Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (31/8/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 Μας λέει ο απ. Παύλος στη σημερινή περικοπή: 

εἰς δὲ τὴν δευτέραν ἅπαξ τοῦ ἐνιαυτοῦ μόνος ὁ ἀρχιερεύς, οὐ χωρὶς αἵματος, ὃ προσφέρει ὑπὲρ ἑαυτοῦ καὶ τῶν τοῦ λαοῦ ἀγνοημάτων (Εβρ. 9, 7)

Στο δεύτερο μέρος μπαίνει μια φορά το έτος μόνος του ο αρχιερέας, όχι χωρίς αίμα, που το προσφέρει υπέρ του εαυτού του και υπέρ των αμαρτιών από άγνοια του λαού.
Στην περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης, κατά την ημέρα του εξιλασμού, ο αρχιερέας έμπαινε μόνος του στο δεύτερο τμήμα της σκηνής (που λεγόταν Άγια των Αγίων) μια φορά το χρόνο και προσέφερε αίμα ως εξιλαστήρια θυσία για τον εαυτό του και για τις αμαρτίες που έκανε ο λαός από άγνοια. Αυτό προεικονίζει την είσοδο του αληθινού αρχιερέα, του Χριστού, στον ουρανό. Και Εκείνος εισήλθε προσφέροντας το αίμα Του ως εξιλαστήρια θυσία μόνο για μας, μιας και είναι αναμάρτητος. Και πολύ περισσότερο, που η θυσία ήταν ο επωνείδιστος θάνατος Του.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΑΝΕΥ ΠΙΤΑΣ...

Του Αγίου Φανουρίου χθες, και η παρούσα ανάρτηση θα είχε θέμα τη φανουρόπιτα που ετοίμαζα αλλά δυστυχώς, ή φταίει η συνταγή, ή φταίνε τα υλικά, ή κάτι θα έκανα λάθος και στο τέλος βγήκε αντί για πίτα, ένα σταφιδόψωμο της συμφοράς! 
- Εγώ στο 'πα. Παράγγειλε μία έτοιμη από το φούρνο, αλλά δεν μ' άκουσες!
- Καλώς το alter ego, την αξιωματική αντιπολίτευση! Σιγά που θα έπαιρνα ετοιματζίδικη!
- Να που δεν σου πέτυχε, επίδοξε μάστερσεφ! Οπότε αγόρασε ετοιματζίδικη.
- Ναι, αλλά με ετοιματζίδικη δεν πιάνει!
- Τι δεν πιάνει; 
- Το να μου βρει ο άγιος αυτό που ψάχνω!
- Α, να θυμάσαι που βάζεις τα πράγματά σου για να μην έχεις μετά την ανάγκη του αγίου Φανουρίου!
- Οι συμβουλές σου μου έλλειπαν τώρα!
Κι έτσι, πήγα στο πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας άνευ πίτας, απ' όπου και οι παρακάτω φωτογραφίες...



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ - ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ

Καλοκαιρινή η παρακάτω συνταγή από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 161 (6/6/1968). Δεν είναι δύσκολη, την έχω φτιάξει και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Ο κιμάς εννοείται ότι θα χρησιμοποιηθεί βρασμένος και τα κολοκυθάκια να είναι μεγαλούτσικα. Επίσης έβαλα ρύζι γλασέ.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (24/8/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

εἰ ἄλλοις οὐκ εἰμὶ ἀπόστολος, ἀλλά γε ὑμῖν εἰμι· ἡ γὰρ σφραγὶς τῆς ἐμῆς ἀποστολῆς ὑμεῖς ἐστε ἐν Κυρίῳ. (Α' Κορ. 9, 2)

Αν για άλλους δεν είμαι απόστολος, αλλά βέβαια για σας είμαι. γιατί η σφραγίδα της αποστολής μου εσείς είστε στον Κύριο.
Ο απ. Παύλος μπροστά στην αμφισβήτηση για την αποστολική του ιδιότητα, απαντάει με το έργο του. Η απόδειξη ότι εργάστηκε, κοπίασε και πέτυχε, είναι όλοι όσοι εισήλθαν στην Εκκλησία με το κήρυγμά του. Και παρότι είναι ζωντανή η απόδειξη της δραστηριότητάς του, δέχτηκε αμφισβητήσεις. Τέτοια απόδειξη έργου, οφείλουν να δείχνουν και οι σημερινοί λειτουργοί της Εκκλησίας, οι οποίοι είναι συνεχιστές των αποστόλων. Διότι η αμφισβήτηση, είτε καλόπιστη είτε προέρχεται εκ του πονηρού, είναι μια αιτία για να αποθαρρύνει τον ιερέα να είναι χαλαρός και ράθυμος στο δύσκολο έργο που ανέλαβε. Και το ουσιαστικό έργο δεν είναι τόσο η κατασκευή ναών και κτιρίων, η διοργάνωση λαμπρών τελετών κ.α., όσο το να φέρει πλησίον του Κυρίου χριστιανούς που απομακρύνθηκαν, νέους που παραστράτησαν, άλλους που παραπλανήθηκαν κ.α. 

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.      

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ...

Περίοδος ανάπαυλας οι ημέρες που διανύουμε, και μιας και το ἐμόν πνεύμα ξεκουράζεται, αφήνω το χιούμορ να κυριαρχήσει σε τούτη την ανάρτηση. Γελοιογραφίες που αλίευσα από ένα παλιό περιοδικό με σταυρόλεξα, το οποίο με συνοδεύει στις φετινές αποδράσεις στην παραλία μέχρι να το τελειώσω και ν' αγοράσω άλλο! Χαλάρωση πνεύματος λοιπόν...


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

«ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ»!

Το ότι η αστρολογία ασχολείται με το μέλλον είναι γνωστό. Αλλά το ότι ασχολείται και με... το μακιγιάζ, ούτε που το φανταζόμουν. Και το παρακάτω απόκομμα από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 327 (12/8/1971) αποδεικνύει ότι οι επαφές αστρολογίας και μακιγιάζ δεν είναι καινούργιο φρούτο! Το απόκομμα ασχολείται με το ζώδιο του Αυγούστου, το Λέοντα. Μακιγιάζ για... λέαινες λοιπόν!

Υ.Γ. Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει άλλο απόκομμα για μακιγιάζ άλλου ζωδίου...


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (17/8/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ Ι' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 Ακούμε από τη σημερινή περικοπή:

δοκῶ γὰρ ὅτι ὁ Θεὸς ἡμᾶς τοὺς ἀποστόλους ἐσχάτους ἀπέδειξεν, ὡς ἐπιθανατίους, ὅτι θέατρον ἐγενήθημεν τῷ κόσμῳ, καὶ ἀγγέλοις καὶ ἀνθρώποις. (Α' Κορ. 4, 9)

Γιατί νομίζω ότι ο Θεός εμάς τους αποστόλους μάς έδειξε τελευταίους σαν μελλοθάνατους, γιατί θέατρο γίναμε στον κόσμο, και σε αγγέλους και σε ανθρώπους.
Το αξίωμα των αποστόλων δεν ήταν ένδοξο όπως σήμερα. Είχε κινδύνους και μεγάλες δυσκολίες. Το αποστολικό έργο, ήταν δημόσιο απευθυνόμενο σε όλο τον κόσμο. Κι όπως στο θέατρο, άλλοι το επευφημούσαν, άλλοι το χλεύασαν και άλλοι το κατεδίωξαν. Για να επιτύχουν στο έργο τους οι απόστολοι όφειλαν να νιώθουν ως μελλοθάνατοι. Να είναι έτοιμοι να δεχτούν και την πιο σκληρή συμπεριφορά. Αυτή είναι μια παραίνεση και για τους σημερινούς λειτουργούς της Εκκλησίας. Να κάνουν δημόσιο έργο αισθανόμενοι ότι θα έρθουν σε σύγκρουση με πλανεμένες προοδευτικοφανείς αντιλήψεις. Και να είναι έτοιμοι για δυσκολίες και ανηφοριές. Ο δρόμος για τους λειτουργούς, όπως με τους αποστόλους, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και εφησυχασμό.

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.   

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

«Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ»

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» έφτασε και ας θυμόμαστε πως η εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας, δεν είναι μια αφορμή για απόδραση ή απλά μια ακόμη αργία. Η Παναγία μεσιτεύει για εμάς στο Χριστό, ας μη το λησμονούμε. Το παρακάτω απόκομμα το αλίευσα από το περιοδικό «Προς τη Νίκη» Νο 205 (12/8/1973). Χρόνια πολλά.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

Λίγες μέρες πριν την Κοίμηση της Θεοτόκου, και οι περισσότεροι σκέφτονται να αποδράσουν για λίγη ξεκούραση. Οι δε νοικοκυρές έχουν να σκεφτούν και για το εορταστικό τραπέζι. Η παρακάτω συνταγή από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 327 (12/8/1971), απευθύνεται σε όσες/-ους μαγειρέψουν ψάρι ανήμερα της Παναγίας, (ή όποτε το μαγειρέψουν) και θέλουν να το συνοδέψουν με μαγιονέζα. Προσωπικά την τρώω τη μαζιονέζα σε άλλα φαγητά, αλλά θα ασχοληθώ κάποια στιγμή μαζί της, για να δω τη διαφορά από τις έτοιμες.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (10/8/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ Θ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

ἑκάστου τὸ ἔργον φανερὸν γενήσεται· ἡ γὰρ ἡμέρα δηλώσει· ὅτι ἐν πυρὶ ἀποκαλύπτεται· καὶ ἑκάστου τὸ ἔργον ὁποῖόν ἐστι τὸ πῦρ δοκιμάσει. (Α' Κορ. 3, 13)

Καθενός το έργο θα γίνει φανερό, γιατί η ημέρα της κρίσεως θα το φανερώσει, επειδή με φωτιά αποκαλύπτεται. Και καθενός το έργο, τι είδους είναι, η φωτιά θα το δοκιμάσει.
Ο απ. Παύλος απευθύνεται στο χωρίο στους διδάσκαλους και λειτουργούς της Εκκλησίας, αλλά κατ' επέκτασιν και στον καθένα μας ξεχωριστά. Το έργο προς το ποίμνιο, ή προς τον εαυτό μας δεν πρέπει να είναι μόνο επιφανειακό αλλά να στηρίζεται στην πίστη προς τον Κύριο. Να μην πηγάζει από ιδιοτέλεια, και να μην γίνεται προς επίδειξη. Πολλοί μάλιστα νομίζουν ότι κάνουν σημαντικό έργο, αλλά είναι επαναπαυμένοι με τα ελάχιστα και ουσιαστικά δεν οικοδομούν τίποτα. Την ημέρα της κρίσεως, θα φανεί το τι όντως πράξαμε. Ο Θεός που γνωρίζει τα πάντα, θα εκτιμήσει και θα αποδώσει τη δίκαια κρίση του. Σαν τη φωτιά που καίει τα εύφλεκτα υλικά καθαρίζοντάς τα μέταλλα, έτσι θα φανερώσει την ποιότητα των έργων μας. 

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή ανάρτηση, εδώ.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

«ΠΕΡΙ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»!

Πουθενά δεν είναι σαν το σπίτι σου, λέει μια παροιμία, και αυτό είναι το μήνυμα στο παρακάτω διηγηματάκι από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 320 (24/6/1971). Μιας και ολοένα και περισσότεροι δεν κάνουν διακοπές, θα βρουν τους λόγους για τους οποίους «τις καλύτερες διακοπές τις κάνεις σπίτι σου»! Είναι κι αυτό μια άποψη... ενδιαφέρουσα!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΠΑΓΩΤΟ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΚΑΦΕ

Ποιό γλύκισμα τρώμε παγωμένο καλοκαιριάτικα; Ασφαλώς το παγωτό. Το παρακάτω παγωτό Κρέμα με Καφέ, από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 168 (25/7/1968) δεν δείχνει δύσκολο στην παρασκευή του και είναι μια καλή πρόταση για να δροσιστούμε. Εννοείται, το τρώμε με ρέγουλο γιατί τα παγωτά παχαίνουν. Εγώ πάντως όταν επιχειρήσω να το φτιάξω, αντί ζάχαρης θα βάλω στέβια.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (3/8/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ Η' ΜΑΤΘΑΙΟΥ


Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

μεμέρισται ὁ Χριστός; μὴ Παῦλος ἐσταυρώθη ὑπὲρ ὑμῶν; ἢ εἰς τὸ ὄνομα Παύλου ἐβαπτίσθητε; (Α' Κορ. 1, 13)

Έχει διαιρεθεί ο Χριστός; Μήπως ο Παύλος σταυρώθηκε για σας ή στο όνομα του Παύλου βαφτιστήκατε;
Ο απ. Παύλος για να σταματήσει τα σχίσματα και τις έριδες στην εκκλησία της Κορίνθου, τους λέει κάτι πολύ σημαντικό. Ότι ο Χριστός είναι αδιαίρετος. Κατ' επέκταση, αδιαίρετη είναι και η Εκκλησία Του. Είναι ο μόνος διά του οποίου θα λάβουμε τη σωτηρία. Δυστυχώς, οι ανθρώπινες αδυναμίες οδήγησαν χριστιανούς στο να διαιρούνται σε ομάδες, και να υπερτονίζουν τον αρχηγό τους. Γι' αυτό, ο Παύλος θυμίζει (και σήμερα) ότι βαπτιστήκαμε στο όνομα του Ιησού Χριστού, ο οποίος σταυρώθηκε για μας, και όχι στο όνομα του κάθε λειτουργού που παρεξηγεί το ρόλο του και παρακινεί τους ποιμενόμενους υπ' αυτόν, να του δείχνουν ολοκληρωτική αφοσίωση και υπακοή. 

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...