Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (5/6/2016) ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ' ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

Ἐγένετο δὲ πορευομένων ἡμῶν εἰς προσευχὴν παιδίσκην τινὰ ἔχουσαν πνεῦμα πύθωνος ἀπαντῆσαι ἡμῖν, ἥτις ἐργασίαν πολλὴν παρεῖχε τοῖς κυρίοις αὐτῆς μαντευομένη.  
αὕτη κατακολουθήσασα τῷ Παύλῳ καὶ τῷ Σίλᾳ ἔκραζε λέγουσα· οὗτοι οἱ ἄνθρωποι δοῦλοι τοῦ Θεοῦ τοῦ ὑψίστου εἰσίν, οἵτινες καταγγέλλουσιν ἡμῖν ὁδὸν σωτηρίας. (Πραξ. 16, 16-17)

Συνέβηκε τότε, ενώ εμείς πηγαίναμε στην προσευχή, κάποια μικρή δούλη που είχε πνεύμα πύθωνα να μας συναντήσει, η οποία παρείχε πολύ κέρδος στους κυρίους της μαντεύοντας.   
Αυτή ακολουθούσε από κοντά τον Παύλο κι εμάς και έκραζε λέγοντας: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι δούλοι του Θεού του ύψιστου, οι οποίοι σας αναγγέλλουν οδό σωτηρίας».

Μία νεαρή δούλα που είχε καταληφθεί από δαιμονικό πνεύμα (το πνεῦμα πύθωνος παραπέμπει στην αρχαία ελλ. μυθολογία, όπου ο Πύθων ήταν το φίδι που ενέπνεε τους χρησμούς στους Δελφούς, έως που το σκότωσε ο Απόλλωνας και το αντικατέστησε, ονομαζόμενος Πύθιος Απόλλων) και έκανε μαντείες, ακολουθούσε τον Παύλο και τη συνοδεία του λέγοντας ότι «Αυτοί οι άνθρωποι είναι δούλοι του Θεού του ύψιστου, οι οποίοι σας αναγγέλλουν οδό σωτηρίας». Αντί να λοιδορεί και να συκοφαντεί τους απόστολους του ευαγγελίου του Κυρίου ο δαίμονας, εντούτοις λέει γι' αυτούς την αλήθεια! Αντί να τους αντιμάχεται γιατί με το να διδάξουν την οδό της σωτηρίας θα πλήξουν το Σατανά, τους επαινεί και τους καλωσορίζει! Όχι, δεν μετανόησε ο διάβολος, απλά δείχνει το πόσο ύπουλος είναι. Μεταμορφώνεται πονηρά σε άγγελο φωτός με το πρόσχημα της αγαθής και αληθινής μαρτυρίας, με σκοπό να ελκύσει την εμπιστοσύνη στις μαντικές ικανότητες όσων είχαν ευνοϊκή διάθεση προς τον Παύλο αφενός και αφετέρου να μετριάσει όσους αντιμετώπιζαν δυσμενώς τις μαντείες. Κι εδώ χρειάζεται η προσοχή μας. Διότι για να μας προσεγγίσει ο διάβολος, χρησιμοποιεί ύπουλα μέσα και τρόπους. Κυρίως προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν εχθρεύεται τον Θεό, τον οποίο και αποδέχεται χωρίς όμως να τον πιστεύει και να ακολουθεί τις εντολές Του! Αν δείξουμε ευπιστία στα λεγόμενα του διαβόλου, εύκολα θα μας παρασύρει μακριά Του. Γι' αυτό να τον αποστρεφόμαστε, όσο και να δείχνει μεταμελημένος και «φιλικός» με το Θεό.

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.