Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

11880... ΣΚΟΤΑΔΙUS!

Λεοφορεί-us, τρέν-us, αεροπλάν-us, πρώτ-us, θέσ-us και λοιπές λέξεις, ακούμε στη νέα διαφήμιση του 11880, οι οποίες «μετατράπηκαν» σε... λατινοφανείς με την κατάληξη us (ους). Οι δε «φιλόσοφοι» της εν λόγῳ διαφήμισης εξάλλου, αυτοπροσδιορίζονται ως λατίνοι. Μόνο που εδώ είναι η παραφωνία της... βαθυστόχαστης αυτής εμπνεύσεως των διαφημιστών: Όταν κανείς κάνει αναφορά στη φιλοσοφία και δη στην αρχαία, ασφαλώς δεν παραπέμπει στους λατίνους αλλά στους Έλληνες!

Κάθε κράτος έχει αναδείξει, ανά την ιστορία, ασφαλώς φιλοσόφους. Όμως η έννοια της φιλοσοφίας καθώς και μεγάλοι (αν όχι οι μεγαλύτεροι) φιλόσοφοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Όπως όταν κάποιος αναφέρεται στην πίτσα, ασφαλώς θα αναφερθεί στην Ιταλία (γι' αυτό και πολλές ημέτερες πιτσαρίες φέρουν ιταλικά ονόματα), έτσι και για αρχαία φιλοσοφία θα αναφερθεί στην αρχαία Ελλάδα και όχι στην... Ιταλία! Και θα αναφερθεί στην αρχαία ελληνική και όχι στη λατινική γλώσσα. Εκτός κι αν δεν έχει τη στοιχειώδη εκπαίδευση...

Αυτό λοιπόν, το αυτονόητο, το αγνοεί προκλητικά το 11880! Μήπως λοιπόν, μας πασάρει την ιδέα πως η φιλοσοφία έχει ρίζες από αλλού; Μιας και πολλοί αγράμματοι επηρεάζονται εύκολα από την εικόνα της τηλεόρασης! Και μετά σου λέει πως σου δίνουν πληροφορίες... Συνεπώς, εκτός από... glamurus είναι και άσχετ-us! Έλε-us, με τα τηλεσκουπίδι-us!!!