Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (12/062016) ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ' ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 Μας λέει ο απ. Παύλος στη σημερινή περικοπή: 

πάντα ὑπέδειξα ὑμῖν ὅτι οὕτω κοπιῶντας δεῖ ἀντιλαμβάνεσθαι τῶν ἀσθενούντων, μνημονεύειν τε τῶν λόγων τοῦ Κυρίου ᾿Ιησοῦ, ὅτι αὐτὸς εἶπε· μακάριόν ἐστι μᾶλλον διδόναι ἢ λαμβάνειν. (Πραξ. 20, 35)

Σε όλα υπέδειξα σ’ εσάς ότι κοπιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει να βοηθάτε τους ασθενείς, και να θυμάστε τους λόγους του Κυρίου Ιησού, γιατί αυτός είπε: «Μακάριο είναι περισσότερο να δίνει κανείς, παρά να λαβαίνει».
Ο απ. Παύλος μιλώντας στους πρεσβύτερους της Εφέσσου, δίνει και σε μας την προτροπή της βοήθειας προς τους πνευματικούς ασθενείς αδελφούς μας. Ο αγώνας για πνευματική προκοπή δεν είναι εύκολος και ο σκανδαλισμός από την αμαρτία εύκολα παρασέρνει τους πιο αδύναμους. Όσοι λοιπόν μπορούν, είτε με το παράδειγμα τους, είτε με τα έργα τους, να τους βοηθήσουν, οφείλουν να το πράξουν. Υπενθυμίζει μία φράση του Ιησού Χριστού, η οποία δεν είναι γραμμένη στην Αγία Γραφή, αλλά είχε παραδοθεί προφορικώς από τους μαθητές, ότι μακάριο είναι περισσότερο να δίνει κανείς, παρά να λαβαίνει. Με αυτή τη φράση δεν εννοεί ότι γίνεται ευκολότερα μακάριος ο πλούσιος, ο οποίος έχει περισσότερα υλικά αγαθά να δώσει, αλλά είναι μακάριο να να πράττουμε το αγαθό με ότι έχουμε, όχι μόνο υλικό, αλλά και πνευματικό. Διότι αυτό που μετράει είναι το αν έχουμε πλούσια τη διάθεση. Ακόμη κι ο φτωχός που λαμβάνει από άλλους, μπορεί κι εκείνος να δώσει από το υστέρημά του, αλλά κι από το αγαθό παράδειγμά του. Μην ξεχνάμε ότι ο Θεός δίνει δίχως να λαμβάνει καμία βοήθεια από κανένα.   

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ και εδώ