε όλους.
γ. Στις συμβουλές. Ο θείος λόγος δεν είναι απλά το κεντρικό θέμα για ένα κήρυγμα, αλλά βρίσκει εφαρμογή στα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Γίνεται η βάση για τη νουθεσία ή την παρηγοριά σε ότι μας ταλανίζει. Και σ' αυτό το σημείο, μπορεί να συνεισφέρει μόνο ο ποιμένας που γνωρίζει τι γράφουν και τι διδάσκουν οι γραφές.

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ, εδώ και εδώ.