Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ...

ἀλλ᾽, οἶμαι, παρόμοιόν ἐστιν ὅπερ καὶ περὶ τῆς τῶν χρημάτων κτήσεως· ἂν μὲν γάρ, ὅσ᾽ ἄν τις λάβῃ, καὶ σῴσῃ, μεγάλην ἔχει τῇ τύχῃ τὴν χάριν, ἂν δ᾽ ἀναλώσας λάθῃ, συνανήλωσε καὶ τὸ μεμνῆσθαι [τὴν χάριν]. καὶ περὶ τῶν πραγμάτων οὕτως οἱ μὴ χρησάμενοι τοῖς καιροῖς ὀρθῶς, οὐδ᾽ εἰ συνέβη τι παρὰ τῶν θεῶν χρηστὸν μνημονεύουσι· πρὸς γὰρ τὸ τελευταῖον ἐκβὰν ἕκαστον τῶν πρὶν ὑπαρξάντων κρίνεται. (Ολυνθιακός Α', 11)

(Αλλά, νομίζω, ότι είναι παρόμοιο όπως αυτό που συμβαίνει και περί της αποκτήσεως χρημάτων. Αν δηλαδή κανένας όχι μόνο λάβει και διατηρήσει από την τύχη, της χρωστά μεγάλη χάρη, εάν όμως τα σπαταλήσει αλόγιστα, τότε εξοδεύει συνήθως μαζί με τα χρήματα και την ανάμνησιν της χάριτος. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πολιτικές υποθέσεις, όσοι δεν μεταχειρίστηκαν σωστά τις περιστάσεις, όχι μόνον δεν ευγνωμονούν, αλλά ούτε ενθυμούνται, ότι εκ μέρους του θεού τους συνέβη κάτι τι καλόν διότι το τελευταίον συμβάν, είναι αυτό με το οποίο οι άνθρωποι συγκρίνουν και μετρούν εκείνα τα οποία έγιναν πρωτύτερα.)

Τα παραπάνω λόγια είναι του μεγάλου ρήτορα Δημοσθένη. Σοφές κουβέντες που σηκώνουν μεγάλη ανάλυση...
Μας χαμογέλασε η τύχη; Της χρωστάμε χάρη. Ότι μας έδωσε το σπαταλήσαμε άσκοπα; Τότε ξεχνάμε ότι της χρωστάμε χάρη! Μάλιστα έχουμε το θράσος να ξαναζητάμε χάρη. Το ίδιο και στα πολιτικά πράγματα. Οι πολιτικοί δεν εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές περιστάσεις και μετά μεμψιμοιρούν ότι όλα τους πάνε στραβά.
Τα ύστερα μετρούν τα πρώτα, όπως το 'χε πει ο παλιός γ.γ. του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης. Οι πρόσφατες πράξεις είναι ο πήχυς για να συγκρίνουμε τις προηγούμενες. Ενίοτε άδικα, αλλά δυστυχώς ξεχνάμε εύκολα ότι αφήνουμε να ξεθωριάζει στο μυαλό μας, έχοντας μια αδάμαστη και επιλεκτική μνήμη...

10 σχόλια:

 1. Σοφή κουβέντα που την έμαθα από την μητέρα μου... το έλεγε πολύ συχνά ... τα στερνά μετρούν τα πρώτα ... όταν έβλεπε διάφορες καταστάσεις ιδίως συμπεριφορές μεγάλων ανθρώπων. Όμως είναι μια φράση που ταιριάζει γάντι σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε ακόμα και στην πολιτική.


  Καλημέρα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι. Αυτή η φράση ταιριάζει παντού. Ίσως γιατί οι τελευταίες πράξεις δείχνουν το πόσο υπάρχει συνέπεια στον άνθρωπο.

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 2. καλημερα φιλε μου.

  για να ειμαι ειλικρινης δε καταλαβα με τη πρωτη φορα την αναρτηση, χρειαστηκε να τη διαβασω αλλη μια με μεγαλη προσοχη για να καταλαβω και καταλαβα... σοφα λογια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ομολογώ ότι οι αρχαίοι δεν είναι εύκολο ανάγνωσμα. Προσπαθώ να αναδείξω κάποια ψήγματα από την αρχαία γραμματεία που αξίζουν της προσοχής. Οι αρχαίοι κρύβουν πολλή σοφία.

   Διαγραφή
 3. Οι πολιτικοί είναι από τους μεγαλύτερους αγνώμονες. Ξεχνάνε εύκολα όσους τους ευεργετούν. Είναι λογικό οι τελευταίες πράξεις να μετρούν περισσότερο γιατί τις έχουν πιο έντονες στο μυαλό.
  Πολύ σοφός ο Δημοσθένης σε σχέση με τους πολιτικούς που έχουμε σήμερα, άστα να πάνε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοίτα, άμα συγκρίνεις το Δημοσθένη με τους πολιτικούς μας, τότε δεν βρίσκεις άκρια!

   Διαγραφή
 4. Αν οι πολιτικοί μας και όχι μόνο είχαν μελετήσει τους αρχαίους συγγραφείς και φιλοσόφους να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν νομίζω! Διότι οι πολιτικοί μας, παρότι είναι γραμματιζούμενοι, όσο και να είχαν μελετήσει τους αρχαίους, δεν θα έπαυαν να έχουν στόχο την κονόμα και τη ρεμούλα. Όλοι ξεκινούν την καριέρα τους στην πολιτική με όραμα και καταλήγουν με περιουσία! Η εξουσία δυστυχώς είναι πολύ γλυκός πειρασμός που διαφθείρει...

   Διαγραφή
 5. Δεν έχω διαβάσει πολύ αρχαίους συγγραφείς και εντυπωσιάζομαι όταν βλέπω το βάθος των σκέψεών τους. Πράγματι, αν γνωρίζαμε τους αρχαίους μας πρόγονους θα είμασταν πολύ καλύτεροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι μόνο να τους γνωρίσουμε αλλά και να εφαρμόσουμε αυτά που λένε!

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.