Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΝ...

πλούσιοι ἐπτώχευσαν καὶ ἐπείνασαν, οἱ δὲ ἐκζητοῦντες τὸν Κύριον οὐκ ἐλαττωθήσονται παντὸς ἀγαθοῦ.
(Ψαλμ. 33, 11)

Οι πλούσιοι πτώχευσαν και πείνασαν, όσοι ζητούν το Θεό δεν θα λιγοστεύσει σ' αυτούς κανένα αγαθό. Όσοι έβαλαν στόχο της ζωή τους την απόκτηση του υλικού πλούτου, όσοι στήριξαν την ευτυχία τους στα χρήματα, έγιναν δέσμιοι μιας εφήμερης και πλασματικής ευημερίας που διακατέχεται από τον φόβο της φτώχειας. Ο πλούτος έρχεται και παρέρχεται με συνέπεια όσοι τον είχαν, να τον χάσουν και να βαλτώσουν στην πενία...

Αντίθετα όσοι στηρίζουν τις ελπίδες τους στο Θεό, όσοι ασχολούνται με την πνευματική τους προκοπή, δεν πτοούνται από την φτώχεια. Δεν τους γίνεται εφιάλτης. Δεν μεμψιμοιρούν. Ζουν με πίστη απαγκιστρωμένοι από την ύλη. Ο Θεός δεν αφήνει όσους πιστεύουν σ' Αυτόν, όσους στολίζουν την ψυχή τους με πνευματικές αρετές. Τους προστατεύει με τον τρόπο του και δεν τους αφήνει στη στέρηση και τη δυστυχία.

8 σχόλια:

 1. "οπως μεριμνα για τα πτηνα του ουρανου μεριμνα και για εμας"......!!!

  θα μπορουσα να πω και το "συν Αθηνα και χειρα κινει".......να μην τα πριμενουμε ολα ετοιμα...

  Καταλαβαινω πως το νοημα της αναρτησης σου ειναι πως πρεπει να ξεκολλησουμε απο τα υλικα αγαθα...και την κτιση τους....!!!
  Τι κανεις ομως οταν εσυ εχεις την πνευματικη υγεια και δεν εισαι δεσμιος τις υλης....και σου σωνεται το ψωμι το γαλα...και τα παιδια σου σ αγαπαν και υπακουν στις κακουχιες.....δεν φερνουν αντιρηση στην φτωχεια των υλικων αγαθων..... και συ φτανεις στην μερα που δεν εχεις να τα ταϊσεις.......

  δεν θελω να φανω υβριστικος.......αλλα ο Θεος ειναι θεωρεια...και με την θεωρεια δεν χορταινεις
  αυτα καποτε πρεπει να διαχωριστουν κανεις δεν ζει με θεωρειες...αντιθετα για τις θεωρειες πολλοι πεθαινουν......
  καλη εβδομαδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το νόημα της ανάρτησης είναι αφενός να στραφούμε στις πνευματικές αρετές και αφετέρου να απογκυστρωθούμε από την απόκτηση πλούτου. Μην πάμε και στον άλλο άκρο να μην θέλουμε καθόλου τα τα υλικά αγαθά. Να ικανοποιούμαστε με όσα μας αρκούν για να ζήσουμε και να μην κυνηγάμε να αποκτήσουμε ολοένα περισσότερα. Αυτό μας υποβαθμίζει σε άβουλα ζώα χωρίς πνευματικό υπόβαθρο.

   Ο Θεός δεν είναι μόνο θεωρεία, κυρίως είναι πράξη. Για παράδειγμα, ο Χριστός λέει να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας. Αυτό αν το κάναμε όλοι πράξη σίγουρα θα ήταν ο κόσμος καλύτερος. Ή λέει ότι μην κάνεις ότι δεν θες να σου κάνουν. Αυτά δεν είναι μόνο θεωρίες. Μπορούν και πρέπει να γίνουν εφικτά.

   Θεωρείς μπορούμε να πούμε κάποιες ιδεολογίες που κινούνται σε ουτοπικά επίπεδα. Βέβαια οι άνθρωποι κυνηγάνε τον πλούτο, και ουκ ολίγες φορές το κάνουν στο όναμα μιας ιδεολογίας, έτσι για να έχουν μια... «πνευματική» αφορμή! Με συνέπεια καταστροφές, πολέμους, θανάτους κλπ.

   Καλά να περνάς.

   ΥΓ Στα αγιογραφικά χωρία μπορούν να λεχθούν πολλά. Εδώ βάζω απλά ένα μικρό σχόλιο, για μια πρώτη κατανόηση.

   Διαγραφή
 2. Τα λεφτά κανένας δεν τα παίρνει μαζί του στον τάφο! Κι όμως μερικοί τα μαζεύουν με μανία και λένε ότι κάνουν οικονομία!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζουν ότι θα ζήσουν πάρα μα πάρα πολύ...!!!

   Διαγραφή
 3. Δυστυχώς ο υλισμός είναι χαρκτηριστικό της εποχής.
  Για αυτούς, όμως, δεν ισχύει ούτε το "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι"
  Κωστής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο υλισμός είναι χαρακτηριστικό όλων των εποχών! Αφού ο άνθρωπος ανέκαθεν είχε το πάθος της αλαζονείας και της φιλαργυρίας! Ο αλαζόνας είναι εκουσίως πτωχός τῷ πνεύματι, επιδεικνύοντας την πονηριά του, ή μάλλον την κουτοπονηριά του στο Θεό!

   Διαγραφή
 4. Πλούσιος είναι εκείνος που έχει πνευματικά προσόντα και εφόδια και όχι αυτός που έχει πολλά λεφτά. Διότι τα πνευματικά προσόντα δεν χάνονται, ενώ τα λεφτά δεν είναι μόνιμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα πνευματικά προσόντα είναι ανεξίτηλα και φέρουν μεγάλο κύρος σ' όποιον τα έχει. Εν αντιθέσει με τα εφήμερα χρήματα.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.