Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΜΙΑ ΧΑΡΑ... ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΡΟΜΑΡΕΣ!

Να και ένα πολύ αισιόδοξο νέο για την Ελλάδα! Κατά το παραπάνω απόκομμα από τον Ελεύθερο Τύπο (25/4/2015), κατατάσσεται η χώρα μας στην 102η θέση των πιο χαρούμενων χωρών! Μόλις 101 θέσεις πιο κάτω από την 1η Ελβετία! Θα μου πεις που βρίσκω την αισιοδοξία, όταν βρισκόμαστε 56 θέσεις από το τέλος... Μα στο ότι δεν είμαστε στο τέλος! Στο ότι δεν τα έχουμε βάψει τα πάντα μαύρα, ακόμη! Η αισιοδοξία μας ακόμα ανθίσταται...

Κακά τα ψέμματα, η ευτυχία και η χαρά όσο και να «υπάρχουν» σε δείκτες και νούμερα, αν δεν καθρεπτίζονται στα πρόσωπα των ανθρώπων, τότε είναι πλασματικές. Σίγουρα η 102η θέση, για υποτίθεται ευρωπαϊκό και πολιτισμένο (λέμε τώρα) κράτος, είναι ανησυχητικά χαμηλή. Όμως, σε αυτό συμβάλλουμε και εμείς, με την κακή μας νοοτροπία. Μαζί με την οικονομική κρίση και το αβέβαιο μέλλον, πάλι καλά που δεν είμαστε πιο κάτω...

Μας μένουν λοιπόν αυτές οι μετρήσεις, από έναν διακοσμητικό ΟΗΕ, και η αναζήτηση για τη χαρά ολοένα φθίνει. Μιας και δεν θα γίνουμε ποτέ Ελβετία, δεν έχουμε παρά να χαζεύουμε παθητικά τέτοιες μετρήσεις, δίχως να μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Μάθαμε να ζούμε με τη φτώχεια και τα δανεικά, κάτι που δεν φέρνει χαρά και ευτυχία. Δυστυχώς η ευτυχία όταν συμβαδίζει με τα οικονομικά, δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη σ' όλα τα κράτη. Όσο τα δυνατότερα πλουτίζουν εις βάρος των ασθενέστερων (κρατών), θα έχουν πιο ευτυχισμένους πολίτες και αντιστοίχως πιο στενοχωρημένους τα ασθενέστερα.   

Το να μετράει ο ΟΗΕ τα «χαρούμενα έθνη» (World Happiness), μάλλον είναι υποκριτικό, μιας και στο καπιταλιστικό σύστημα ο ανθρωπισμός δεν έχει ιδιαίτερη αξία. Θα μπορούσε αντί να μας διατυμπανίζει την 1η πλούσια Ελβετία (μας την πλασάρει και ως πρότυπο), να κάνει ανάποδα τις μετρήσεις: να μετρήσει το... World Unhappiness! Και να προβάλλει τις χώρες που υποφέρουν. Διότι, στη ζωή η ευτυχία είναι πολύ λιγότερη... Όμως τα στοιχεία ευτυχίας δεν λαμβάνονται ουσιαστικά υπ' όψιν και οι πολιτικές που ευνοούν το κεφάλαιο, δεν πρόκειται να ασχοληθούν με την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του λαού.

Αντί επιλόγου, οι στίχοι του τραγουδιού (που τραγουδάει ο Καζαντζίδης) «Το μερτικό μου απ' τη χαρά, μου το 'χουν πάρει άλλοι...»