Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΚΑΙ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ

Κάποιος χωρικός, είχε ένα άλογο και ένα γάιδαρο φορτωμένα με σακιά από στάρι. Το άλογο, πιο δυνατό, προχωρούσε καμαρωτό και με χάρη. Ξοπίσω του ο μικρότερος γάιδαρος αγκωμαχούσε από το πολύ ζόρι. Κάποιοα στιγμή, μη μπορώντας ο γάιδαρος, είπε του αλόγου:
«Πάρε λίγο από το φορτίο μου, γιατί δεν θ' αντέξω για πολύ.»
Το άλογο όμως αρνήθηκε, και αργότερα ο γάιδαρος από τον πολύ κόπο έπεσε και εξέπνευσε. Τότε ο χωρικός, έγδαρε το γαϊδούρι και το δέρμα του μαζί με το βάρος του γαϊδάρου τα φόρτωσε στο άλογο. Και το άλογο παραπονούνταν λέγοντας:
«Αχ, τι μου συνέβηκε. Είναι μεγάλη η κακοτυχία μου. Για να μη θελήσω να πάρω λίγο από το βάρος του γαϊδάρου, τώρα βαστάζω ακόμα και το δέρμα του.»

Αυτός ο διδακτικός μύθος του Αισώπου, είναι τόσο επίκαιρος στις μέρες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Φωνή βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ βέβαια, σε μια κοινωνία μη ακουόντων...

3 σχόλια:

 1. πάντα επίκαιρος ο Αίσωπος!!! κι εσύ έχεις απόλυτο δίκιο φυσικά στα συμπεράσματά σου, βέβαια δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει αυτό από πάντα συνέβαινε (έτσι είναι η φύση του ανθρώπου)... κι όχι μόνο αυτό αλλά και το ότι τα καλά του δεν θέλει κανένας να τα μοιράζεται με άλλους παρά μόνο τις συμφορές του όταν έχει ανάγκη..όπως στον άλλο μύθο
  Οδοιπόροι και πέλεκυς
  Δύο οδοιπόροι πήγαιναν μαζί. Ο ένας από αυτούς βρήκε έναν πέλεκυ (τσεκούρι) και τότε ο άλλος του είπε: «ευρήκαμεν».
  - Να μη λες «ευρήκαμεν», είπεν ο πρώτος, αλλά «ευρήκα». Ύστερα από λίγο τους συνάντησαν εκείνοι που είχαν χάσει τον πέλεκυ και τότε εκείνος που τον είχε βρει, αισθανόμενος το εαυτό του διωκόμενο είπε: «εχαθήκαμε».
  - Να μη λες «εχαθήκαμε» αλλά «εχάθηκα», απάντησε τότε ο άλλος, γιατί και όταν τον ευρήκες δε μου είπες ότι θα τον έχουμε μισό – μισό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ ღ oneiremata ღ & Θεό7δωρε.

  Δυστυχώς ισχύει η φράση από το σχετικό ανέκδοτο:
  «Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα πεθάνετε για την πατρίδα»!
  Το κακό είναι πως η σύνεση δεν πρυτανεύει του ατομισμού... Και όση εξουσία αποκτάει κανείς, τόσο πιο πολύ αναπτύσσει τον ατομισμό του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.