Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (14/9/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μας λέει ο απ. Παύλος στη σημερινή περικοπή:

ἐπειδὴ γὰρ ἐν τῇ σοφίᾳ τοῦ Θεοῦ οὐκ ἔγνω ὁ κόσμος διὰ τῆς σοφίας τὸν Θεόν, εὐδόκησεν ὁ Θεὸς διὰ τῆς μωρίας τοῦ κηρύγματος σῶσαι τοὺς πιστεύοντας. (Α' Κορ. 1, 21)

Επειδή, λοιπόν, με τη σοφία του Θεού, δε γνώρισε ο κόσμος διαμέσου της σοφίας του το Θεό, ευδόκησε ο Θεός διαμέσου της μωρίας του κηρύγματος να σώσει εκείνους που πιστεύουν.
Η ανθρώπινη σοφία πηγάζει από την έμφυτη λογική του ανθρώπου. Μόνο με αυτήν ο άνθρωπος, δεν μπορεί να γνωρίσει το Θεό. Μπορεί μόνο να τον αφουγκραστεί μέσα από τα δημιουργήματά του. Παρά αυτήν την ανεπάρκεια της λογικής, ο Θεός σώζει τον κόσμο με το «μωρό» και «ανόητο» κήρυγμα. Δηλαδή, η διδασκαλία του Ιησού Χριστού, καθώς και το εκούσιο πάθος Του, φαίνονται στους «σοφούς» του αμαρτωλού κόσμου ανόητα και βλακώδη. Η στείρα λογική τους είναι ανεπαρκής για να κατανοήσει τη σοφία του Θεού και το σχέδιο της σωτηρίας. Δίχως την πίστη, ο κόσμος ότι δεν το καταλαβαίνει (ή δεν θέλει να το καταλάβει) το απορρίπτει ως ανόητο. Η θεία χάρις υπερβαίνει την ανθρώπινη σοφία και προσεγγίζεται μέσα από την πίστη, ως βαθιά εμπιστοσύνη στο Θεό.        

2 σχόλια:

 1. Ωραία ανάρτηση.
  Δεν μου έλυσες την απορία αν είναι νηστεία σήμερα.

  Φιλάκια:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Του Σταυρού είναι ξηροφαγία, δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι, εκτός αν πέσει Κυριακή όπου τότε το λάδι επιτρέπεται.

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.