Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΟ... ΤΣΑΚ! (ΙΙΙ)

Και πάλι, ένα λεπτό πριν μπει ο νέος χρόνος, βάζω ανάρτηση, όπως έκανα πέρσι και πρόπερσι. Χωρίς τα εθιμοτυπικά χρόνια πολλά. Δυστυχώς η περσινή μου γελοιογραφία (εδώ) δεν με διέψευσε...
Ο Σαμαράς μας στοίχειωσε για τα καλά το 2014, και η οικονομική αφαίμαξη πήγε σύννεφο! 

Το 2015 ξεκινά με εθνικές εκλογές. Επιτέλους η διακαής επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε πραγματικότητα. Μόνο που σαν πολύ φουσκώνει τις επαναστατικές εξαγγελίες ο Τσίπρας και οι συν αὐτῷ παρατρεχάμενοι πολιτικάντηδες, και δεν μου πολυαρέσει αυτό... Δεν υπάρχει κανένας με ελάχιστο νιονιό, να του πει πως όσο πιο πολύ φουσκώνει το μπαλόνι, αυτό κάποια στιγμή θα σκάσει; 

Όμως, οι Έλληνες αρεσκόμαστε στο παραμύθι και ψηφίζουμε αυτόν που θα μας πει το ωραιότερο και το μεγαλύτερο! Αφού δεν έχουμε υπευθυνότητα, τρέχουμε σαν χαϊβάνια πίσω από κάθε δημαγωγό. Φούσκωσε το μπαλόνι σου, Αλέξη. Όταν γίνει το μπαμ, εσύ το πολύ πολύ, θα πας σπίτι σου με γεμάτες τις τσέπες, όπως πιθανότατα θα κάνει και ο Σαμαράς, εφόσον χάσει τις εκλογές. 

Και όπως πάντα, οι πλούσιοι και οι χορτάτοι θα ξαναμπούνε στη Βουλή, μιας και ο κυρίαρχος λαός ψηφίζει και ξαναψηφίζει πάνω κάτω τα ίδια κόμματα. Όλοι τους δεξιοί και αριστεροί, έχουν μασαμπουκώσει καλά από τις κρατικές επιδοτήσεις, ενώ κατά τ' άλλα, ξεσηκώνουν τον κόσμο να κάνει απεργίες και πορείες για να δείξουν ότι τάχα κάνουν αντιπολίτευση... Ρεαλιστικά, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο!

Εν πάσῃ περιπτώσει, το 2014 δεν ήταν καλή χρονιά και σαν κι αυτή, να μην ξανάρθει καμιά. Ευχές δεν θα κάνω, ούτε και θα δεχτώ, μιας και ουσιαστικά είναι για τους τύπους και δεν πιάνουν. Καλό θα ήταν να αφήναμε κάποια στιγμή τους τύπους κατά μέρους και να πιάναμε την ουσία. Σε πολλούς τομείς της ζωής μας... Αντί ευχών, λοιπόν, μια προσευχή. Που να ζητά από το Θεό κουράγιο, υπομονή και που και που κανένα χαμόγελο για το 2015. Να περνάτε καλά.      


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

«ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ»

Η πρωτοχρονιάτικη ρεβεγιόν πλησιάζει και οι κυρίες που έχουν προγραμματίσει νυχτερινή έξοδο, ας αρχίζουν από τώρα... το βάψιμο! Ως γνωστόν, το ωραίο φύλλο, θέλει ώρες ατελείωτες στο να ετοιμαστεί, εν αντιθέσει με τον άντρα, που σε 15 με 20 λεπτά το πολύ, είναι έτοιμος! Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας, παρομοίως και το βάψιμό τους! Λες και η ομορφιά χρειάζεται «πασαλιψατέρ» για να αναδειχθεί...
Εν πάσῃ περιπτώσει, το παρακάτω αρθράκι από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 243 (28/12/1969) δίνει συμβουλές για το κατάλληλο μακιγιάζ στις βραδινές εξόδους, στην περίοδο των γιορτών. Όσες βάφονται με... ζήλο, θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον. Οι υπόλοιπες δεν το έχουν ανάγκη... προφανώς θα έχουν φυσική ομορφιά... 
Και μια συμβουλή δική μου, εκτός άρθρου: Καλύτερα να φοράτε στο πρόσωπο, το χαμόγελό σας! Είναι πολύ καλύτερο από το βάψιμο...


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (28/12/2014) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ

 Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

᾿Ηκούσατε γὰρ τὴν ἐμὴν ἀναστροφήν ποτε ἐν τῷ ᾿Ιουδαϊσμῷ, ὅτι καθ' ὑπερβολὴν ἐδίωκον τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ καὶ ἐπόρθουν αὐτήν (Γαλ. 1, 13)

Γιατί ακούσατε για τη συμπεριφορά μου που είχα κάποτε στον Ιουδαϊσμό, ότι υπερβολικά καταδίωκα την εκκλησία του Θεού και προσπαθούσα να την αφανίσω.
Ο απ. Παύλος αναφέρεται στο παρελθόν του πριν την κλήση του από το Θεό. Δεν προσπαθεί να κρύψει ότι ήταν φανατικός διώκτης της Εκκλησίας. Απεναντίας θυμίζει το παρελθόν του, για να τονίσει το έλεος του Θεού, ο οποίος τον μετέβαλε να μετανοήσει και τον έκανε απόστολο του ευαγγελίου Του. Είναι ευγνώμων για τη θεία χάρη και εμπιστοσύνη που έλαβε, και αντιπαραβάλει στο κακό παρελθόν του, την μετέπειτα εν Χριστῷ μεταβολή του. Αυτό το παράδειγμα πρέπει να έχουμε, όταν δεχόμαστε ευεργεσίες από το Θεό. Να του δείχνουμε ευγνωμοσύνη. Ωστόσο, ας θυμόμαστε ότι οι ευεργεσίες αυτές δεν είναι υλικές, αλλά πνευματικές, που στόχο έχουν την επαναφορά μας στην οδό της σωτηρίας.  

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

ΕΚ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Μας λέει σήμερα στον όρθρο ο ειρμός της θ' ωδής: 

Μυστήριον ξένον, ὁρῶ καὶ παράδοξον! οὐρανὸν τὸ Σπήλαιον· θρόνον Χερουβικόν, τὴν Παρθένον· τὴν φάτνην χωρίον· ἐν ᾧ ἀνεκλίθη ὁ ἀχώρητος, Χριστὸς ὁ Θεός· ὃν ἀνυμνοῦντες μεγαλύνομεν.

Με έκπληξη ο ιερός υμνογράφος βλέπει ότι η γέννηση του Ιησού δεν είναι μια οποιαδήποτε γέννηση. Είναι μυστήριο περίεργο, παράδοξο και ανερμήνευτο! Το σπήλαιο γίνεται ουρανός και η παρθένος Μαρία γίνεται θρόνος των Χερουβείμ, η δε φάτνη, χώρος που χωράει τον Θεό, τον οποίο δεν χωράνε τα σύμπαντα! Ένας εύστοχος παραλληλισμός, που δεικνύει τη θεότητα του Χριστού. Ο υλικός κόσμος μεταμορφώνεται με τη χάρη του Θεού και προτυπώνει τον άυλο. Η Παρθένος Μαρία γίνεται ο θρόνος, τον οποίο σχηματίζουν με τα φτερά τους οι άγγελοι (το τάγμα των Χερουβείμ) για να «καθίσει» ο Θεός. Ο Χριστός ως Θεός, ενώ στα μάτια των ανθρώπων γεννιέται ταπεινά σ' ένα σπήλαιο - στάβλο, εντούτοις έρχεται με την ανώτερη άυλη δόξα, που του αρμόζει, κάτι που μόνο τα μάτια αυτού που πιστεύει μπορούν να αντιληφθούν. Αυτόν λοιπόν, το Χριστό και Θεό, μας προτρέπει ο ιερ. υμνογράφος να ανυμνήσουμε και να μεγαλύνουμε.

Ακούμε το τροπάριο εδώ (προηγείται ο στίχος Μεγάλυνον ψυχή μου, τὴν τιμιωτέραν, καὶ ἐνδοξοτέραν τῶν ἄνω στρατευμάτων):
      

Το blog της Αποκαλύψεως του 999, εύχεται στους αναγνώστες του παρόντος ιστοχώρου καθώς και σε όλο τον κόσμο Καλά Χριστούγεννα με πολύ υγεία και ευτυχία. Να θυμόμαστε ότι ο νεογέννητος Χριστός μας καλεί σε πνευματική προκοπή με άσκηση και επιμονή στην αρετή, ώστε να πετύχουμε τη δική μας αναγέννηση. Τα Χριστούγεννα είναι μεγάλη εκκλησιαστική εορτή και όχι απλά ένα δρώμενο και αφορμή για κρεπάλες. Η ταπεινότητα του στάβλου και του σπηλαίου, πόρρω απέχει  από τα φανταχτερά στολίδια, τα λαμπάκια και τα ξεφαντώματα που επιτάσσει ο ηθικά ξεπεσμένος «πολιτισμός» μας, που υπόσχεται εφήμερη ευτυχία. Σ' αυτήν την ταπεινότητα μας καλεί από τα γεννοφάσκια του ο Χριστός, γιατί αυτή οδηγεί στην αιώνια χαρά της ουράνιας βασιλείας.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

«ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΡΧΟΝΤΑ»

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, και όλοι λίγο πολύ μπαίνουμε σε ρυθμούς εορταστικούς, κάνοντας έτσι μια προσπάθεια για να σπάσουμε τη ρουτίνα... Κι όσο ξεχωριστά να θέλουμε να ζούμε κάθε χρονιά τις γιορτές, τις περισσότερες φορές τις περνάμε μια απ' τα ίδια, αποκομίζοντας περισσότερη μελαγχολία παρά ευτυχία...  Κατάντησαν και οι γιορτές να έχουν τη δική τους ρουτίνα.

Το παρακάτω προέρχεται  ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 346 (23/12/1971) και μας διηγείται τις παραμονές Χριστουγέννων ενός μικροαστού οικογενειάρχη, που τις βιώνει μέσα από τη ρουτινιάρικη καθημερινότητά του. Ας ελπίσουμε φέτος να περάσουμε καλύτερα τις γιορτές.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (21/12/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ


Ακούμε στη σημερινή αποστολική περικοπή: 

ὧν οὐκ ἦν ἄξιος ὁ κόσμος, ἐν ἐρημίαις πλανώμενοι καὶ ὄρεσι καὶ σπηλαίοις καὶ ταῖς ὀπαῖς τῆς γῆς. (Εβρ. 11, 38)

για τους οποίους δεν ήταν άξιος ο κόσμος, περιπλανιόνταν σε ερημιές και σε όρη και σε σπηλιές και στις τρύπες της γης.
Ο απ. Παύλος αναφέρεται σε προφήτες και δίκαιους της Παλ. Διαθήκης, οι οποίοι επέδειξαν με κόστος, την πίστη τους. Πολλοί από αυτούς δεν μπόρεσαν να συμβιώσουν με τον κόσμο. Δηλαδή με το πλήθος των ανθρώπων, που βάδιζε στην οδό της αμαρτίας. Οι ερημιές, τα βουνά και οι σπηλιές ήταν πιο φιλόξενα γι' αυτούς, παρά οι άνθρωποι. Η κοινωνία των ανθρώπων είχε εκπέσει ηθικά που δεν ήταν άξια για να έχει αυτούς τους πιστούς ανάμεσά της. Σ' αυτή την κοινωνία, δυστυχώς, τείνει να ομοιάσει και ο σημερινός κόσμος. Το καλό είτε χλευάζεται, είτε νοθεύεται. Οι αξίες και τα ήθη διαποτίστηκαν από τον εγωισμό και τον υλισμό. Οι πιστεύοντες (όχι με τα λόγια, αλλά εμπράκτως) λιγοστεύουν και περιθωριοποιούνται... Με αποτέλεσμα να μην είναι σε λίγο ούτε ο δικός μας κόσμος άξιος για τους λίγους πιστούς. Η γέννηση του Θεανθρώπου κατάντησε δρώμενο για κρεπάλη, αντί υπενθύμιση για πνευματική προκοπή και ανάταση. Ο Κύριος που θα γεννηθεί, αναγκάζεται να απομακρυνθεί από έναν κόσμο ανάξιο που τον αποστρέφεται. Αντί να παρασυρθούμε αυτές τις μέρες από το κάλεσμα για κοσμικές κρεπάλες, ας στραφούμε στο να δυναμώσουμε την πίστη μας, φέρνοντας στις καρδιές μας το νεογέννητο Ιησού. Ας ανοίξουμε με την πνευματική μας άσκηση, χώρο σ' Εκείνον από τον οποίο πηγάζουν η αγάπη και η αιώνια ζωή. Μη γίνουμε για τον Χριστό, μέρος ενός ανάξιου κόσμου... 

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ... ΞΑΠΛΕΣ!

- Και πως θα περάσεις τα Χριστούγεννα;
- Τι εννοείς; 
- Εννοώ, τι θα κάνεις, αν θα πας κάπου.
- Ότι και όλες τις Κυριακές! Τίποτα το ιδιαίτερο...
- Άσε τις Κυριακές, για τα Χριστούγεννα σε ρώτησα.
- Και 'γω για τα Χριστούγεννα σου απάντησα. Ότι και τις Κυριακές.
- Τι σχέση έχουν οι Κυριακές με τα Χριστούγεννα; 
- Είναι αφιερωμένες στον Κύριο. Γι' αυτό και η πρώτη μέρα της εβδομάδας πήρε το όνομά της από τον Κύριο, δηλαδή το Χριστό. Και τα Χριστούγεννα στο Χριστό είναι αφιερωμένα. Οπότε πες ότι έχουμε μια... Κυριακή παραπάνω στο έτος!
- Σώπα! Και δεν θα κάνεις κάτι ιδιαίτερο; 
- Όχι βέβαια! Απλά θα ξεκουραστώ! Εσύ θα κάνεις κάτι; 
- Εγώ, βέβαια. Θα καλέσω συγγενείς για φαγητό και διασκέδαση.
- Δεν μου λες τις υπόλοιπες Κυριακές καλείς το σόι σου για γλέντι; 
- Ε... όχι!
- Μπα; Μόνο στα Χριστούγεννα θυμάσαι το Χριστό για να γλεντήσεις εσύ; 
- Και την Κυριακή του Πάσχα!
- Τι λες βρε παιδί μου, ανατρίχιασα τώρα! Δηλαδή στις 51 Κυριακές του έτους πάντως, το Χριστό τον ξεχνάς; 
- Δεν τον ξεχνώ...
- Πάλι καλά. Τουλάχιστον πας στην Εκκλησία...
- Α, όχι. Δεν πάω γιατί κοιμάμαι.
- Ε, αφού κοιμάσαι, το Χριστό τον έχεις... άντε να μην πω! 
- Ε, όχι κι έτσι. Τα παραλές.
- Βρε, άμα δεν ήταν τα Χριστούγεννα, θα καθόσουν δύο ημέρες; 
- Όχι.
- Τότε να πας στην Εκκλησία να ανάψεις κανένα κεράκι, που λόγῳ αυτουνού που τον ξεχνάς κάθε Κυριακή και κοιμάσαι του καλού καιρού, κάθεσαι δύο ολόκληρες ημέρες!
- Πολλοί δεν πάνε στην Εκκλησία. 
- Άσε τους πολλούς και κοίτα την πάρτη σου. Αν οι πολλοί είναι αχάριστοι, να μην γίνεις κι εσύ!
- Καλά, καλά. Άντε, Καλά Χριστούγεννα αν δε σε δω.
- Δεν σου εύχομαι το ίδιο! Το «Καλά Χριστούγεννα» πρέπει να το λένε οι χριστιανοί που δεν προτιμούν την ξάπλα από το Χριστό! Για σένα, σου εύχομαι ολόθερμα, απλά... καλό ρεπό! 
- Κρυάδες...
- Όχι κρυάδες. Απλά αντί να σου ευχηθώ μια τυπική και άνευ ουσίας ευχή, όπως έκανες εσύ, προτιμώ μια ευχή με νόημα. Καλό ρεπό. Α! Και καλές... ξάπλες! Χριστουγεννιάτικες!

Αφιερωμένο...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΥΡΙ

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, και οφείλουμε από πριν να κάνουμε το... κουμάντο μας για το εορταστικό τραπέζι. Για όσους τηρούν ευλαβικά τα γαστρονομικά έθιμα, το παρακάτω απόκομμα  από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 242 (21/12/1969) είναι μια ενδιαφέρουσα συνταγή για τη γαλοπούλα. Επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, ας έχουμε υπ' όψιν τη γέμιση με τυρί... Πάντως δεν ενδεικνύεται για όσους κάνουν δίαιτα...


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Η ΦΑΤΣΑ... ΜΑΣ ΕΛΛΕΙΠΕ!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η επιστήμονες, μιας που έλυσαν τα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη, ασχολήθηκαν επιτέλους με ένα πολύ καίριο και δυσεπίλυτο πρόβλημα που ταλάνιζε την ανθρωπότητα για αιώνες! Δημιούργησαν το πορτρέτο του Άϊ Βασίλη! Βέβαια, όχι ακριβώς του Μεγάλου Βασιλείου, του οποίου η γιορτή είναι την 1η Ιανουαρίου. Αλλά του Αγίου Νικολάου, στον οποίο οι δυτικοί συσχέτισαν το έθιμο των δώρων.

Μπορεί πολλά παιδάκια και φέτος να μην δουν δώρο ανά τον κόσμο, αλλά τουλάχιστον θα τους φύγει η απορία για το πως μοιάζει αυτός, που κατά την παιδική μυθοπλασία, μοιράζει τα δώρα! Και ασφαλώς μια τέτοια σπουδαία είδηση θα περνούσε στα ψιλά, αν αναλογιστούμε το πόσα παιδιά δεν μετέχουν αυτού του ωραίου κατ' τα άλλα, παραεκκλησιαστικού εθίμου. Ευτυχώς που η επιστήμη μας έλυσε αυτήν την σημαντική απορία... Καλύτερο δώρο δεν θα μπορούσε να μας κάνει μέρες που έρχονται! 

Αλήθεια, όμως, τον πιτσιρικά και την πιτσιρίκα, τους ενδιαφέρουν το πρόσωπο του Άϊ Βασίλη; Ένας γέρος με άσπρη γενειάδα, άντε και με γυαλιά πρεσβυωπίας. Το δώρο τους ενδιαφέρει... Όποιο και να είναι αυτό, είτε παιχνίδι, είτε είδος πρώτης ανάγκης, είτε φάρμακο, είτε μια αγκαλιά έστω. Αλλά μάλλον για κάποιους επιστήμονες, προηγούνται τα πρόσωπα!

Το απόκομμα προέρχεται από τον Ελεύθερο Τύπο (8/12/2014)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

«ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΞΥΠΝΑΤΕ ΣΩΣΤΑ»!

Το πρωινό ξύπνημα σίγουρα δεν είναι το καλύτερο πολλών ανθρώπων. Ειδικά το χειμώνα. Αλλά άντε και ξύπνησες. Δεν θα σηκωθείς αμέσως για να πας στην τουαλέτα και να φτιάξεις κανένα καφεδάκι; Ε, αυτό είναι λάθος! Άμα ανοίξεις τα μάτια, τότε πριν σηκωθείς κάνεις ότι λέει το παρακάτω απόκομμα από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 220 (24/7/1969), ώστε να... ξυπνήσεις σωστά για να έχεις καλή διάθεση. Με 3 μόλις στάδια! Δεν ξέρω αν όντως βοηθάνε στην καλή διάθεση, αλλά άμα υπάρχει χρόνος για χουζούρεμα, προσωπικά, είμαι υπέρ του χουζουρέματος! Ας κοιμόμαστε πρώτα σωστά... 



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (7/12/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ Ι' ΛΟΥΚΑ (ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ)


Μας λέει ο απ. Παύλος στη σημερινή περικοπή: 

ἐξαγοραζόμενοι τὸν καιρόν, ὅτι αἱ ἡμέραι πονηραί εἰσι. (Εφεσ. 5, 16)

Εξαγοράζοντας για τον εαυτό σας τον καιρό, γιατί οι ημέρες είναι κακές.
Ο χρόνος της ζωής μας είναι ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο όμως δεν κρατάει αιώνια και τελειώνει χωρίς να γνωρίζουμε το πότε. Γι' αυτό και πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε όσο πιο σωστά μπορούμε για τη σωτηρία της ψυχής μας. Να μην τον αφήσουμε να περνάει ανεκμετάλλευτος, μέσα στην τεμπελιά και την απραξία. Η άσκηση, η μελέτη, και η αγαθοεργία πρέπει να γίνονται με κάθε ευκαιρία. Δυστυχώς οι ημέρες είναι ηθικά πονηρές και πιο συνήθεις είναι οι αφορμές για να κάνουμε το κακό, παρά το καλό. Συνεπώς χρειάζεται εγρήγορση, και προσπάθεια. Είναι εύκολο να παρασυρθούμε στην πνευματική στασιμότητα, ακολουθώντας τα κελεύσματα του κόσμου. Ακόμα ευκολότερη είναι η οδός προς μια τρυφηλή και άσωτη ζωή. Σε εποχές που η αμαρτία και η ασωτία κατάντησαν να υποκαθιστούν τις ηθικές αξίες, η προσπάθεια για πνευματική ανάταση δυσχεραίνει. Όμως ο χρόνος που φεύγει, δεν ξανάρχεται. Γι' αυτό μην τον σπαταλάμε άσκοπα.       

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΕΡΓΙΑ... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

 - Κοίτα να δεις... δεν αφήνουν το παιδί να πάει να σπουδάσει και αυτό κάνει απεργία πείνας.
- Ποιό παιδί; 
- Αυτόν το Νίκο Ρωμανό.
- Και ποιός δεν τον αφήνει; 
- Οι δικαστές.
- Γιατί; 
- Γιατί είναι φυλακισμένος για ένοπλη ληστεία.
- Καλά κάνουν!
- Μα το έχει αυτό το δικαίωμα. Γιατί καλά κάνουν οι δικαστές; 
- Γιατί δεν θα του χρησιμεύσει σε τίποτα το πτυχίο! Τόσοι πτυχιούχοι είναι άνεργοι, που δεν έχουν κάνει και καμιά παρανομία...
- Μα το θέμα δεν είναι αυτό! Το θέμα είναι ότι του στερούν το δικαίωμά του στις σπουδές.
- Ε, άμα ήθελε τόσο πολύ να σπουδάσει, γιατί έκανε ένοπλη ληστεία; Δεν ήξερε ότι άμα μπεις στη μπουζού, άντε να βρεις το δίκιο σου; Ας καθόταν στα αβγά του!
- Μα δηλώνει αναρχικός! 
- Ε, και; Άμα ο κάθε αναρχικός έπαιρνε τα όπλα και λήστευε, η χώρα θα είχε γίνει φαρ-ουέστ! Το να διαφωνεί κανείς με το σύστημα δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνει το λήσταρχο Νταβέλη! Και στο κάτω κάτω, άμα δεν του άρεσε το κλίμα εδώ λόγῳ των ιδεών του, να έφευγε και να πήγαινε αλλού! Δεν τον υποχρέωσε κανείς να πάρει τα όπλα! Μάλλον το χρήμα τον ενδιέφερε παρά η ιδεολογία!
- Ωραία, έκανε ένα νεανικό λάθος. Θα πρέπει να τον καταδικάσουμε μια ζωή σαν τον Γιάννη Αγιάννη; 
- Ε, μην το παραφουσκώνουμε! Άλλο ο Γιάννης Αγιάννης που έκλεψε ένα ψωμί γιατί πεινούσε, και άλλο ο αναρχικός που πήρε όπλο για να κάνει τον εκδικητή του συστήματος! 
- Εντάξει. Θα πρέπει να τον αφήσουμε να πεθάνει για το νεανικό του λάθος; 
- Όχι και νεανικό του λάθος! Ο ίδιος σε χθεσινή επιστολή του δεν δηλώνει μεταμέλεια...
- Έστω. Η δημοκρατία όμως δεν εκδικείται διά της ποινής, αλλά σωφρονίζει. Και αφού έχουμε δημοκρατία...
- Τι έχουμε; Δημοκρατία; Που την είδες καλέ τη δημοκρατία; 
- Μα το πολίτευμα μας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Υπάρχουν σύνταγμα και νόμοι.
- Στα λόγια! Στην πράξη όμως οι νόμοι προορίζονται μόνο για τους φτωχούς και τους αδυνάτους! Οπότε έχουμε δημοκρατία... γιαλαντζί! Και σε γιαλαντζί δημοκρατίες, τα δικαιώματα των πολιτών, το σύνταγμα, η ισονομία, η αξιοκρατία κλπ, εύκολα παρακάμπτονται! Πόσο μάλλον των φυλακισμένων! Και τα αποτελέσματα των εκλογών, δείχνουν ότι αυτό θέλει η πλειονότητα των πολιτών!
- Τότε θα πρέπει να κάνουμε κάτι να το αλλάξουμε αυτό!
- Πολύ σωστή παρατήρηση. Αφού λοιπόν θες αλλαγές, πάρε κι εσύ ένα κουμπούρι και τράβα σε καμιά τράπεζα. Και άμα σε πιάσουν, να δώσεις πανελλήνιες και μετά να κάνεις απεργία πείνας που δεν θα σε αφήνουν να παρακολουθήσεις τα μαθήματα! 
- Ε, όχι κι έτσι...
- Βρε άνθρωπε. Το πράγμα είναι απλό: Αφού δεν θα τον άφηναν να σπουδάσει, γιατί του επέτρεψαν να δώσει πανελλήνιες; 
- Έλα μου ντε! 
- Και αυτός νομίζει, ότι με την απεργία πείνας θα καταφέρει να κάμψει το σύστημα; Άμα το σύστημα είχε αισθήματα και συγκινούταν από κάτι τέτοια, τότε δεν θα το αντιμάχονταν ως αναρχικός! Οπότε... 
- Οπότε; 
- Αν ήθελε να αυτοκτονήσει θα το είχε κάνει μια κι έξω! Και θα γινόταν μάρτυρας στον αναρχικό χώρο. Αφού δεν το έκανε αυτό και αυτοκτονεί λάου λάου, το σύστημα του πάει κόντρα! Το πολύ πολύ να πεθάνει. Σάματι τόσοι δεν αυτοκτόνησαν από την κρίση; Ευαισθητοποιήθηκε κανείς από την κυβέρνηση και τους ψηφοφόρους της; 
- Όχι... Δηλαδή, τσάμπα θα πάει, αν στο τέλος καταλήξει; 
- Ναι! Γιατί σε μια σάπια από αξίες κοινωνία, σαν και τη δική μας, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε κανονική δημοκρατία με σοβαρό κράτος. Οπότε δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των απόξω, πόσο μάλλον των από μέσα. Απλά θα διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά την αναλγησία του κράτους, θα γράψουμε καμιά σχετική αγανακτισμένη φρασούλα στο facebook για δείξουμε τάχα ότι εμείς είμαστε ευαισθητοποιημένοι και η ζωή συνεχίζεται! 
- Λες; 
- Αφού καταντήσαμε φανατικοί θιασώτες της κακομοιριάς μας...!      

* * * * *

Ο διάλογος είναι λίγο μεγάλος. Γι' αυτό, για τον αναγνώστη/στρια που βαριέται να διαβάσει ολόκληρο και βάζει σχόλιο που δείχνει ότι είναι... εκτός θέματος, τόνισα κάποια βασικά με έντονο χρώμα. Η περίπτωση του Ν. Ρωμανού ήταν μόνο η αφορμή...  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ & ΜΠΕΪΚΟΝ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ

Φασόλια με λουκάνικο και μπέικον, αν μη τι άλλο, είναι ένας... περίεργος συνδυασμός. Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι πολύ ωραίο, αρκεί να απευθύνεται σε όσους λατρεύουν τα όσπρια και δη τους γίγαντες, όπως εγώ. Τα λουκάνικα με τους γίγαντες τους έχω φτιάξει και σε άλλες συνταγές και είναι δυνατός συνδυασμός! Αντί των λουκάνικων Φραγκφούρτης, αυτά με πράσο ή τα χωριάτικα είναι ακόμη καλύτερα μιας και το αποτέλεσμα γίνεται πιο πικάντικο. Από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 397 (14/12/1972)
Το απόκομμα προέρχεται από το εξώφυλλο οπότε το κομμάτι της συνταγής το παραθέτω χωριστά και μεγενθυμένο.
Καλό μήνα!



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...