Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Συνήθως βάζω αποτελέσματα ερευνών, τα οποία είναι «περίεργα» και προκαλούν, αν μη τι άλλο, το γέλωτα. Υπάρχουν όμως και επιστημονικές έρευνες που αξίζει να αναδεικνύονται γιατί λένε κάποια σοβαρά πράγματα. Η παραπάνω, από το ΒΗΜΑ (31/5/2015) αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Μας μιλάει για το εργασιακό άγχος και πως αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Στο απόκομμα γίνονται εύκολα οι εξής επισημάνσεις:

Κατ' αρχάς, υπάρχει εργασιακό άγχος, και όχι το χαζοχαρούμενο μότο «χαρά και εργασία»! Κάτι που οι εργαζόμενοι (στην συντριπτική πλειονότητα τους) το βιώνουν, τους φθείρει, αλλά το σύστημα αγνοεί, ή προσποιείται ότι δεν υπάρχει... Επίσης, δεν είναι εύκολη η αλλαγή των δεδομένων της εργασίας, κάτι που μαρτυρά την κακή ποιότητα της εργασίας, η αδυναμία πειστικής πρότασης για την αντιμετώπισή του από τους ερευνητές (η γιόγκα και η χαλαρωτική μουσική δεν εφαρμόζονται στις περισσότερες δουλειές, αν όχι όλες,!) και τέλος, για να ασχολούνται με το εργασιακό άγχος οι επιστήμονες, τότε προφανώς, είναι επικινδύνως ψυχοφθόρο!

Σε εποχή που ο μεσαίωνας στα εργασιακά έχει κάνει την εμφάνισή του, τα δικαιώματα των εργαζομένων συρρικνώνονται στο όνομα της «ανάπτυξης», το εργασιακό άγχος ολοένα θα αυξάνει. Η χαλάρωση σε επαρκή βαθμό δεν είναι εφικτή στους χαμηλόμισθους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και την απειλή της ανεργίας. Κακά τα ψέμματα, αυτό το άγχος είναι ένας μόνιμος καθημερινός εφιάλτης σε μια στρεσογόνα ρουτίνα. Δυστυχώς οι ερευνητές μπορούν μόνο να διαγνώσουν και να καταγράψουν το πρόβλημα. Όσον αφορά την επίλυσή του, δεν μπορούν να προτείνουν τα αυτονόητα, περισσότερη άδεια και ρεπό, καθώς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μιας και αυτά το σύστημα θέλει να μειώσει ή να καταργήσει. Στο πρόβλημα, λοιπόν, το μόνο που μένει στους εργαζομένους, είναι να κάνουν (γαϊδουρινή) υπομονή και να δείχνουν μεγάλη ανοχή... Μόνο που τα αποθέματα στερεύουν και η απάθεια, ως μονόδρομος οδηγεί σε αλλοτρίωση. Η όποια δυναμική αντίδραση από τους εργαζομένους δεν είναι πλέον παρά μια πάλε ποτέ αποδοτική ενέργεια...     

11 σχόλια:

 1. Το άγχος έχει μπει στη ζωή του πολίτη εργαζόμενος, συνταξιούχος άνεργος όλοι βιώνουν σήμερα την αβέβαιότητα για το αύριο! Ούτε ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Σίγουρα πρέπει να αντιδράσουμε σήμερα ίσως αύριο να είναι πολύ αργά για τον τόπο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο συνταξιούχος και ο άνεργος βέβαια δεν βιώνουν εργασιακό άγχος, μιας και δεν είναι εν ενεργείᾳ εργαζόμενοι. Πάντως μετέχουν την αβεβαιότητας. Το κακό είναι πως η αντίδραση δεν είναι εύκολη...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 2. Τα αφεντικά δεν ενδιαφέρονται για τις συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι και τους ασκούν πίεση για παραπάνω απόδοση με όσο γίνεται λιγότερες αποδοχές. Και αφού το κράτος δεν ενδιαφέρεται για τον εργαζόμενο τότε όπου φτωχός και η μοίρα του. Δες τι είπε ο Τόμσεν, ότι καλά είναι 300 ευρώ μισθός!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άμα ενδιαφέρονταν το κράτος για τους πολίτες τότε ίσως τα πράγματα να ήταν λίγο καλύτερα. Αλλά στον καπιταλισμό μόνο τα αφεντικά μετράνε, όχι οι εργαζόμενοι. Αυτοί είναι αναλώσιμοι...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 3. Κάτω από άσχημες συνθήκες, όπως αναφέρεις και με την απειλή της ανεργίας, οι εργαζόμενοι, ξεπερνούν τα όρια του άγχους.
  Ζουν μια κόλαση!
  Οι ξένοι και οι Ελληνες φίλοι τους δεν μπορούν να καταλάβουν την αγωνία του χαμηλόμισθου.
  Τα αφεντικά, ντόπια ή ξένα ούτε ενδιαφέρονται, ούτε θέλουν να καταλάβουν πως ζει ο εργάτης.

  Φιλάκια(αγωνιστικά!)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η εργασιακή κόλαση είναι μόνο για τους εργαζόμενους... Οι υπόλοιποι, εκουσίως, αγνοούν τα προβλήματα των εργαζομένων. Ο καπιταλισμός με το πραγματικό του, απάνθρωπο πρόσωπο!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
  2. Ο καπιταλισμός ένα πρόσωπο έχει...το απάνθρωπο.

   Διαγραφή
 4. καλημερα φιλε μου.
  ασχημο το εργασιακο αγχος.
  ασχημο το αγχος γενικως.
  αν το διαχειριζομαστε οσο γινεται. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ άσχημο το άγχος αλλά δυστυχώς είναι υπαρκτό και επίπονο! Δεν ξέρω αν υπάρχει επαρκής διαχείριση και πως αυτή επιτυγχάνεται...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 5. Γίνετε η δουλειά να μην έχει άγχος; Αλλά το να κάνουν γιόγκα όταν είναι στη δουλειά οι εργαζόμενοι είναι όλα τα λεφτά!!! Όποιος κάνει γιόγκα τότε θα τον απολύσουν αμέσως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, η γιόγκα εν ώρα δουλειάς, παραείναι τραβηγμένη λύση! Μόνο σε κωμωδίες γίνονται αυτά!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.