ἐπεὶ τά γ᾽ ἀρκοῦνθ᾽ ἱκανὰ τοῖς γε σώφροσιν.
οὔτοι τὰ χρήματ᾽ ἴδια κέκτηνται βροτοί,
τὰ τῶν θεῶν δ᾽ ἔχοντες ἐπιμελούμεθα·
ὅταν δὲ χρῄζωσ᾽, αὔτ᾽ ἀφαιροῦνται πάλιν.
(Φοίνισσαι 554 - 557)
(στους φρόνιμους αρκούν όσα τους φτάνουν.
Το χρήμα δεν ανήκει στους ανθρώπους,
να το φροντίζουμε το έδωσαν οι θεοί.
κι όταν το θέλουν, μας το παίρνουν πάλι.)
Τα παραπάνω λόγια, τα λέει η Ιοκάστη στο γιό της Ετεοκλή, και κατ' επέκτασιν τα απευθύνει ο Ευριπίδης σ' όλους μας. Ο πλούτος δεν μας ανήκει. Εμείς μονάχα τον διαχειριζόμαστε. Ανήκει στους θεούς, που τον κατανέμουν όπως θέλουν. Εμείς είμαστε περαστικοί από αυτόν τον κόσμο, και τα υλικά αγαθά δεν θα μας ακολουθήσουν στην επόμενη ζωή. Μας αρκούν τα απαραίτητα και τίποτε περισσότερο.
Πολύ σοφά λόγια. Βέβαια, ανήκουν σε μια «νεκρή» γλώσσα που δεν ομιλείται πλέον. Το ίδια τα έχει πει και η Καινή Διαθήκη, αλλά και αυτή είναι γραμμένη στην ελληνιστική κοινή που επίσης είναι «νεκρή» γλώσσα! Θα συμφωνήσω με την αριστερή (αφού ανήκει στη ΔΗΜΑΡ...) βουλευτίνα Ρεπούση! Ναι, τα αρχαία είναι «νεκρή» γλώσσα! Αλλά γι' αυτούς που έκλεισαν τα αυτιά τους και δεν τα ακούνε μελετώντας τα! Για τους αριστερούς που εγκλωβίστηκαν στο Διαφωτισμό αδιαφορώντας για την κλασσική παιδεία, για τους δεξιούς σωβινιστές που υπερηφανεύονται για το ένδοξο αρχαίο παρελθόν μας αλλά το αγνοούν (!), για τους νεολαίους που γράφουν με ελληνοΐγλις και μιλάνε με ξένες λέξεις!
Θα μπορούσα στα λόγια της Ιοκάστης να γράψω πολλά. Αλλά το βρίσκω περιττό. Δεν χρειάζεται ανάλυση για να καταλάβει κανείς το βάθος σκέψης του Ευριπίδη που μετέδιδε στους θεατές. Οι «νεκροί» λένε πολλά... Ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω!