Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ!


...καὶ μὴ παθεῖν ὅπερ οἱ ἀήθως τι ἀγαθὸν λαμβάνοντες τῶν ἀνθρώπων· αἰεὶ γὰρ τοῦ πλέονος ἐλπίδι ὀρέγονται διὰ τὸ καὶ τὰ παρόντα ἀδοκήτως εὐτυχῆσαι. οἷς δὲ πλεῖσται μεταβολαὶ ἐπ' ἀμφότερα ξυμβεβήκασι, δίκαιοί εἰσι καὶ ἀπιστότατοι εἶναι ταῖς εὐπραγίαις· ὃ τῇ τε ὑμετέρᾳ πόλει δι' ἐμπειρίαν καὶ ἡμῖν μάλιστ' ἂν ἐκ τοῦ εἰκότος προσείη. (Θουκ. Ιστορίαι Δ' 17)

(και ν' αποφύγετε ό,τι παθαίνουν όσοι δοκιμάζουν μία ασυνήθη επιτυχία· επειδή δηλαδή κι όσα έχουν τα απόκτησαν απροσδόκητα, διαρκώς επιθυμούν κάτι παραπάνω. Ενώ όσοι έχουν πείρα πολλών μεταβολών της τύχης έχουν κάθε λόγο να είναι άκρως δύσπιστοι προς την ευτυχία· πράγμα που φυσικά έχει διδάξει η πείρα και στη δική σας πόλη και σε μας.)

Πολύ εύστοχα τα λόγια του Θουκυδίδη, βγαλμένα από την πείρα της ζωής. Ο παράγοντας τύχη, είναι αστάθμητος, με πολλές μεταβολές. Και όποιος στηρίζεται μόνο στην τύχη, τότε όχι μόνο δεν έχει γερά θεμέλια, αλλά δυστυχώς παραμένει ανώρυμος και απαίδευτος. Όταν χαμογελά η τύχη, τότε ανοίγει η όρεξη για περισσότερα, μεγαλώνει το θράσος, φουντώνει η αλαζονεία και η σύνεση πάει περίπατο! Αντίθετα, απέναντι στην ευτυχία, ο συνετός εκ των εμπειριών της ζωής, είναι δύσπιστος και δεν επαναπαύεται στην καλή του τύχη.

Κι όμως αυτά τα αυτονόητα, πόρρω απέχουν από το σύγχρονο νεοέλληνα... Γευτήκαμε μια επίπλαστη βιοτική άνοδο, χωρίς να σκεφτούμε το που στηρίζονταν, και εμπιστευόμαστε τους τζογαδόρους πολιτικάντηδες νομίζοντας ότι η τύχη θα μας φέρνει συνεχώς... εξάρες! Το χειρότερο δε, ότι ενώ αντιλαμβανόμαστε το τι φταίει για τα χάλια μας, εθελοτυφλούμε και δεν αλλάζουμε μυαλά! Σαν να μη θέλουμε να ωριμάσουμε... Λες και δεν την αντέχει τη σωφροσύνη ο οργανισμός μας! Είμαστε τόσο ανόητοι; Ίσως... (για να μην πω, ναι!)

Απλώς, πεπαιδευμένοι στον δυτικό ατομικισμό είμαστε, εγκλωβισμένοι στον εγωισμό, και δυστυχώς ανίκανοι στο να πάρουμε και να εφαρμόσουμε τη γνώση που απορρέει από τις εμπειρίες μας. Και όταν οι εμπειρίες περνούν ανεκμετάλλευτες, τότε παραμένουμε σε ένα πνευματικό τέλμα, με την οξυδέρκειά μας στομωμένη και άχρηστη... Το πολύ πολύ, να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις σε αυτόκλητα πηγαδάκια τις οποίες ευθείς αμέσως τις λησμονούμε... Και γιατί να μαθαίνουμε από την σοφία των αρχαίων προγόνων μας; Παρά φύση είναι το μάθημα των αρχαίων κατά τον υπουργό παιδείας Φίλη, ο οποίος κάνει φιλότιμες προσπάθειες (προφανέστατα σκοπίμως) για να αποδομήσει την εκπαίδευση ώστε μην και πάρει ποτέ στροφές το μυαλό του Έλληνα!  
4 σχόλια:

 1. Με εκπλήσσει το σκεπτικό σου.
  Δεν υπάρχει τύχη!
  Οσοι πιστεύουν σ' αυτήν 'πέφτουν από τα σύννεφα'.
  Οποιος δεν διαβάζει τι έχει συμβεί στο παρελθόν, όποιος δεν παρακολουθεί την καθημερινότητα,όποιος φοράει κομματικές παρωπίδες...
  Το ρίχνει μετά στην Α-τυχία.
  Οποιος πίστεψε στην 'φούσκα' της...βιοτικής ανόδου είναι άξιος της τύχης του.
  Καλό είναι να κοιτάζουμε πιο βαθιά τις καταστάσεις που ζούμε.
  Να συγκρίνουμε, να ξέρουμε τα γιατί, να ψάχνουμε.

  Καλή σου μέρα!
  Φιλάκια:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ίσα ίσα που το κείμενο μιλάει για την τύχη και κυρίως το πως την αντιμετωπίζουν όσοι έχουν πείρα και γνώση από το ευμετάβολο της. Γνώση, σκέψη και προβληματισμός μας λείπει για να μην ρίχνουμε στην ατυχία τα προβλήματά μας. Δηλαδή παιδεία και όχι δισιδαιμονία...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 2. Άμα δεν βάλουμε μυαλό από τα λάθη μας τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αλλά όμως δεν έχουμε και κανένα καλό πολιτικό να ψηφίσουμε οπότε μόνο από την τύχη έχουμε να περιμένουμε άσπρη μέρα. Δηλαδή κλάφτα Χαράλαμπε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν δεν έχεις κανέναν καλό να ψηφίσεις, καλύτερα να μην ψηφίσεις παρά να ψηφίσεις μια απ' τα ίδια!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.