Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (31/12/2017) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ

Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

καὶ ἐκήρυσσε λέγων· ἔρχεται ὁ ἰσχυρότερός μου ὀπίσω μου, οὗ οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς κύψας λῦσαι τὸν ἱμάντα τῶν ὑποδημάτων αὐτοῦ. (Μαρκ. 1, 7)

και κήρυττε λέγοντας «Έρχεται ύστερα από μένα αυτός που είναι πιο ισχυρός και που εγώ δεν είμαι άξιος να σκύψω και να λύσω το λουρί από τα υποδήματά του.»
Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος μιλούσε στους Ιουδαίους για το Μεσσία. Προετοίμαζε με το κήρυγμα του την έλευση του Κυρίου, που θα έφερνε τη λύτρωση από τα δεσμά της αμαρτίας. Τους έλεγε ότι εκείνος που θα τον ακολουθήσει θα είναι πιο ισχυρός από εκείνον. Τόσο ισχυρός, που μπροστά του ο Ιωάννης δεν θα ήταν άξιος να τον υπηρετεί σαν δούλος. Με ταπεινότητα ο Πρόδρομος διακήρυττε την ασύγκριτη υπεροχή του Χριστού και κατεύθυνε τους ακροατές του όχι σ' αυτόν, αλλά στον Ιησού. Δεν θα έρχονταν ένας ακόμη προφήτης. Και αυτήν την ταπεινότητα όφειλαν να δείξουν όσοι μετανοούσαν και βαπτίζονταν από τον Ιωάννη, αλλά οφείλουμε να δείξουμε και εμείς για να προϋπαντήσουμε τον Κύριο στη ζωή μας. Όταν ένας άγιος άνθρωπος αναγνωρίζει το πόσο μικρός και ασήμαντος είναι μπροστά στο μεγαλείο του Χριστού, εμείς που δύσκολα αντιστεκόμαστε στην αμαρτία, τι θα έπρεπε να κάνουμε; Καιρός λοιπόν, να ταπεινώσουμε τον εγωισμό μας, να δείξουμε ανάλογη αυτογνωσία, ώστε να γίνουμε πρόδρομοι του Ιησού στην καρδιά και το νου μας. Μη λησμονούμε ότι ο Χριστός γεννήθηκε και για εμάς.  

Άλλο σχόλιο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.