Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (31/5/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, καθὼς εἶπεν ἡ γραφή, ποταμοὶ ἐκ τῆς κοιλίας αὐτοῦ ρεύσουσιν ὕδατος ζῶντος. (Ιω. 7, 38)

Όποιος πιστεύει σ’ εμένα, καθώς είπε η Γραφή, «ποταμοί νερού ζωντανού θα ρεύσουν από την κοιλιά του».
Ο Χριστός αναφέρεται στη σχέση του πιστού και του Πνεύματος. Όποιος πιστεύει σ' Εκείνον πραγματικά, ικανοποιεί την πνευματική του δίψα γεμίζοντας την κοιλιά του με τις δωρεές του Πνεύματος. Χρησιμοποιεί τη λέξη κοιλιά μεταφορικά, μιας και εκεί δεχόμαστε το αισθητό νερό. Οι δωρεές και οι ενισχύσεις του Αγίου Πνεύματος παρομοιάζονται με το τρεχούμενο νερό, διότι ρέουν άφθονες ως ανεξάντλητος ποταμός προς τους πιστούς. Είναι ζωοποιές δυνάμεις, όπου πάνω τους στηρίζονται οι αρχές της πνευματικής ζωής και αναγεννούν τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος στην εν Χριστῷ ζωή, με την άσκηση στην αρετή και την τήρηση της διδασκαλίας του Κυρίου, όχι μόνο απολαμβάνει αυτές τις δωρεές, αλλά τις μεταδίδει και στους άλλους. Δεν τις περιορίζει μόνο για τον εαυτό του, αλλά καθίσταται πηγή μετάδοσης τους σε όσους έρχονται σε επαφή με αυτόν. 

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ και εδώ.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΟΥΤΕ ΣΤΗΘΟΣ, ΟΥΤΕ ΜΠΟΥΤΙ...!!!

Τέτοια είδηση, δεν θα μπορούσα να την αφήσω να περάσει στα ψιλά! Αν μη τι άλλο, τέτοιο επιστημονικό πόρισμα δεν πίστευα ότι θα διάβαζα. Οι άντρες πλέον, αντί να τους τραβούν τα σωματικά κάλη των γυναικών, έλκονται από την ευφυΐα... ειδικώς όταν ψάχνουν αυτήν με την οποία θα τεκνοποιήσουν, όπως μας πληροφορεί το απόκομμα από τον Ελεύθερο Τύπο (26/5/2015). Η επιστήμη έρχεται να δώσει ελπίδες στις... μη εμφανίσιμες γυναίκες; Πάντως αποδομεί όσες στηρίζονται και ενισχύουν την εξωτερική τους εμφάνιση.  

Ρε μπας και μας ψεκάζουν στ' αλήθεια; Σίγουρα εκεί στο Κέμπριτζ, ή μας κάνουν πλάκα, ή... μιας και στην Αγγλία βρίσκονται πολλοί ντιντήδες και κρυόκωλοι (sic), οι απόψεις τους άρχισαν να παρεκκλίνουν της πεπατημένης ανδρικής πρακτικής! Πιστεύω ακράδαντα, ότι αν έκαναν την έρευνα σε μεσογειακό έδαφος, στην Ελλάδα ας πούμε, δεν θα έβγαινε αυτό το πόρισμα! Πάντως, αν όντως έχει βάση η έρευνα, καλό θα ήταν οι γυναίκες να πάψουν να φορούν... αποκαλυπτικά ρούχα και ν' αρχίσουν το διάβασμα και την πνευματική καλλιέργεια! Παρομοίως να αφήσουν και τη μαγειρική κατά μέρους... Ο έρωτας αντί να περνάει από το στομάχι, άλλαξε διαδρομή και περνάει από το μυαλό! Και που να σφίξουν οι ζέστες...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Οι εύκολες και γρήγορες συνταγές, είμαι βέβαιος πως σε όλους αρέσουν. Κακά τα ψέμματα, ωραία και νόστιμα τα μπελαλίτικα και χρονοβόρα φαγητά, αλλά που ταλέντο (για κάποιους/-ες τουλάχιστον) και κυρίως που χρόνος ελεύθερος... Το παρακάτω γλυκό, από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 234 (30/10/1969) είναι από τα ευκολότερα (αν όχι το ευκολότερο) γλυκό που δεν απαιτεί χρόνο ή ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. Αντί για 8 λωρίδες την φλούδα, προσωπικά την χώρισα σε 4, για πιο γρήγορα! 

Υ.Γ. Μετά το κάζο της 19ης θέσης στη γιουροβίζιον, και μέχρι να συμφωνήσουμε με τους δανειστές, ένα γλυκό το χρειαζόμαστε...


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (24/05/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ' ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

ἐγώ σε ἐδόξασα ἐπὶ τῆς γῆς, τὸ ἔργον ἐτελείωσα ὃ δέδωκάς μοι ἵνα ποιήσω· (Ιω. 17, 4)

Εγώ σε δόξασα πάνω στη γη, αφού τελείωσα το έργο που μου έχεις δώσει να κάνω.
Ο Ιησούς με το κήρυγμα, τα θαύματα και κυρίως με το εκούσιο πάθος του, δόξασε τον Πατέρα, κατά την παρουσία του στη γη. Έσπειρε και φύτεψε σε μια γη που από την αμαρτία είχε γίνει αφιλόξενη και άγονη. Δεν ενανθρωπίστηκε για να ζει με ανέσεις και πολυτέλεια αλλά για να φέρει σε πέρας το σωτηριολογικό του έργο, που του είχε ανατεθεί από τον Πατέρα. Έγινε για τον άνθρωπο το παράδειγμα και η οδός για την ουράνια βασιλεία. Είναι το ζωντανό υπόδειγμα για όλους όσους τον ακολουθούμε, στη επιτέλεση του δικού μας έργου. Η σωτηρία μας δεν εγκλωβίζεται σε πίστη δίχως έργα για το πλησίον. Πράττοντας το καλό, να μην αποβλέπουμε σε δική μας προβολή, αλλά στη δόξα του Θεού. Και μη λησμονούμε, πως οφείλουμε να προσπαθούμε να μην αφήνουμε τις αγαθοεργίες λειψές, δίχως περάτωση. Αυτό δείχνει αδιαφορία και για εμάς, αλλά και για το Θεό.     

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ και εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΜΕ ΚΑΤΙ Ν' ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ... (ΙΙ)

συνέχεια του διαλόγου από εδώ.
- Είδες; Περάσαμε στον τελικό!
- Σιγά το νέο. Στο τελικό πηγαίνουμε κάθε χρονιά. Εκεί είναι τα ζόρια!
- Δεν σου αρέσει η ξανθιά που στείλαμε, ή το τραγούδι; 
- Καλά είναι αλλά έπρεπε να στείλουμε κάτι πιο... πιασάρικο, πιο... τρέντυ!
- Δηλαδή; Να στέλναμε και εμείς καμιά τραβέλω σαν την Κοντσίτα; 
- Όχι βέβαια. Να στέλναμε κάποιον διάσημο!
 - Εννοείς κάποιον, alter ego; 
- Εννοώ.
- Ποιόν; 
- Τον σιγκλενή! 
- Ποιός είναι αυτός; 
- Αυτός ντε! Που για οικονομία στο μελάνι γράφει το όνομά του με ένα Νι!
- Το Βαρουφάκη εννοείς; 
- Αυτόν! Είναι φίρμα σ' όλη την Ευρώπη και όχι μόνο! Τον μάθανε όλοι. Και άμα έλεγε κανένα τραγουδάκι που να λέει για ομόλογα, CDS και μνημόνια, θα κάναμε θραύση! Όχι σαν την κοινότυπη κουλτουροζετέμ μπαλάντα που στείλαμε!
- Και γιατί τον λες συγγενή; 
- Όχι συγγενή, ρε. Σιγκλενή. Έχει ένα Νι σίνγκλ. Μονό, στα εγκλέζικα! 
- Ααα! Πες το ντε! Μόνο εσύ έχεις τέτοιες φαεινές ιδέες! Και που να σφίξουν οι ζέστες!
- Κορόιδευε εσύ!  Άμα είχαμε το Γιάνη, θα κερδίζαμε και θα εκμεταλλευόμασταν το γεγονός του χρόνου για να τονώσουμε τον τουρισμό μας! Δεν είδες τι έκαναν οι Αυστριακοί; 
- Τι έκαναν; 

- Λόγῳ της Κοντσίτας, που είναι τρανσέξουαλ, έφτιαξαν γκέι φανάρια ειδικά για τη γιουροβίζιον!
- Πως;  
- Ναι σου λέω.
- Στη χώρα του Μότσαρτ, αντί να προβάλλουν τη μουσική τους παράδοση, έβαλαν γκέι φανάρια; 
- Ναι, για να είναι ιν και να έλξουν τουρισμό!
- Τι σημαίνει ιν, alter ego; 
- Να είναι μοντέρνοι. 
- Έτσι, είναι οι μοντέρνοι; Με το να διαφημίζουν τη διαστροφή; 
- Σιγά μωρέ, τη διαστροφή. Απλά... είναι διαφορετικοί!
- Σώπα! Και οι Αυστριακοί αγαπάνε το διαφορετικό, ε;
- Προφανώς.
- Ας μην είχε λεφτά το... διαφορετικό και θα σου 'λεγα αν φτιάχνανε αυτά τα φανάρια! Αλλά αφού έστρεψαν την κουλτούρα τους στο ανωμαλαριό, τότε... ιν είναι η κατάντια τους!
- Ε, όχι και κατάντια!
- Όταν δεν προσπαθείς οικονομικά να εκμεταλλευτείς τον πολιτισμό, και εκμεταλλεύεσαι τις διαστροφές, τι είναι; Από το Μότσαρτ και το Στράους, στην... Κοντσίτα Βρουστ!
- Ε, τώρα θα μιλήσεις πάλι για ηθική;
- Όχι! Όποιος νοιάζεται μόνο για τα λεφτά, ασφαλώς και δεν διαθέτει ηθική! Και η γιουροβίζιον με την Κοντσίτα, και λοιπά παρόμοια σούργελα, ελαττώθηκε ηθικώς και καλλιτεχνικώς! Γι' αυτό και 'γω φέτος δεν θα την παρακολουθήσω.
- Κακώς!
- Μπα;
- Διότι φέτος θα πάρουμε περισσότερους ψήφους!
- Γιατί βρε alter ego, που μας προέκυψες γιουροφάν;
- Διότι φέτος συμμετέχει η Αυστραλία. Και εκεί έχουμε πολλούς Έλληνες που θα ψηφίσουν.
- Η Αυστραλία; Όπα! Από πότε ανήκει και αυτή στην Ευρώπη;
- Από τότε που ανήκουν στην Ευρώπη, το Ισραήλ, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν!  Όπως βλέπεις, τα ευρωπαϊκά σύνορα εκτείνονται και εκτός Ευρώπης!
- Εμ, μ' αυτή τη λογική του ξεχειλώματος, θα έπρεπε να συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ! Ένας ωκεανούλης μας χωρίζει μόνο...
- Οι ΗΠΑ;
- Αφού και εκεί έχουμε πολλούς ομογενείς, που θα ψήφιζαν... ε;
- Δεν έχεις κι άδικο...
- Αλλά είδες, alter ego; 
- Τι; 
- Και να φύγουμε από την ευρωζώνη, στη γιουροβίζιον θα συμμετέχουμε! Γι' αυτό να μην ανησυχείς! Θα έχουμε με κάτι ν' ασχολούμαστε το δύσκολο (οικονομικά) μήνα Μάιο... Δεν μένει να βρούμε και κάτι άλλο, ακόμα.
- Για το Μάιο; 
- Όχι, για τον Ιούνιο!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΒΑΡΟΣ

Ζούμε σε εποχή που τα βάρη στο νοικοκυριό είναι το μείζον πρόβλημα σ' ένα σπίτι. Τα οικονομικά βέβαια. Όμως και τα... κανονικά βάρη, δεν πάνε πίσω, όταν τα υποτιμά κανείς! Αν δεν προσέξει κάποιος/-α το πως να σηκώσει κάτι βαρύ, τότε επιβαρύνει τη μέση του με οδυνηρό αποτέλεσμα... Και μιας και δεν είναι καιρός για να τρέχουμε σε γιατρούς, που λεφτά και υπομονή άλλωστε, καλό είναι να στραφούμε στην προληπτική υγιεινή! Το παρακάτω απόκομμα από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 215 (19/6/1969) μας δείχνει το πως πρέπει η νοικοκυρά (και όχι μόνο) να σηκώνει σωστά κάτι βαρύ. Ούτε απότομα, ούτε με ένα απλό σκύψιμο. Εύκολο δεν είναι;  



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (17/5/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ' ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

καὶ ἠρώτησαν αὐτὸν οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ λέγοντες· ραββί, τίς ἥμαρτεν, οὗτος ἢ οἱ γονεῖς αὐτοῦ, ἵνα τυφλὸς γεννηθῇ; (Ιω. 9, 2)

Και τον ρώτησαν οι μαθητές του, λέγοντας: «Ραβί, ποιος αμάρτησε, αυτός ή οι γονείς του, ώστε να γεννηθεί τυφλός;»
Οι μαθητές, δεν ρωτούν τον Ιησού απλά την αιτία της εκ γενετής τύφλωσης. Στην ερώτησή τους εκφράζουν την βασική ιδέα των Ιουδαίων, ότι οι ασθένειες και εν γένει τα φυσικά κακά, προέρχονται από την αμαρτία. Είναι δηλαδή, η τιμωρία για τις πράξεις τους που αντίκεινται στο θέλημα του Θεού. 
Ωστόσο, η ερώτηση, έχει δύο σκέλη. Πρώτον, αν η αμαρτία που ευθύνεται για την τύφλωση, προέρχεται από τον ίδιο τον τυφλό πριν αυτός γεννηθεί! Αυτό, υποδεικνύει ότι είτε είχαν κάποια επιρροή από ειδωλολατρικές θρησκείες που αναφέρονται σε μετενσάρκωση, είτε πίστευαν την ακραία (και εσφαλμένη) θέση των ραββίνων, ότι ο άνθρωπος μπορεί να αμαρτήσει, όντας ακόμη έμβρυο! Δεύτερον, αν η αμαρτία προέρχεται από τους γονείς του τυφλού. Πράγματι, στην Π.Δ. γίνονται αναφορές για τιμωρία των τέκνων λόγῳ αμαρτιών των πατέρων τους (Έξοδ. 34,7-Αριθ. 14,18-Ψαλμ. 108,14). Εντούτοις στον Ιεζεκιήλ αυτές οι αναφορές καταρρίπτονται «οὐδὲ ὁ πατὴρ λήψεται τὴν ἀδικίαν τοῦ υἱοῦ»(Ιεζ. 18,20). 
Μέσα λοιπόν από το ερώτημα αυτό, φαίνεται η θεοκρατική αντίληψη περί των σοβαρών ασθενειών και από που πηγάζονται, του τότε Ιουδαϊκού λαού. 

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ και εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΜΕ ΚΑΤΙ Ν' ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ...!


- Δεν έχεις καθόλου αγωνία; Πολύ ήρεμο σε βλέπω.
- Γιατί να έχω αγωνία, alter ego; 
- Για το αν θα κλείσει συμφωνία η κυβέρνηση με τους δανειστές.
- Σιγά τ' αυγά! Μας έχουν πρήξει με αυτό το θέμα.
- Μα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας!
- Μου είναι αδιάφορο!
- Μα υπάρχει κίνδυνος να βγούμε από την ευρωζώνη.
- Ας βγούμε!
- Μα άμα βγούμε θα μείνουμε μόνοι μας! Και τι θ' απογίνουμε τότε; 
- Θα πάμε αλλού!
- Αλλού; 
- Ναι για! Αλλού! Ας πούμε προς τα κάτω, στην...αφρικοζώνη!
- Αφρικοζώνη; 
- Ναι. Θα ενταχθούμε στις αφρικανικές χώρες, και τα σύνορα της Αφρικής θα βρίσκονται και μετά τη Μεσόγειο θάλασσα!
- Μα οι αφρικανικές χώρες είναι πάμφτωχες. 
- Σάμπως η Ελλάδα τι είναι, πλούσια; Ταιριάζουμε!
- Μα δεν θα έχουν να μας δανείσουν! Άσε και το άλλο!
- Ποιό; 
- Άμα ενταχθούμε στην Αφρική, δεν θα πάρουμε μέρος στη Γιουροβίζιον! 
- Σωστό αυτό, alter ego... Και φτωχοί και χωρίς Γιουροβίζιον, δε λέει... Χμ... Άλλαξα γνώμη. Θα ενταχθούμε στην... από 'κει μεριά!
-Τι εννοείς; 
- Προς ανατολάς! 
- Ε;
- Τι ε; Οι ιντερνετιακές προφητείες διάφορων γεροντάδων, που κατακλύζουν σωρηδόν τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, δεν λένε ότι θα μας σώσει το ξανθό γένος; Προς τα 'κει να οδεύσουμε.
- Ναι, αλλά όταν λένε για ξανθό γένος, μήπως εννοούν τους Σουηδούς;
- Ποιούς Σουηδούς καλέ; Αυτοί είναι κρυόκωλοι! Τους Ρώσους εννοούν, που είναι και ορθόδοξοι! Και αφού η Ρωσία παίρνει μέρος στη Γιουροβίζιον, θα παίρνουμε κι εμείς!
- Ναι, αλλά θα μας θέλουν οι Ρώσοι; 
- Γιατί να μη μας θέλουν; 
- Γιατί χρωστάμε ένα σκασμό λεφτά δεξιά κι αριστερά!
- Ναι, αλλά έχουμε γεωστρατηγική θέση!
- Αυτό το ξέρουν όμως και οι Αμερικάνοι!
- Ας το ξέρουν! Άμα θέλανε να μας δανείζανε αυτοί! Αφού δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη να κάτσουν στ' αυγά τους! Άσε που είναι και στην άλλη άκρη του πλανήτη!
- Σωστό! Και οι αμερικάνοι δεν παίρνουν μέρος στη Γιουροβίζιον...!
- Μα, λύσε μου μια απορία ρε alter ego!
- Για πες.
- Γιατί ενώ συζητάμε για το μέλλον της Ελλάδας, κόπτεσαι τόσο πολύ για τη Γιουροβίζιον; Σάματι υπάρχει περίπτωση να ξαναβγούμε πρώτοι; Ειδικά τώρα που μας έχουν οι ευρωπαίοι στη μπούκα!
- Διότι διανύουμε το δύσκολο μήνα Μάιο, που κάνουμε τη δήλωση στην εφορία! Και να τα έξοδα στο λογιστή για να φτιάξει τη δήλωση, και να η λυπητερή από το εκκαθαριστικό με τις δόσεις, να μην έχουμε κάτι για να μας φτιάχνει τη διάθεση, σαν τη Γιουροβίζιον; Να 'χουμε με κάτι ν' ασχολούμαστε για να ξεχαστούμε για καμιά 'βδομάδα!
- Τώρα που το λες...     

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΣΑΛΑΤΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ

Η άνοιξη μπήκε, το καλοκαιράκι ετοιμάζεται να έλθει κι αυτό με τη σειρά του, οπότε καιρός να στραφούμε σε πιο ελαφριά και δροσιστικά εδέσματα. Από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 366 (11/5/1972) η παρακάτω συνταγή, η οποία μας παρουσιάζει μια νοστιμότατη σαλάτα ειδικά για όσους/-ες προσέχουν τη σιλουέτα τους μιας και τα μπάνια στη θάλασσα είναι προ των πυλών, για τους περισσότερους. Προσωπικώς, έβαλα λιγότερες πατάτες, ελαχιστότατη μουστάρδα (λιγότερο από μισή κουταλιά σε κουταλάκι του γλυκού) και καθόλου λάδι για να την κάνω αμιγώς διαιτητική. Δοκιμάστε τη!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (10/5/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ Ε' ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ)

 Λέει ο Ιησούς στη σημερινή περικοπή: 

πνεῦμα ὁ Θεός, καὶ τοὺς προσκυνοῦντας αὐτὸν ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν.  (Ιω. 4, 24)

Πνεύμα είναι ο Θεός, και εκείνοι που τον προσκυνούν με Πνεύμα και με αλήθεια πρέπει να τον προσκυνούν.
Περί της φύσης και της ουσίας του Θεού μιλά ο Ιησούς. Δεν είναι υλικός αλλά Πνεύμα. Όχι οποιαδήποτε πνεύμα, αλλά το όντως Ον. Αόρατος, αΐδιος (=άχρονος), άφθαρτος, λογικός, άπειρος. Με συνέπεια να να μην έχει τοπικό περιορισμό και να βρίσκεται παντού. Έχει τη δυνατότητα να λατρευτεί οπουδήποτε, με μια βασική προϋπόθεση: να γίνεται η λατρεία με πνεύμα και αλήθεια. Όχι μόνο εξωτερικά και τυπολατρικά ακολουθώντας μια διαδικασία. Αλλά ουσιαστικά. Να προσέρχεται ο άνθρωπος στη λατρεία με ταπεινότητα και υποταγή του εγωιστικού του θελήματος στην αγιότητα Του. Ο Θεός μπορεί εξάλλου, να δει στις καρδιές των ανθρώπων τις βαθύτερες σκέψεις και προθέσεις τους. Με αφυπνισμένη συνείδηση, η διάνοια γεμίζει από την αλήθεια και η καρδία από την αγάπη Του. Έτσι καθίσταται θεάρεστη η λατρεία.

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ και εδώ.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΣΥΝΕΤΙΣΘΗΤΕ...

 οὐ μὴ φρονήσεθ', οἳ κενῶν δοξασμάτων
πλήρεις πλανᾶσθε, τῇ δ' ὁμιλίᾳ βροτοὺς
κρινεῖτε καὶ τοῖς ἤθεσιν τοὺς εὐγενεῖς;
οἱ γὰρ τοιοῦτοι καὶ πόλεις οἰκοῦσιν εὖ
καὶ δώμαθ'· αἱ δὲ σάρκες αἱ κεναὶ φρενῶν
ἀγάλματ' ἀγορᾶς εἰσιν. οὐδὲ γὰρ δόρυ
μᾶλλον βραχίων σθεναρὸς ἀσθενοῦς μένει·
ἐν τῇ φύσει δὲ τοῦτο κἀν εὐψυχίᾳ.
(Ευριπίδη, Ηλέκτρα 383 - 390)

Δεν θα συνετισθήτε, εσείς οι γεμάτοι με μάταιες προλήψεις 
που βρίσκεστε σε πλάνη, να κρίνετε τους ευγενείς ανθρώπους
από τα λόγια και από τη συμπεριφορά τους;
Όπου βρίσκονται τέτοιοι άνθρωποι, προοδεύουν οι πόλεις
και ο ιδιωτικός βίος, ενώ οι ανόητοι
μοιάζουν με αγάλματα για στολισμό των πλατειών. Διότι
ο εύρωστος δεν είναι ανδρειότερος από τον αδύνατον,
η γενναιότης είναι έμφυτος εις την ψυχή.

Ο Ευριπίδης, διά του Ορέστη, απευθύνεται στους θεατές και κατ' επέκταση σε εμάς. Διαπιστώνει την πολιτισμική κατάπτωση και προσπαθεί να αφυπνίσει. Προληπτικοί και πλανεμένοι οι πολίτες, δεν ξεχωρίζουν τους ευγενικούς ανθρώπους από το συνδυασμό των λόγων τους με των πράξεών τους. Η ευγένεια έπαψε να διακρίνεται από τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Η γενναιότητα είναι έμφυτη αρετή και όχι απλά επιφανειακή ευρωστία.

Πότε προοδεύουν οι πόλεις κατά τον Ευριπίδη; Όταν οι πολίτες αφήσουν κατά μέρος την πλάνη από μεγάλα λόγια και κούφιες ιδέες. Όταν πάψουν να δίνουν βάση στο βερμπαλισμό και το λαϊκισμό. Όταν τους πολιτικούς (και κατ' επέκταση όλους όσους συναναστρέφονται) πάψουν να τους ψηφίζουν λόγῳ του επωνύμου τους και της καταγωγή τους, αλλά για αυτά που λένε και πράττουν. Κοντολογίς, η πρόοδος πηγάζει από την υπευθυνότητα! Μπορεί σήμερα να λέμε ότι έχουμε δημοκρατία και πως αποφασίζει ο λαός για το μέλλον του τόπου, όμως κανείς δεν ασχολείται το κατά πόσον είναι σοβαροί και υπεύθυνοι οι ψηφοφόροι... Κανείς δεν ασχολείται με το αν υπάρχουν αξίες που να πηγάζουν από την ψυχή...

Οι ευγενείς λοιπόν, δεν είναι αυτοί που γεννήθηκαν από «πολιτικά τζάκια» αλλά αυτοί που κρίνονται σωστοί για την εν γένει δραστηριότητά τους. Αυτοί που έχουν το ανάλογο ψυχικό σθένος. Διότι η γενναιότητα είναι αρετή και όχι απλά επίδειξη σωματικής δύναμης. Και όλα αυτά που μας λέει ο Ορέστης, είτε δεν τα έχουμε διαβάσει ποτέ, είτε τα σνομπάρουμε κιόλας! Και μετά παραπονούμαστε γιατί δεν τα πάει καλά αυτός που ψηφίζουμε στις εκλογές! Δυστυχώς, επιδεικνύουμε το πόσο πλήρεις είμαστε κενῶν δοξασμάτων (κοινώς παραμυθιασμένοι)! 

Ο λόγος βέβαια, (που αλλού;) σε ένα ενδεχόμενο να βρεθούμε εκτός ευρώ. Φοβούνται πολλοί για τις μικροκαταθέσεις τους, άλλοι για στάση πληρωμών, άλλοι για το ένα, άλλοι για το άλλο, αναλόγως τι είδους πανικό σερβίρουν τα ΜΜΕ. Μα, η υπευθυνότητα προϋποθέτει τη γενναιότητα. Και η επιλογή της ψήφου, σε κάποιους που δεν είναι τόσο ενδοτικοί όσο οι προηγούμενοι, αν έγινε μόνο και μόνο από την πεποίθηση ότι θα μειωθούν οι φόροι, ή ότι θα αυξηθούν οι μισθοί, τότε έγινε εν μέσῳ πλάνης. Επιλέξαμε κάποια μορφή σύγκρουσης. Όμως καμία σύγκρουση δεν είναι εντελώς ανώδυνη! Πολλές φορές είναι πολύ οδυνηρή. Μόνο που δεν έχουμε τη γενναιότητα να δεχτούμε τις συνέπειες των επιλογών μας. Φοβόμαστε και το δείχνουμε. Ίσως ο Ευριπίδης σήμερα να σιωπούσε. Η προτροπή της συνέτισης δεν θα έβρισκε ευήκοα ώτα. Δεν είμαστε καν σε θέση να τον ακούσουμε (διαβάσουμε), πολλῷ δε μᾶλλον να τον κατανοήσουμε...      

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

«ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ»

Ο Μάιος μας έφτασε, και εκτός από μήνας της Άνοιξης, είναι και μήνας των σχολικών εξετάσεων. Οδηγίες για τις επερχόμενες εξετάσεις σε Γυμνάσιο/Λύκειο (τότε το 6τάξιο Γυμνάσιο) μας δίνει το παρακάτω απόκομμα από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 210 (15/5/1969). Όχι ότι μας λέει ασυνήθιστα πράγματα, αλλά με την καλοκαιρία που επικρατεί, τα νεανικά μυαλά εύκολα αφήνουν τα μαθήματα και σκέφτονται την ξενοιασιά των καλοκαιρινών διακοπών. 
Επ' ευκαιρία, ας σημειώσω ότι οι τελευταίες επαναλήψεις είναι στο φόρτε τους (από τους επιμελείς μαθητές τουλάχιστον) οπότε καλό είναι, να μην ρυπαίνουμε ηχητικά την ατμόσφαιρα με το στερεοφωνικό ή την τηλεόραση στη διαπασών. Ίσως κάποια παιδιά στη γειτονιά να προσπαθούν να διαβάζουν... 



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (3/5/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ Δ' ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ)

 Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

ἀπεκρίθη αὐτῷ ὁ ἀσθενῶν· Κύριε, ἄνθρωπον οὐκ ἔχω, ἵνα ὅταν ταραχθῇ τὸ ὕδωρ, βάλῃ με εἰς τὴν κολυμβήθραν· ἐν ᾧ δὲ ἔρχομαι ἐγώ, ἄλλος πρὸ ἐμοῦ καταβαίνει. (Ιω. 5, 7)

Του αποκρίθηκε ο ασθενής: «Κύριε, άνθρωπο δεν έχω να με βάλει στην κολυμπήθρα όταν ταραχτεί το νερό. Ενώ λοιπόν εγώ προσπαθώ να έρθω, άλλος κατεβαίνει πριν από εμένα».
Ο παραλυτικός, στην ερώτηση του Ιησού αν θέλει να θεραπευτεί, δίνει απάντηση που φανερώνει το μεγαλείο της ταπεινοφροσύνης του! Εύκολα θα περίμενε κανείς, παραπονούμενος να κατηγορεί και να υβρίζει όλους όσους τον παραμέριζαν κάθε φορά, προς όφελος του εαυτού τους. Μιας και κανείς δεν τον βοηθούσε να σηκωθεί να πέσει στην κολυμπύθρα. Κανείς δεν του έδειξε λίγη φιλανθρωπία. Περίμενε εκεί αβοήθητος... Κι όμως, αυτό ο άνθρωπος δείχνει μετριοφροσύνη μπροστά στην αδιαφορία και την απανθρωπιά, λέγοντας απλά πως δεν έχει κανέναν δικό του να τον βάλει στην κολυμπήθρα όταν ταραχθεί το νερό. Κανένα παράπονο, καμιά κατηγορία. Αντιθέτως με 'μας που για το τίποτα, την κατάκριση την έχουμε έτοιμη στο στόμα μας! Που μονίμως παραπονούμαστε για την κακή συμπεριφορά των άλλων, ενώ τη δική μα κακή συμπεριφορά εύκολα τη δικαιολογούμε... Αυτό το μεγαλείο ψυχής είδε στον παραλυτικό ο Χριστός και τον θεράπευσε. Αυτό περιμένει να δει και σε εμάς...

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ και εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...