Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (3/8/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ Η' ΜΑΤΘΑΙΟΥ


Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

μεμέρισται ὁ Χριστός; μὴ Παῦλος ἐσταυρώθη ὑπὲρ ὑμῶν; ἢ εἰς τὸ ὄνομα Παύλου ἐβαπτίσθητε; (Α' Κορ. 1, 13)

Έχει διαιρεθεί ο Χριστός; Μήπως ο Παύλος σταυρώθηκε για σας ή στο όνομα του Παύλου βαφτιστήκατε;
Ο απ. Παύλος για να σταματήσει τα σχίσματα και τις έριδες στην εκκλησία της Κορίνθου, τους λέει κάτι πολύ σημαντικό. Ότι ο Χριστός είναι αδιαίρετος. Κατ' επέκταση, αδιαίρετη είναι και η Εκκλησία Του. Είναι ο μόνος διά του οποίου θα λάβουμε τη σωτηρία. Δυστυχώς, οι ανθρώπινες αδυναμίες οδήγησαν χριστιανούς στο να διαιρούνται σε ομάδες, και να υπερτονίζουν τον αρχηγό τους. Γι' αυτό, ο Παύλος θυμίζει (και σήμερα) ότι βαπτιστήκαμε στο όνομα του Ιησού Χριστού, ο οποίος σταυρώθηκε για μας, και όχι στο όνομα του κάθε λειτουργού που παρεξηγεί το ρόλο του και παρακινεί τους ποιμενόμενους υπ' αυτόν, να του δείχνουν ολοκληρωτική αφοσίωση και υπακοή. 

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.  

3 σχόλια:

 1. "Από μια μονάχα σκοπιά θα έτεινα να ονομάσω τον συγκαιρινό (με την άμεση έννοια) πιο ευτυχή από τον επίγονο. Γιατί, αν υποθέσουμε ότι διάβηκαν αιώνες ανάμεσα στο γεγονός και στην ύπαρξη αυτού του ανθρώπου, θα πρέπει, στο μεταξύ, να ειπώθηκαν τόσα πολλά, τόσες φτηνοκουβέντες πάνω στο θέμα, ώστε οι ψευδοφήμες που είχε να αντιμετωπίσει ο συγκαιρινός θα ήταν λιγότερο αρνητικές για τη δυνατότητα της αληθινής κατανόησης· κι αυτό ισχύει καθόσον, πιθανότητα, η αιώνια φήμη, όπως ορισμένων εκκλησιών μας, θα μόλυνε την πίστη με κουτσομπολιά, πράγμα αδύνατο στην πρώτη γενεά, κατά την οποία η πίστη θα πρέπει να εκδηλώθηκε με όλη την πρωτογενή της δύναμη, με την ικανότητά της να ξεχωρίσει από όλα τα υπόλοιπα." (Κίρκεγκωρ, Φιλοσοφικά ψιχία, σελ. 133εξής, μετάφρ. Κ. Παπαγιώργης, εκδόσεις Καστανιώτη, 1998). Κατὰ τὰ ἄλλα: δὲν ντρέπεσαι, ποὺ δὲν μὲ ἀφήνεις νὰ ξεσηκώσω τὸ κείμενο καὶ τὴν ἑρμηνεία του, παρὰ πρέπει τώρα νὰ ἀντιγράφω γράμμα πρὸς γράμμα ὅλο τὸ κείμενο... ἀδελφέ, ἀκούραστε ἐργάτη τοῦ εὐαγγελίου, σὲ χαίρομαι, ὅπως καὶ ὅλοι μας, κουράγιο, δύναμη, ποῦ θὰ πάει, θὰ ξημερώσει καὶ θὰ βγῆ τῆς αὐγῆς ἡ κροκάτη γάζα. ὅσο κι' ο νοῦς να τυραννιέται, ἄσπρη εἶν' ἡ μέρα, πεθυμιέται. Ἀνάσταση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Κίρκεγκωρ λέει κάτι πολύ πρακτικό, που δείχνει το μειονέκτημα της χρονικής απόστασης. Δυστυχώς, δεν μπορούμε ούτε να σβήσουμε τις φτηνοκουβέντες ούτε να τις αγνοήσουμε.
   Το κείμενο ξεσηκώνεται, αρκεί να ξέρεις το κόλπο! :) Δυστυχώς υπάρχουν κάμποσοι που αντιγράφουν και μετά οικειοποιούνται τις αντιγραφές... Ελπίζω να σε βρω στο skype να σου εξηγήσω το κόλπο.
   Μέχρι την αυγή, επικρατεί το σκοτάδι της «ανάπτυξης» και το έρεβος του ΕΝΦΙΑ! Μεγάλη Παρασκευή διαρκείας...

   Διαγραφή
 2. περασα να ευχηθω ομορφη μερα και καλη εβδομαδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.