Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΜΙΑ... «ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ» ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ;

Πληροφορηθήκαμε χθες κυρίως από το διαδίκτυο αλλά και από την τηλεόραση, πως μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ» θα έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος εναντίον των οικονομικών μέτρων. Μαζεύτηκαν λοιπόν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την οικονομική κρίση και τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της κατάστασης (ΝΕΑ κλικ εδώ). Μάλιστα. Στη δε σελίδα των «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ» στο Facebook, διαβάζω τα εξής «αθώα»:

Η λέξη Αγνακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας.
Ο καθένας στην σελίδα της διαμαρτυρίας εκφράζει τον εαυτό του και μόνον αυτόν. Χωρίς επιτροπές και ψήφους. Άρα, καλούμε τον καθένα να είναι υπεύθυνος των λόγων και των πράξεων του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό. Όμως, να μην δημιουργείται άλλη εντύπωση, από ό,τι ισχύει.
Δηλαδή μια ειρηνική και αυθόρμητη σύναξη.
Δικός μας αρχικός στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε.
Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα.

Και αρχίσουμε αφελώς να επιδοκιμάσουμε αυτήν την «κίνηση», καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε για πράγματα που περιέργως ξεχνάνε να μας πουν οι εν λόγῳ αγανακτισμένοι:

1. Κατ' αρχάς, ποιοί είναι αυτοί που απαρτίζουν τον πυρήνα έστω αυτής της ομάδας; Που, προφανώς όλως τυχαίως συμβρέθηκαν στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και όλως τυχαίως πάλι, σκέφτηκαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο με αυτό στην Ισπανία; Πόσοι είναι; Όνομα δεν έχουν; Γιατί το κρύβουν; Αφού κατά πως λένε όλα είναι ειρηνικά, χωρίς δηλαδή επεισόδια και βανδαλισμούς. Η ανωνυμία, κρύβει. Και το καλό δεν έχει ανάγκη να κρυφτεί!

2. Στο κείμενό τους αναφέρουν συνεχώς πως όλα γίνονται αυθόρμητα! Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Κάτι οξύμωρο, αφού εδώ έχουμε πλήρη οργανωμένο σχέδιο συγκέντρωσης. Με συγκεκριμένη ώρα, με πανό (που σημαίνει ότι έχουμε χρηματοδότη αφού τα πανό δεν γίνονται στο πόδι εκείνη την ώρα, ούτε είναι τσάμπα), προηγούμενη ανακοίνωση. Όλα δηλαδή οργανωμένα κανονικότατα. Που είναι λοιπόν ο αυθορμητισμός των εμπνευστών αυτής της συγκέντρωσης; Πολλῷ δε μάλλον, όταν καπηλεύονται τον αυθορμητισμό των πολιτών...

3. Δεν έχουν, λένε, επιτροπές και ψήφους. Μάλιστα. Μόνο που ξεχνάνε πως δύο μέλη τους (τουλάχιστον αυτοί φαίνονται), που προφανώς απαρτίζουν την επιτροπή κινητοποίησης μέσῳ Facebook, έφτιαξαν ανάλογη σελίδα που γράφει συγκεκριμένως:
Δημιουργήθηκε από: Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα, Angelo Velentzas, Haris Mour S
(κλικ εδώ)

4. Η σύναξη ή διαμαρτυρία (αυτό δεν διευκρινίζεται) στόχο είχε. κατά πως λένε, να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Δηλαδή παράλληλα να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Οπότε λοιπόν δεν είναι τόσο η «αυθόρμητη» διαμαρτυρία ο κυρίως στόχος... Αλλά δεν λένε πως να τους γνωρίσουμε όταν αυτοί κρύβουν την ταυτότητά τους! Και αναφέρονται σε κάποιους και όχι καν στους περισσότερους! Γιατί; Γιατί να ψάχνουν συγκεκριμένους ανθρώπους και όχι ευρύτερο αριθμό; Μάλλον για συγκεκαλυμμένη προσπάθεια στρατολόγησης δείχνει...

5. Και βέβαια, προτιμήθηκε το γνωστό πια μέσον προπαγάνδας, το Facebook. Ναι, το αμερικανοκρατούμενο site που δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών (κλικ εδώ). Θα μου πεις, αυτό έχουμε, τι να κάνουμε; Πράγματι, είναι το καταλληλότερο μέσον για προς αλίευση αφελών. Όμως, προκαλεί εντύπωση γιατί δεν έφτιαξαν μια δική τους σελίδα οι «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ»... Ίσως έτσι μπορούν να κρύβονται καλύτερα...

6. Εκτός από αυθόρμητα, όλα γίνονται ειρηνικά. Οπότε λοιπόν στηρίζονται μόνο στα συνθήματα και κυρίως την παρουσία των πολιτών. Και αναρωτιέμαι, αν μια απλή παρουσία μπορεί να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Δυστυχώς το αποτέλεσμα έρχεται μέσα από ενεργητική αντίδραση και όχι από μια παθητική παρουσία, που δεν είναι παρά το άλλοθι της μίζερης αδιαφορίας. Κι όταν λέω ενεργητική αντίδραση, δεν εννοώ βανδαλισμούς, αλλά την άρνηση πληρωμής, όπως το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ή το γιουχάισμα στους πολιτικούς.

7. Και τέλος, βλέποντας φωτογραφία από το Σύνταγμα χθες, αναρωτιέμαι αν το πανό με συνθήματα στα ισπανικά, φτιάχτηκε... αυθόρμητα! Μιας και, κατά πως λένε, δεν έχουν σχέδιο και πλάνο, αλλά φεύγοντας από το σπίτι πήραν μαζί τους ένα ισπανόφωνο πανό, λες και πήραν μια... ομπρέλα, ας πούμε!:
Καλός και θεμιτός ο αυθορμητισμός αλλά όταν κάτι γίνεται οργανωμένα, με οργανωτές που κρύβονται, καλό θα είναι να είμαστε υπέρ του δέοντος επιφυλακτικοί. Διότι μπορεί σήμερα να εκμεταλλεύονται την αγανάκτηση του κόσμου για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ειρηνικώς και... αυθορμήτως, αλλά αύριο; Μην ξεχνάμε πως η αριστερά παρά την κατρακύλα των δύο αστικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) δεν έχει αποκομίσει και πολλούς ψήφους...
Φοβού λοιπόν τους Δαναούς και δώρα φέροντας...

Τα παραπάνω δεν τα έγραψα... αυθόρμητα! Αλλά καλοπροαίρετα. Μιας και κανένα κοπάδι πρόβατα δεν απέτρεψε το βοσκό να τα σφάξει μόνο με τη μαζική συγκέντρωσή τους...