Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ!

Ἀσπίδι μὲν Σαΐων τις ἀγάλλεται, ἥν παρὰ θάμνῳ
ἔντος ἀμώμητον κάλλιπον οὐκ ἐθέλων·
αὐτὸν δ' ἔκ μ' ἐσάωσα· τί μοι μέλει ἀσπὶς ἐκείνη;
Ἐρρέτω· ἐξαῦτις κτήσομαι οὐ κακίω.
(Αρχίλοχου Ελεγεία 6)

(Όσο για την ασπίδα, που αναγκάστηκα ν' αφήσω
στούς θάμνους, σίγουρα κάποιος Σαΐος θα την απολαμβάνει.
Αφού κατάφερα και γλύτωσα,
με την ασπίδα τώρα θ' ασχολούμαι;
Αρπάζω αργότερα μιαν ἴδια - για να μην πω καλύτερη.)

Να μια διαφορετική άποψη από το σπαρτιάτικο «ἠ τάν, ἠ ἐπί τάς». Ο Αρχίλοχος δεν έχει σαν ιδανικό την ανδρεία και την υστεροφημία, αλλά την επιβίωση του με οποιαδήποτε τρόπο. Η μάχη ουδόλως τον ενδιαφέρει. Μοναχά να βγει αλώβητος απ' αυτήν. Η δειλία μετατρέπεται σε σύνεση! Ευτυχώς που τότε οι περισσότεροι δεν ενστερνίζονταν τέτοιες απόψεις, ειδικά στους Μηδικούς πολέμους. Η πατριωτική τιμή δεν είναι μια αξία που διέπει όλους.

Έναν τέτοιο τύπο, έναν ρίψασπη, που στα δύσκολα πετάει την ασπίδα του και το βάζει στα πόδια, κανείς δεν θα ήθελε για φίλο. Πόσο μάλλον για ηγέτη... Και οι φίλοι βέβαια δεν φαίνονται στα εύκολα αλλά στα δύσκολα. Και οι καιροί που περνάμε, και θα περνάμε για πολύ καιρό, δύσκολοι είναι. Μήπως ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τους «φίλους» μας; Ίσως.

Μήπως ήρθε όμως η ώρα να μετρήσουμε... και εαυτόν; Αντέχουμε το βάρος της ασπίδας και της μάχης; Πολλοί προτρέπουν πολλά μέσῳ ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αμφιβάλλω κατά πόσο τα πράττουν οι ίδιοι. Ότι ώρα και να μπω στο f/b φερ' ειπείν, συνέχεια μέσα είναι και βομβαρδίζουν με αναρτήσεις! Αναρωτιέμαι αν η ασπίδα δεν ρίχτηκε στους θάμνους, αλλά στην εικονική πραγματικότητα...

9 σχόλια:

 1. Σίγουρα η κάθε " μάχη " χρειάζεται θάρρος, υπομονή και προσπάθεια που τις περισσότερες φορές υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνάμεις. Έρχεται στιγμή όμως που όσο και να πολεμάς και να αγωνίζεσαι, δεν έρχεται η " νίκη " αλλά η κούραση και η απογοήτευση... τότε πραγματικά δεν ξέρω αν αξίζει να συνεχίζει κανείς!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το θέμα δεν είναι να χάνεις, αλλά να αποφεύγεις καν να πολεμήσεις! Ο Αρχίλοχος μιλάει γι' αυτόν που δεν αγωνίζεται και προτιμάει να το βάλει στα πόδια,πετώντας την ασπίδα του, για να ελαφρώσει από το βάρος της!

   Διαγραφή
 2. Kαλέ μου Σταμάτη ποιός παίρνει σοβαρά
  εκείνους που κάνουν like σε οτιδήποτε κινήται,να στέλνουν τραγουδάκια την ίδια στιγμή που τους βλέπεις να βγάζουν πύρινους λόγους και
  ξέρεις πως επί 24ωρου βάσεως βρίσκονται πίσω από μια οθόνη παραμελώντας ακόμα και την δουλειά τους? Όχι δα!!!!
  Και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, καλά θα κάνουμε όλοι μας να ξέρουμε τους φίλους μας και να διώχνουμε από τις ζωές μας τα περιττά βάρη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοίτα το f/b ποτέ δεν μπόρεσα να το δω σοβαρότερα από το επίπεδο του χαβαλέ! Κάποιοι ωστόσο νομίζουν ότι εκεί δίνουν... αγώνες και μάχες! Του καναπέ βέβαια.

   Ωραία το έθεσες. Να διώχνουμε ως περιττό βάρος τους ριψάσπηδες «φίλους» μας!

   Διαγραφή
 3. Όταν είσαι δειλός πετάς την ασπίδα και τρέχεις να σωθείς. Και το ίδιο κάνεις και στους φίλους σου. Οπότε ουστ!!! Αυτοί που κάνουν τους αγωνιστές από το ιντερνετ άμα ήταν στη μάχη πρώτοι θα το έβαζαν στα πόδια. Όλο λόγια είναι. Από έργα τρίχες!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το διαδίκτυο γεννά τσάμπα μάγκες που πίσω από ένα ψευδώνυμο γράφουν ότι τους καπνίσει. Αυτό δεν τους κάνει βέβαια μαχητές. Απλά μετέχουν στη διασπορά σκέψεων και ιδεών (στην καλύτερη περίπτωση) και μόνον!

   Διαγραφή
 4. Σήμερα κατά πλειοψηφία μας κυβερνούν ριψασπίδες και τα υπόλοιπα προς αποφυγήν παραδείγματα της δημοκρατίας.
  Ανά τους αιώνες πολλοί προσπάθησαν να την ξεπεράσουν σαν πολιτικό σύστημα αλλά το μόνο που κατάφεραν είναι να κάνουν τους λαούς να υποφέρουν.Ο κομουνισμός κατέρρευσε όπως και ο σοσιαλισμός,σειρά έχει τώρα ένας πρωτότυπος φασισμός και όλα αυτά για να ξεπεράσουν την εφευρετικότητα των Ελλήνων.Η καθαρή έννοια της δημοκρατίας δεν θα εφαρμοστεί ποτέ όπως και της αναρχίας.Θα μπορούσα εδώ να συμπεριλάβω
  και την ουσία του χριστιανισμού αλλά αυτή ανήκει στις θρησκείες.Τα κοινά τούς είναι πάρα πολλά και σίγουρα έχουν εμπνευστεί ο ένας απ' τον άλλον,πάντα όμως πρωτοπόρος θα είναι η δημοκρατία των αρχαίων Ελλήνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοίτα, η δημοκρατία των αρχαίων δεν ήταν και τόσο «δημοκρατική» όσο φανταζόμαστε σήμερα. Αν διαβάσεις Πλάτωνα και Αριστοτέλη θα δεις ότι της βρίσκουν ουκ ολίγα ψεγάδια!
   Όμως, υπήρχε μια διαφορά με σήμερα. Υπήρχαν νόμοι που εφαρμόζονταν σ' όλους! Σήμερα οι νόμοι εφαρμόζονται μόνο σε όσους δεν έχουν τα μέσα! Μεγάλη διαφορά...
   Όσο για τα λοιπά συστήματα, καταρρέουν γιατί καταπιέζουν! Εδώ βέβαια, σηκώνει μεγάλη κουβέντα...

   Διαγραφή
 5. Οπωσδήποτε και δεν ήταν τέλεια,όμως με βάση τον υπόλοιπο κόσμο ήταν κάτι μεγαλειώδες.Δεν είναι και λίγο όταν οι άλλοι κρέμονταν ακόμη απ'τα δέντρα εκείνοι να είχαν ήδη νόμους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.