Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ... ΚΙΝΗΤΟ!

Η είδηση από το σημερινό ΒΗΜΑ (12/11/10 κλικ εδώ) δείχνει πολύ ενδιαφέρουσα:

Σε φορητούς... μικροβιολόγους υπόσχονται να μετατρέψουν τα κινητά μας τηλέφωνα στο εγγύς μέλλον βρετανοί επιστήμονες που εξελίσσουν ένα νέο εξειδικευμένο μικροτσίπ: ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που θα συνδέεται με «smartphones» ή με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θα μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα αν ο χρήστης τους έχει προσβληθεί εν αγνοία του από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.
...Οι λεπτομέρειες για το πότε θα κυκλοφορήσει αυτή η τεχνολογία στο ευρύ κοινό είναι ακόμα άγνωστες, αν και οι ειδικοί λένε ότι σε επτά με δέκα χρόνια κάτι τέτοιο θα είναι πραγματικότητα.


Να λοιπόν που τα κινητά θα μετετραπούν σε... μίνι μικροβιολογικά εργαστήρια! Και προφανώς οι χρήστες τους θα γίνουν ερασιτέχνες μικροβιολόγοι! Αναρωτιέμαι κατά πόσο είναι εφικτό ένα τέτοιο σενάριο... Δεν ξέρω το πως θα λειτουργεί ένα τέτοιο κινητό, αλλά το πρόβλημα είναι κυρίως οι μελλοντικοί χρήστες του.

Η τεχνολογία ενώ τρέχει, πολλοί χρήστες μένουν «πίσω» στην κατανόησή της, σε κάποιο βαθμό έστω, και τη μυθοποιούν όσον αφορά τις δυνατότητές της. Εν ολίγοις λοιπόν, όταν οι αυτόκλητοι «μικροβιολόγοι» προβούν σε τεστ αν έχουν AIDS προφανώς θα γίνουν κάμποσα λάθη με ολέθρια αποτελέσματα μιας και μια ενδεχόμενη κακή χρήση ή παρανόηση των επιδόσων του κινητού είναι πολύ πιθανές. Και ασφαλώς πουθενά δε γίνεται λόγος για τη συμβουλή αρμοδίων γιατρών...

Παραταύτα, δεν πρέπει να καταδικάσουμε κάτι πριν ακόμη τεθεί σε κυκλοφορία. Όμως αυτή η απόσταση χρήστη και τεχνολογίας θα πρέπει να μας προβληματίσει αρκετά. Γιατί η προσφερόμενη τεχνολογία απομακρύνεται σιγά σιγά από τις γνώσεις ενός απλού χρήστη. Και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην χρήση της. Και καλό θα ήταν αντί θαυμασμού σε όποια τεχνολογική εξέλιξη, να μας θέτει προβληματισμούς για την γνωσιακή μας επάρκεια. Όσον αφορά τη χρήση της.