Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΑΛΛΑΓΗ Ή ΑΛΛΑΓΗ;


καὶ τὸ ταὐτὰ πράττειν πολλάκις ἡδύ: τὸ γὰρ σύνηθες ἡδὺ ἦν.  καὶ τὸ μεταβάλλειν ἡδύ: εἰς φύσιν γὰρ γίγνεται τὸ μεταβάλλειν: τὸ γὰρ αὐτὸ ἀεὶ ὑπερβολὴν ποιεῖ τῆς καθεστώσης ἕξεως, ὅθεν εἴρηται «μεταβολὴ πάντων γλυκύ». (Ρητορική, 1371 α, 25)
 =Το συνηθισμένο είναι ευχάριστο. Αλλά και η αλλαγή είναι ευχάριστη διότι γίνεται σύμφωνα με τη φύση μας. Η διαρκής επανάληψη του ίδιου πράγματος, οδηγεί σε υπερβολή την υπάρχουσα συνήθεια. Γι' αυτό και έχει λεχθεί (Ευριπ. Ορέστης 234), ότι «είναι όμορφο ν' αλλάζουν όλα».

Ενδιαφέρουσα η άποψη του Αριστοτέλη. Η αλλαγή χρειάζεται για να αποφεύγουμε την κούραση της συνήθειας. Το λέμε κι εμείς συχνά για απλά καθημερινά πράγματα. Βλέπουμε στην αλλαγή, την προσπάθεια μιας ανανέωσης, μιας τόνωσης, μιας απόδρασης από τα ίδια και τα ίδια. Θεωρητικά έτσι είναι. Πρακτικώς όμως... Η αλλαγή περιορίζεται συνήθως στην εμφάνιση, άντε και σε μια ανακαίνιση στο σπίτι αν περισσεύουν χρήματα. Πουθενά αλλού πέραν του περιτυλίγματος; 

Αλλάζει κανείς συνήθειες; Αναλόγως τις συνήθειες θα μου πεις. Μπορεί να αλλάξω φερ' ειπείν την κόμμωση, αλλά ομάδα ποτέ! Μπορεί να αλλάξω τον πίνακα ζωγραφικής στο δωμάτιο, αλλά το επικίνδυνο οδήγημα, ούτε με σφαίρες! Μπορεί να αλλάξω το ντύσιμο, αλλά τις πολιτικές επιλογές ουδέποτε! Μήπως τα παραλέω; Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα; Σίγουρα όχι. Η αλλαγή γίνεται σε ότι κουράζει, σε ότι παύει να ικανοποιεί, ή σε ότι δεν ανταποκρίνεται σε ότι προσδοκούμε από αυτό. 

Κακά τα ψέμματα. Από τη στιγμή που τα μυαλά και οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν, από τη στιγμή που βολευόμαστε στη συνήθεια, οι όποιες αλλαγές περιορίζονται στο μάτι και μόνον. Είναι απλές μικροαλλαγές. Ἔξις δευτέρα φύσις. Αλλάζουν οι κακές μας συνήθειες; Αλλάζουν τα ελαττώματά του χαρακτήρα μας; Από μόνα τους, όχι. Χρειάζεται η δική μας συναίνεση αφενός, αλλά και η σοβαρή προσπάθεια αφετέρου. 

Όταν δούμε έναν φίλο μας να φορά έναν άλλο σκελετό γυαλιών, σίγουρα θα επισημάνουμε αυτήν την αλλαγή. Το ίδιο και σε μια αλλαγή χρώματος μαλλιών σε κάποια φίλη. «Μπράβο χρειαζόταν μια αλλαγή» λέμε εθιμοτυπικά. Και μέχρις εκεί. Για φαντάσου όμως, να δούμε ένα φίλο μας που όταν μιλούσε χρησιμοποιούσε χυδαίες εκφράσεις, να έχει πάψει να τις χρησιμοποιεί. Για φαντάσου, κάποιον που κάπνιζε αριμανίως να μην ανάβει καθόλου τσιγάρο. Τότε δεν στεκόμαστε μόνο στην οπτική αλλαγή. Αλλά θα τον επαινέσουμε που απαλλάχθηκε από μία κακή συνήθεια. Θα χαρούμε που βελτίωσε εαυτόν. Θα δούμε την αλλαγή του, ως σημάδι αυτοβελτίωσης. 

Μας αρέσει λοιπόν η αλλαγή; Αν ναι, να προτιμήσουμε τη μόνιμη αλλαγή, την έσωθεν αλλαγή και όχι την φευγαλέα της όψης. Αυτή έχει μικρή και σύντομη επίδραση. Διότι το ζήτημα δεν είναι ν' ανέβει για λίγο η ψυχολογία, αλλά να παραμένει ψηλά. Και χωρίς κόπο, η όποια οπτική αλλαγή δεν είναι όμορφη, αλλά ούτε καν αλλαγή! Άλλοθι μιας συνθηκολόγησης ενός εσωτερικού τέλματος είναι· ένας ματαιόδοξος επαναλαμβανόμενος εξωραϊσμός, άνευ ουσίας... 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

«Η ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΙΣ»

Η συνηθέστερη γκάφα του άνδρα, είναι διαχρονική. Να προτείνει στη γυναίκα γάμο! Μέγα σφάλμα! Αυτομάτως, χάνει ολόκληρη την... εθνική του κυριαρχία! Αμέσως η γυναίκα εκμεταλλεύεται αυτήν την ευκαιρία και προβάλει απαιτήσεις και αξιώνει ότι παλαβό της κατέβει στην κεφάλα! Και άντε μετά να την επαναφέρεις στην κατάσταση προ της προτάσεως γάμου... Ουτοπία! Το χειρότερο είναι δε, όταν αυτή λέει το «ναι»! Και για τον υποψήφιο γαμπρό, αλλά και γι' αυτήν...!
Από τη ΒEΝTEΤA Nο 45 (18/3/1966) το παρακάτω ευθυμογράφημα που εκτός από χιούμορ, μετά από 50 χρόνια παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό! Καλή ανάγνωση.



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (26/3/2017) ΚΥΡΙΑΚΗ Δ' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ)

 Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

ὁ δὲ ἀποκριθεὶς αὐτῷ λέγει· ὦ γενεὰ ἄπιστος, ἕως πότε πρὸς ὑμᾶς ἔσομαι; ἕως πότε ἀνέξομαι ὑμῶν; φέρετε αὐτὸν πρός με. καὶ ἤνεγκαν αὐτὸν πρὸς αὐτόν. (Μαρκ. 9, 19)

Εκείνος τους αποκρίθηκε και λέει: «Ω γενιά άπιστη, ως πότε θα είμαι μαζί σας; Ως πότε θα σας ανέχομαι; Φέρτε τον προς εμένα».
Οι μαθητές δεν κατάφεραν να βγάλουν το δαιμόνιο από το παιδί και οι γονείς του το πήγαν στον Κύριο. Σε ποιόν απευθύνεται το παράπονο του Ιησού, «έως πότε θα είμαι μαζί σας, άπιστη γενιά»; Στους μαθητές που δεν κατάφεραν να διώξουν το δαιμόνιο; Στους γονείς που δεν πήγαν κατευθείαν σ' Εκείνον; Στους παριστάμενους; Απευθύνεται σ' όλους εμάς που ενώ λέμε ότι τον πιστεύουμε και ότι είμαστε χριστιανοί, εντούτοις δεν πράττουμε αναλόγως... Οι μαθητές για να διώξουν το δαιμόνιο, χρειάζονταν την προσευχή και τη νηστεία. Οι γονείς και οι παριστάμενοι για να αποφύγουν την αμαρτία που είναι η γενεσιουργός αιτία των κακών, χρειάζονταν επίσης τη νηστεία και την προσευχή. Το ίδιο και εμείς. Μόνο που ούτε νηστεύουμε όπως πρέπει, ούτε προσευχόμαστε σωστά. Ψευτονηστεύουμε μόνο την Καθαρά Δευτέρα, και αντί προσευχής, ζητάμε θησαυρούς και πλούτη. Δεν θα αγανακτούσε ο Ιησούς αν βρισκόταν σήμερα ανάμεσά μας; Ας το σκεφτούμε, όχι σαν μια υπόθεση εργασίας, αλλά ως μια σοβαρή προειδοποίηση ότι δεν πράττουμε το θέλημά Του.    

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ... ΑΡΓΙΑ!

- Άντε, έφτασε η γιορτή για την επανάσταση του '21. Πλησιάζει το Πάσχα.
- Ωχ...
- Γιατί αναστενάζεις καλέ; 
- Πέφτει Σάββατο! 
- Δεν το κατάλαβα αυτό. Οι περισσότεροι που δουλεύουν το Σάββατο θα έχουν αργία. 
- Όσοι δεν δουλεύουν τα Σ/Κύριακα όμως; 
- Ε, αυτοί υπομονή όταν θα πέσει Δευτέρα!
- Κανονικά θα έπρεπε να γιορτάζουμε την επανάσταση του '21 τέλος του Μάρτη μεν, αλλά πάντα Δευτέρα!
- Γιατί; 
- Για να συνηθίσουμε την αλλαγή της ώρας! 
- Δεν πας καλά μου φαίνεται! Εδώ έχουμε επέτειο της εξέγερσης του έθνους από τον τουρκικό ζυγό, και εσύ σκέφτεσαι τη μέρα πέφτει η γιορτή και κατά πως θα σε βόλευε να εορτάζεται! 
- Και τι να με νοιάζει δηλαδή; Εγώ, όπως ο καθένας μας, κοιτάω την πάρτη μου! Για να μη σου πω, και το Πάσχα να εορτάζεται Δευτέρα και όχι Κυριακή που είναι ούτως ή άλλως αργία!
- Ναι, αλλά με το να κοιτάμε μόνο την πάρτη μας δεν θα προκόψουμε! Θα μείνουμε υπανάπτυκτοι!
- Κοιτάμε την πάρτη των ξένων ικανοποιώντας τις παράλογες απαιτήσεις τους και τι καταφέρνουμε; Θα υποβιβαστούμε όπου να 'ναι κι από υπανάπτυκτοι! Οπότε... 
- Οπότε τι; Να είμαστε παρτάκηδες; Αν σκέφτονταν έτσι οι πρόγονοι μας το 1821, ακόμα θα ήμασταν σκλαβωμένοι στους τούρκους.
- Και που ελευθερωθήκαμε δηλαδή, τι έγινε; Να που καταντήσαμε! Έρμαια των τοκογλύφων.
- Άλλο αυτό...
- Όχι άλλο. Το ίδιο είναι. Μας πιάσανε κορόιδα τότε στην επανάσταση και μας φορτώσανε δάνεια, και μας ξαναπιάσανε κορόιδα ώστε να μας δανείζουν συνεχώς ώστε να μην ξεχρεώσουμε εις τον αιώνα τον άπαντα! Και για να δέσουν το γάιδαρό τους μας έκαναν κάτι ακόμα χειρότερο.
- Τι; 
- Μας έκαναν να συνηθίζουμε να χρωστάμε και να ζούμε με δανεικά! Απλά τα πράγματα.
- Τότε τι πρέπει να κάνουμε; 
- Το μόνο που μας μένει, είναι να ξυπνήσουμε και να επαναστατήσουμε.
- Εναντίον ποιών; Των ξένων;
- Όχι βέβαια. 
- Αλλά; 
- Εναντίον του εαυτού μας! Του κακού εαυτού μας! Για να μην παρασυρόμαστε σε παγίδες και ρεζιλευόμαστε! 
- Σώθηκες...!
- Ε, αφού δεν στοχεύουμε στον κακό μας εαυτό, τότε άσε να βλέπω την εθνική εορτή μόνο ως αργία και... έχει ο Θεός..!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΨΑΡΙ ΦΕΤΑ ΨΗΤΟ

Μεσούσης της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25/3) η Εκκλησία επιτρέπει το ψάρι, σε όσους νηστεύουν κανονικώς. Όχι σ' αυτούς που την καθαρά Δευτέρα έφαγαν σαρακοστιανά (πολλοί μάλιστα, φωτογράφισαν τους πανάκριβους χταποδομεζέδες κάνοντας επίδειξη πλούτου στο facebook και ότι τάχα νήστεψαν) αλλά τις υπόλοιπες μέρες τρώνε αβέρτα κρεατικά, γαλακτοκομικά και λοιπά αρτήσιμα. Αυτοί είναι πονηράκηδες και πόρρω απέχουν από το νόημα της νηστείας. Για τους νηστεύοντας λοιπόν και η παρακάτω συνταγή από τη ΒΕNTΕΤΑ Νo 358 (16/3/1972). Εύκολη συνταγή, οι γαρίδες που αναφέρει, είναι βέβαια προαιρετικές, ωστόσο κάνουν ακόμη πιο γευστικό το πιάτο. Βέβαια δεν αναφέρει με τι ψάρι γίνεται, εγώ την έχω φτιάξει με μπακαλιάρο που είχα προηγουμένως ξαρμυρήσει, και αντί για μάραθο είχα βάλει άνιθο! Καλή επέτειο, κι ας πέφτει Σαββατιάτικα και κάποιοι χάνουν την εν λόγῳ αργία...


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (19/3/2017) ΚΥΡΙΑΚΗ Γ' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)

 Μας λέει ο Κύριος στη σημερινή περικοπή:

ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν. (Μαρκ. 8, 35)

Γιατί όποιος θέλει να σώσει την ψυχή του θα τη χάσει. Όποιος όμως χάσει την ψυχή του εξαιτίας μου και εξαιτίας του ευαγγελίου θα τη σώσει.
Η ψυχή είναι το άφθαρτο μέρος της ανθρώπινης υπόστασης. Ενώ το υλικό σώμα θα το αφήσουμε με το θάνατό μας, θα συνεχίσουμε στην επόμενη ζωή με την ψυχή μας. Όταν ο Ιησούς μας μιλά για την απώλεια της ψυχής, τι εννοεί; Θεολογικά, απώλεια ψυχής, σημαίνει την αιώνια απομάκρυνση από την εύνοια του Θεού, και την προσκόλληση στο κακό. Εδώ πρωτίστως αναφέρεται στη σωματική ζωή. Όποιος λοιπόν, δεν υπομείνει τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες που θα αντιμετωπίσουν όσοι κάνουν βίωμα το ευαγγέλιο του Κυρίου, και θελήσει με το να συμβιβαστεί με την αμαρτωλότητα του κόσμου, ουσιαστικά θα χάσει την ψυχή του, αφού θα την έχει διαχωρίσει από το αγαθό. Όποιος όμως αψηφήσει τη ζωή του για την πίστη του στο Χριστό, όποιος δεν φοβηθεί το θάνατο και συνθηκολογήσει με το κακό, αυτός θα λάβει τη θεία χάρη. 
Βέβαια, αυτό στην πράξη θέλει πολύ κουράγιο και πίστη για να συμβεί. Μη νομίζουμε ότι η ουράνια βασιλεία κερδίζεται με περισσή ευκολία... Η σωτηρία της ψυχής, απαιτεί θυσίες και ενδυνάμωση της θελήσεώς μας για την εφαρμογή του ευαγγελίου. Γι' αυτό και η Εκκλησία μας θυμίζει το σκοπό που έχουμε και για τον οποίο ασκούμαστε με τη νηστεία. 



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ... ΘΕΑΜΑΤΑ!

- Είδες τι έγινε χθες; 
- Δεν με νοιάζει τι έγινε χθες, alter ego. Σήμερα με νοιάζει τι θα γίνει!
- Μα δεν με άφησες να σου πω. Αναφερόμουν στις ολλανδικές εκλογές.
- Ε, και; 
- Τι «ε, και;» καλέ; Ευτυχώς δεν βγήκε ο ακροδεξιός.
- Δηλαδή αν έβγαινε τι θα γινόταν, alter ego; 
- Ε, πως! Θα έβγαζε την Ολλανδία από την Ε.Ε., θα έδιωχνε τους μετανάστες, θα... θα...
- Τρίχες! 
- Γιατί; 
- Διότι τα φράγκα για τους Ολλανδούς είναι στην Ε.Ε. Δεν είναι κορόιδα για φύγουν! 
- Ναι, ε; Και σήμερα τι σημαντικό σε ενδιαφέρει; Δεν έχει πουθενά στην Ευρώπη εκλογές σήμερα.
- Δεν έχει εκλογές, έχει όμως ποδόσφαιρο! Παίζει ο Ολυμπιακός στην Τουρκία με την Μπεσίκτας.
- Μα είναι το ποδόσφαιρο πιο σημαντικό από τις πολιτικές εξελίξεις; 
- Εννοείται! 
- Πως δηλαδή; 
- Κοίτα να δεις. Στις εκλογές ψηφίζουν οι πολίτες, σωστά; 
- Σωστά.
- Άμα το κόμμα που κυβερνά δεν τα πάει καλά, λογικά η πλειονότητα του κόσμου δεν θα το ξαναψηφίσει, και θα ψηφίσει κάτι άλλο. Ναι;
- Ναι. 
- Και αν και το άλλο κόμμα δεν τα καταφέρει, τότε ο κόσμος θα ψηφίσει κάτι άλλο, ε;
- Λογικά...
- Ε, στο ποδόσφαιρο αυτό δεν συμβαίνει! Αν μια ομάδα δεν τα πηγαίνει καλά, όπως ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα, οι οπαδοί του θα αλλάξουν ομάδα; 
- Όχι!
- Αν ο Ολυμπιακός κάποια χρονιά, λέμε τώρα, δεν πάρει το πρωτάθλημα, οι δικοί του φίλαθλοι θα πάψουν να είναι ολυμπιακοί και θα γίνουν παναθηναϊκοί ή αεκτζήδες; 
- Όχι!
- Είδες; Οι οπαδοί δεν αλλάζουν την ομάδα τους, κι ας μην τα πηγαίνει καλά! 
- Καλά λες... δεν το 'χα σκεφτεί αυτό!
- Επιπλέον, γίνονται μάλιστα πολύ επικριτικοί και απαιτητικοί από τους κακούς ποδοσφαιριστές ή τις διοικήσεις των ομάδων τους. Σωστά; 
- Σωστά!
- Βλέπεις λοιπόν, ότι το ποδόσφαιρο είναι πιο σημαντικό; Στην πολιτική αντί οι πολίτες να είναι πιο απαιτητικοί από τα κόμματα, προτιμούν να μην τα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, ενώ στις μεθεπόμενες τα ξαναψηφίζουν! Δηλαδή άντε να βγάλεις άκρη...
- Ναι, αλλά άλλο το ποδόσφαιρο που είναι θέαμα για να περνά η ώρα, κι άλλο η πολιτική που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας.
- Λάθος, alter ego!
- Γιατί; 
- Διότι, μια ζωή μας κυβερνά ουσιαστικά το ξένο πορτοφόλι και οι δικοί μας πολιτικοί το μόνο που κάνουν είναι «μαξιλαροπόλεμο» είτε στη Βουλή, είτε στην τηλεόραση! Άρα και αυτοί στο θέαμα ανήκουν! 
- Άρτος και θεάματα δηλαδή!
- Άσε τον άρτο alter ego. Γιατί από άρτο... Μπάλα και θεάματα να λες! Μπάλα και θεάματα!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

«ΤΟ ΜΕΓΑ ΖΗΤΗΜΑ»!

Εν τέλει, η λαϊκή ρήση «τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα» όσον αφορά τα οικονομικά της χώρας, είναι η φιλοσοφία που διέπει διαχρονικώς αυτόν τον κακορίζικο τόπο! Το παρακάτω χιουμοριστικό ποιηματάκι, θαρρείς ότι γράφτηκε για τα σημερινά μας χάλια, παρότι μεθαύριο κλείνει τα 57 χρόνια που δημοσιεύτηκε στο POMΑΝΤΣO NΟ 889 (15/3/1960)! Ξαναζούμε το παρελθόν μας δηλαδή. Λες και γίναμε κάτι σαν... ταξιδιώτες στο χρόνο! Ελπίζω να μην πάμε ακόμη πιο πίσω χρονικώς και χρειαστούμε καμιά επανάσταση για να... ελευθερώσουμε την Ελλάδα (μιας και πλησιάζει η επέτειος του 1821)!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (12/3/2017) ΚΥΡΙΑΚΗ Β' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ)

Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

καὶ ἠγέρθη εὐθέως, καὶ ἄρας τὸν κράβαττον ἐξῆλθεν ἐναντίον πάντων, ὥστε ἐξίστασθαι πάντας καὶ δοξάζειν τὸν Θεὸν λέγοντας ὅτι οὐδέποτε οὕτως εἴδομεν. (Μαρκ. 2, 12)

Και εκείνος σηκώθηκε και ευθύς πήρε το κρεβάτι του και εξήλθε από την οικία μπροστά σε όλους, ώστε να μένουν εκστατικοί όλοι και να δοξάζουν το Θεό λέγοντας ότι ποτέ δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο.
Ο παραλυτικός υγιής, έφυγε από την οικία όπου τον θεράπευσε ο Ιησούς, παίρνοντας μαζί του το κρεβάτι του. Ο κόσμος που είδε το θαύμα, έμεινε εκστατικός. Δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Έζησαν μία μοναδική εμπειρία. Ήταν ένα θαύμα που έκανε ο Κύριος δημόσια, και δεν θα μπορούσαν να το αμφισβητήσουν αργότερα οι γραμματείς που παρίσταντο εκεί. Αν βρισκόμασταν κι εμείς εκεί, και βλέπαμε το θαύμα, τι θα κάναμε; Θα δοξάζαμε το Θεό, ή θα το αμφισβητούσαμε; Θα μπορούσαμε να δούμε με την καρδιά, ή θα ταλανιζόμασταν από την αδύναμη λογική μας; Η απάντηση ίσως στα λόγια να δείχνει εύκολη. Στην πράξη όμως δεν είναι. Οι παριστάμενοι, έχοντας ανάγκη να ακούσουν το λόγο του Θεού, πήγαν ν' ακούσουν έναν προφήτη, και άνευ προειδοποιήσεως, είδαν τον Κύριο να δίνει άφεση αμαρτιών στον παραλυτικό και να του χαρίζει την πολυπόθητη υγεία! Μετείχαν έτσι, στην έμπρακτη εφαρμογή του θείου κηρύγματος. Με πίστη και μετάνοια απομακρύνεται η αμαρτία που είναι πηγή για τα δεινά του σώματος. Αντίθετα, οι γραμματείς, εγκλωβίστηκαν στους καχύποπτους λογισμούς τους, και έχασαν τη μοναδική ευκαιρία να μπολιαστεί η ψυχή τους από τη χάρη του Ιησού. Με την περίοδο της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι ευκαιρία να μετάσχουμε του κηρύγματος του Κυρίου και ν' αφήσουμε ανοιχτή την καρδιά μας στον Χριστό διώχνοντας από τη ζωή μας τους κακούς λογισμούς και την αμαρτία.

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ, εδώ και εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΕΡΩΤΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ!

- Λύσε μου μια απορία.
- Για ν' ακούσω.
- Αφού η έκθεση που θα συμμετάσχεις έχει ως θέμα τον έρωτα, που κολλάει αυτός ο πίνακας; Εδώ φαίνεται ο ουρανός από πάνω και από κάτω ή κύμματα, ή λόφοι σε έρημο.
- Τώρα που το λες δεν έχεις κι άδικο! Αυτήν την προοπτική δεν την είχα προσέξει!
- Εμ, δεν υπάρχει πουθενά το ερωτικό στοιχείο.
- Με μια διαφορά όμως... Δεν τον έφτιαξα έτσι τον πίνακα! Και τον φωτογραφίζεις λάθος! Ο πίνακας δημιουργήθηκε κατακόρυφα! Δες τον και θα καταλάβεις!
- Πράγματι, τώρα αλλάζει η οπτική...
- Από δεξιά συμβολίζεται η γυναίκα και από αριστερά ο άνδρας. Και για να μη με ρωτήσεις για την έλλειψη του χρώματος, κι αυτό έγινε σκόπιμα!
- Οικονομία στη μπογιά, ε; (χα, χα)
- Κράτα τις κρυάδες για το καλοκαίρι! Όταν σβήνει το φως, το χρώμα υποχωρεί... και τα λοιπά και τα λοιπά!
- Λογικό μου φαίνεται. Και ο άλλος πίνακας όρθιος πρέπει να είναι, λογικά; 
- Ναι.
- Τώρα, αυτό με πύλη της κολάσεως μου μοιάζει! Εντελώς αφηρημένο...
- Βλέπεις; Καθόλα ερωτικός! Ο έρωτας αν δεν είναι κόλαση, δεν είναι έρωτας!
- Τώρα ζωγράφε σε βρίσκω οφσάιντ!
- Γιατί; 
- Μάλλον ο πίνακας ανήκει στο γάμο που έπεται από τον έρωτα.
- Δηλαδή; 
- Μετά τον έρωτα και τα ωραία του, όπως υπονοείς στον πιο πάνω πίνακα, έτσι και ακολουθήσει ο γάμος, τι έχουμε; 
- Τι έχουμε; 
- Την κόλαση! Είσες κανέναν παντρεμένο να περνάει καλά; Οι γυναίκες είναι καλές μέχρι να μπει η κουλούρα! Μετά... βοήθα Παναγιά! 
- Και με αυτήν την προοπτική, ο πίνακας αυτός συμπληρώνει τον προηγούμενο!
- Εκτός και αν ο άντρας βάλει μυαλό και την κοπανήσει εγκαίρως! 
- Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι δεν βάζουν όμως εγκαίρως μυαλό!
- Τώρα ζωγράφε, με μελαγχόλησες...

(Δυστυχώς ο ζωγράφος μου έδωσε την άδεια μόνο να δημοσιεύσω τις φωτογραφίσεις των πινάκων, αλλά όχι του να αποκαλύψω το ποιός είναι, μιας και θα κάνει κάποιες μικροδιορθώσεις πριν τους στείλει σε έκθεση στη Νέα Υόρκη.)
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

«Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΜΑΚΙΓΙΑΖ»

Τι σου κάνει το βάψιμο... Μακάρι να ήταν μόνο για τοίχους, αυγά, κάγκελα, πίνακες κλπ, κλπ, αλλά το πολύ χρήμα πέφτει στη ματαιοδοξία. Τη γυναικεία ματαιοδοξία ασφαλώς. Καλή η μπογιά στη γυναικεία φάτσα, τα 'κονομάει χοντρά η βιομηχανία καλλυντικών που πείθει τις γυναίκες ότι τάχα δίχως μπογιά και βάψιμο, ούτε για πιπί να μην πηγαίνουν! Τι να κάνουμε; Από τη στιγμή που τρώει ψωμάκι αρκετός κόσμος, κομμάτια να γίνει! Ας βάζουν με τη σέσουλα όσες θέλουν για να δείχνουν και καλά όμορφες! Αλλά άντε και βάλανε σε κάθε μάγουλο από έναν τενεκέ μπογιά. Μετά πως θα το βγάλουν για να πάρει καμιά ανάσα το ταλαίπωρο δέρμα; Πως; Με πλύσιμο; Αμ δε! Πάλι με καλλυντικά! Περίμενα κι εγώ να βρω κάποια φθηνή λύση στα παλιά περιοδικά και βρήκα στη BENΤΕTΑ Nο 200 (6/3/1969) πριν από 48 έτη ακριβώς, ντεμακιγιάζ (ξεμπογιάτισμα στα νεοελληνικά) που θέλει λοσιόν και τα τοιαύτα. Οπότε, η μόνη λύση άνευ κόστους για το φατσοξεμπογιάτισμα είναι μία και μοναδική: Το μη βάψιμο! Συνοδευόμενο με την αλλαγή νοοτροπίας και φιλοσοφίας! Σε όποιον αρέσουμε, που λέει και το τραγούδι!

(Αφιερωμένη η ανάρτηση στη φίλη η οποία διαμαρτύρονταν προχθές για το κόστος των καλλυντικών...)


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (5/3/2017) ΚΥΡΙΑΚΗ Α' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)

Λέει ο Ιησούς στο Ναθαναήλ, στη σημερινή περικοπή: 

ἀπεκρίθη ᾿Ιησοῦς καὶ εἶπεν αὐτῷ· ὅτι εἶπόν σοι, εἶδόν σε ὑποκάτω τῆς συκῆς, πιστεύεις; μείζω τούτων ὄψει. (Ιω. 1, 51)

Ο Ιησούς αποκρίθηκε και του είπε: «Επειδή σου είπα ότι σε είδα κάτω από τη συκιά, πιστεύεις; Θα δεις μεγαλύτερα από αυτά».
Θαυμάζει ο Ιησούς την προθυμία του νεοκληθέντος Ναθαναήλ. Είναι ο πρώτος μαθητής που τον απεκάλεσε Υιό του Θεού πριν ακόμη συμπληρωθεί ο κύκλος των μαθητών και αρχίσει η δημόσια δράση του Κυρίου. Αυτή η πίστη του, θα καλλιεργηθεί και θα ενδυναμωθεί με μεγάλα θαύματα. Τα όσα μας μαρτυρούν τα ευαγγέλια αλλά και όσα δεν μας αναφέρουν, δεν τα είδαν μόνο οι μαθητές αλλά και πλήθος Ισραηλιτών και μη. Όσοι είχαν και έχουν αγαθή πίστη, δίχως πονηριά και δόλο, όσοι έβαλαν πλάτη στον εγωισμό και τους πειρασμούς της αμαρτίας, είδαν πραγματικά τον Υιό του Θεού που ήρθε για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Δυστυχώς, όμως εν αντιθέσει με τη δεκτικότητα του Ναθαναήλ, υπήρξαν και πολλοί που τυφλωμένοι από την εγωπάθειά τους, παρότι είδαν, όχι μόνο δεν κατάλαβαν τίποτα, αλλά εναντιώθηκαν στον Κύριο. Την ενίσχυση της πίστης χρειαζόμαστε κι εμείς για να αντιληφθούμε όχι μόνο το τι έκανε ο Χριστός, αλλά το τι μας προσφέρει στην παρούσα ζωή, και τι μας προσφέρει μετά από αυτήν. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ...

 Για να ξεκινήσω με κάτι το... δύσκολο: Τον μύθο του Φαέθοντα τον θυμόμαστε;
Κάποιοι ναι, κάποιοι όχι. Όσοι δεν τον γνωρίζουν ας ανοίξουν καμιά εγκυκλοπαίδεια. Καλό θα τους κάνει. Εν τάχει λοιπόν, όταν ο πατήρ του ο θεός Ήλιος διαβεβαίωσε τον Φαέθοντα ότι όντως είναι πατέρας του, του είπε να του ζητήσει ότι θέλει κι αυτός θα πραγματοποιούσε την επιθυμία του. Μάλιστα για να φανεί ότι δεν τον κοροϊδεύει, του ορκίστηκε στα ύδατα της Στυγός. Μεγάλος όρκος! Ούτε θεός δεν μπορούσε να τον σπάσει.
 - Λοιπόν μικρέ, αποφάσισες τι δώρο θέλεις;
- Ναι! Θέλω να οδηγήσω το άρμα με το οποίο καθημερινά φέρνεις το φως και τη ζέστη στη γη.
- Ορίστε; Δεν θες καλύτερα να σου φέρω καμιά σέξυ γκομενίτσα να την περάσεις ζάχαρη;  Και άσε το άρμα για καμιά άλλη φορά!
- Όχι! Να οδηγήσω το άρμα!
- Μα εσύ πρόσφατα πήρες το δίπλωμα οδήγησης. Να σου δώσω κανένα ποδήλατο; 
- Ποδήλατο; Ή είμαι γιος σου ή δεν είμαι! Το άρμα!
- Μα τα άλογα είναι αγριεμένα με τη δίαιτα που τους κάνω, βρε παιδάκι μου. Και εμένα με το ζόρι με υπακούν!
- Μου ορκίστηκες, ότι θέλω. Θέλω το άρμα!  
- Μα τα λάστιχα είναι της πλάκας! Από τα Τζάμπο τα αγόρασα για να κάνω οικονομία! 
- Θέλω το άρμα!
- Να σου δώσω καλύτερα το κάρο με τον Αστραχάν για να σου φύγει η λόξα;
- Να μην ορκιζόσουν! Θέλω το άρμα, θέλω το άρμα, θέλω το άρμα!

Είδε κι απόειδε ο Ήλιος, του το 'δωσε, ξέροντας ότι ο κοκορόμυαλος ο Φαέθων, θα το στουκάρει το άρμα στη γη και θα της βάλει φωτιά! Έτσι κι έγινε. Κάπως αργά έμαθε να μην ορκίζεται... Μόλις πήραν χαμπάρι τ' άλογα ότι τα ηνία δεν τα κρατά ο Ήλιος, τότε άρχιζαν να καλπάζουν αφηνιασμένα. Που να τα κάνει καλά ο Φαέθων! Μια το άρμα ανέβαινε, μία κατέβαινε! Πάνω - κάτω πήγαινε το όχημα με αποτέλεσμα να βάζει φωτιά σε πόλεις και δάση όταν χαμήλωνε! Η θεά Γη τα πήρε στο κρανίο και φώναξε του Δία, που μόλις είχε ξυπνήσει και έπινε το καφεδάκι του:
- Κάνε κάτι βρε Δία! Έδωσε ο Ήλιος στο Φαέθων το άρμα σήμερα και αυτός το πάει μαμιόντας!
- Παιδί είναι, θα μάθει!
- Ναι, αλλά μέχρι να μάθει, θα με έχει κάνει κάρβουνο για μπάρμπεκιου!
- Για να να πάρω τα κιάλια να δω! Μωρέ καλά λες! Αυτός είναι σκέτη καταστροφή! 
- Ρίχτου 'κειπέρα έναν κεραυνό να πάει στο διάλο! Γιατί αν δεν του ρίξεις, θα πω στην Ήρα για τα νυχτοπερπατήματά σου και θα σε πάρει και θα σε σηκώσει!

Του 'ριξε κεραυνό, τέζα ο Φαέθων, κι όπως μετέδωσαν οι ειδήσεις, «το άρμα κατερρίφθη υπό αντίξοων καιρικών συνθηκών»! Κλάμα ο Ήλιος, και τα λοιπά και τα λοιπά. Ευτυχώς που τότε, δεν υπήρχαν τηλεοπτικά κανάλια με ειδησεογραφικές εκπομπές για να ασχοληθούν καρέ καρέ με τη μοιραία πορεία του άρματος!

Οποιαδήποτε ομοιότης με το αυτοκινητιστικό δυστύχημα του τζαμπο-υιού με την Πόρσε, την οποία του την έδωσε ο μπαμπάκας του λες κι δεν ήξερε ότι ο κανακάρης του ήτο κοκορόμυαλος σαν τον Φαέθοντα και κάκιστος οδηγαράς, είναι σκόπιμη!!! Είτε καραμπίνα δώσεις σε κακομαθημένο παιδί, είτε Πόρσε, κάποιος θα πάει στον άλλο κόσμο πρόωρα! 
Αναρωτιέμαι γιατί η πολιτεία βάζει πρόστιμα τα οποία οι πλούσιοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τα πληρώσουν αφενός και αφετέρου γιατί αφού απαγορεύει την ταχύτητα πάνω από 130 χλμ επιτρέπει να πωλούνται αυτοκίνητα με δυνατότητα πέραν του νομίμου επιτρεπτού ορίου;   

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...