Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Α' ΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Θα ακούσουμε σήμερα από τον Δ' Οίκο:

Δύναμις τοῦ Ὑψίστου, ἐπεσκίασε τότε, πρὸς σύλληψιν τὴ Ἀπειρογάμω. καὶ τὴν εὔκαρπον ταύτης νηδύν, ὡς ἀγρὸν ὑπέδειξεν ἡδὺν ἅπασι, τοὶς θέλουσι θερίζειν σωτηρίαν, ἐν τῷ ψάλλειν οὕτως. Ἀλληλούϊα.

Δύναμη του Υψίστου, επεσκίασε τότε εκείνη που δεν γνώρισε γάμο, ώστε να συλλάβει. Και την εύκαρπη κοιλιά της, την κατέστησε γλυκό αγρό για όσους θέλουν να θερίσουν τη σωτηρία τους, οι οποίοι ψάλλουν αυτά τα λόγια, Αλληλούϊα.
Τη στιγμή της αναγγελίας του χαρμόσυνου γεγονότος από τον αρχάγγελο Γαβριήλ, η δημιουργική χάρη του Αγίου Πνεύματος με μυστηριακό τρόπο, κατέστησε την μήτρα της παρθένου Μαρίας, έτοιμη για να κατοικήσει ο Λόγος του Θεού. Έγινε η μήτρα, κατά τον ιερό υμνογράφο, χωράφι καρπερό που γεννά το γλυκό σιτάρι, από το οποίο προήλθε ο Άρτος της Ζωής, η αθάνατη τροφή για τους μετανοούντες και ταπεινούς ανθρώπους. Όσοι θέλουν να θερίσουν από αυτόν τον αγρό τη σωτηρία, οφείλουν να στραφούν στην Εκκλησία όπου ο Χριστός τους περιμένει για να τους δώσει την θεία χάρη Του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ...

 Μπήκαμε πλέον στην περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής και κάπου πήρε το μάτι μου τη γνωστή... αντίστροφη μέτρηση! Μέχρι το Πάσχα. Από το Νοέμβριο μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, από το Δεκέμβριο για την Πρωτοχρονιά. Όταν είναι για μεγάλες αργίες, τότε μας αρέσει το αντίστροφο μέτρημα. Σαν τον φαντάρο που μετράει τις μέρες μέχρι την απόλυση... 

Μετράμε, κι όσο μετράμε, ο χρόνος κυλά αργά, βασανιστικά ενίοτε. Μαζί του, κυλούν αργά και η ρουτίνα, το άγχος, οι στρεσογόνοι ρυθμοί... Όσο το νούμερο μικραίνει, τόσο υποτίθεται ότι παίρνουμε κουράγιο για να περάσει το βαρετό ημερήσιο πρόγραμμα. Κι όταν έρθει η πολυπόθητη γιορτή, περνά εν ριπῇ οφθαλμού! Και μετά λέμε «πότε πέρασε»...! Και αμέσως βάζουμε την αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη αργία!

Εντέλει, αυτό που μετράει δεν είναι η γιορτή (ή αργία), όσο το μέτρημα. Κάνουμε τον χρόνο κομπολόι και μετράμε τις χάντρες του, μέρα με τη μέρα. Παράλληλα αισθανόμαστε την ανάλογη κλιματολογική αλλαγή, μπαίνοντας εν προκειμένῳ στην Άνοιξη, με τη μέρα να μεγαλώνει. Ίσως το μέτρημα να υποδηλώνει μια τάση διακοπής της κουραστικής καθημερινότητας. Ίσως να είναι με κάτι να ασχολούμαστε πέρα των συνήθων τετριμμένων. Όπως και να 'χει, λίγο πολύ μετράμε. Ή βάζουμε κάποια εφαρμογή στο smartphone να το κάνει!

Ευτυχώς η αναμονή του Πάσχα, είναι πιο... εμπλουτισμένη, έχοντας την αργία της 25ης Μαρτίου, και την αλλαγή της ώρας. Πριν ένα μήνα είχαμε τις εκλογές, και σε ένα μήνα έχουμε την εθνική εορτή για την επανάσταση του 1821. Ήδη ξεκίνησα το μέτρημα... 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΛΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΜΕ «ΚΕΗΚ ΝΗΣΤΗΣΙΜΟ»

Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ξεκίνησε ήδη από χθες για φέτος, και σήμερα Καθαρά Δευτέρα, έχουν την τιμητική τους τα νηστίσιμα εδέσματα, τα λεγόμενα σαρακοστιανά. Για όσους θέλουν μια πιο... γλυκιά γεύση, από τα γνωστά θαλασσινά, ταραμοσαλάτες, ντολμαδάκια κλπ, η παρακάτω συνταγή από το  ΡΟΜΑΝΤΣΟ Νο 1306 (12/3/1968), είναι ότι πρέπει! Ένα κέηκ νηστίσιμο κατά βάσιν, μιας και έχει λάδι. Δυστυχώς η περίοδος της νηστείας έχει περιοριστεί μόνο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, και από την επόμενη μέρα ξανά στα αρτήσιμα... 
Εν πάσῃ περιπτώσει, ξεκινάει μια περίοδος ψυχοσωματικής άσκησης και εγκράτειας και για όσους φροντίζουν την πνευματική τους προκοπή, εύχομαι καλή προσπάθεια. 



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (22/2/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ


Μας λέει ο Ιησούς στη σημερινή περικοπή:

Εὰν γὰρ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος·  (Ματθ. 6, 14)

Γιατί αν συγχωρήσετε στους ανθρώπους τα παραπτώματα αυτών, θα τα συγχωρήσει και σ’ εσάς ο Πατέρας σας ο ουράνιος.
Μπαίνοντας στην περίοδο της νηστείας της μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας θυμίζει πως η πνευματική μας προπαρασκευή, δεν είναι μόνο στην τροφή του σώματος, αλλά κυρίως της ψυχής. Η συγχώρεση, που με τα λόγια τη ζητούμε εύκολα σε κάθε τι που κάνουμε λάθος, αλλά δύσκολα τη δίνουμε σ' εκείνον που μας έκανε κακό, είναι μια πράξη που χρειάζεται ψυχική γενναιότητα και πραγματική αγάπη. Αν την αρνιόμαστε μπροστά στην μετάνοια του άλλου, τότε η ψυχή μας παραμένει στο σκοτάδι του μίσους, εγκλωβισμένη στο θυμό και την έχθρα. Βέβαια, η συγχώρεση δεν παραμερίζει τη δικαιοσύνη μπροστά σε σοβαρά παραπτώματα, αλλά αναδεικνύει την αγάπη σ' αυτόν που αναγνωρίζει το σφάλμα του. Αν μπορέσουμε να υπερβούμε την τύφλωση που μας κυριεύει όταν νιώθουμε την αδικία, αν μπορέσουμε να προσευχηθούμε για αυτόν που μας αδίκησε, αν εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη του Θεού, τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο άλμα στην ψυχική μας προετοιμασία ώστε να δεχτούμε τον αναστημένο Χριστό μέσα μας. Αυτήν λοιπόν, την πνευματική προκοπή, ο Θεός την επιβραβεύει, δίνοντας άφεση και στα δικά μας παραπτώματα. Ας προσπαθήσουμε στην περίοδο που εισερχόμαστε να νηστεύσουμε, όχι μόνο αρτήσιμες τροφές, αλλά και το μίσος, αντικαθιστώντας το με συγχώρεση...

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ και εδώ.     


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ... ΑΓΑΠΗΣ!

Η έντονη πολεμική αντιπαράθεση συνεχίζεται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες, με τους γερμαναράδες να επιδεικνύουν το πόσο αχώνευτοι είναι. Σε αυτό το κλίμα, το παρακάτω απόσπασμα από τον Ελεύθερο Τύπο (14/2/2015) θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, μιας και αναφέρεται στα... μαθηματικά της αγάπης! (Γερμανική αντιμετώπιση της αγάπης θα έλεγα, αφού οι γερμανοί από μαθηματικά πάνε καλά, με την αγάπη δείχνουν να έχουν πρόβλημα...!)   
Η επιστημονική λοιπόν έρευνα από το Univercity College του Λονδίνου, μας λέει λοιπόν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, που δεν ξέρω το κατά πόσο συμβαίνουν, αλλά αν μη τι άλλο έχουν... χιούμορ! 

- Ο 5ος άνθρωπος είναι το σωστό πρόσωπο για μακροχρόνια σχέση σε άνδρα και γυναίκα! Δηλαδή άμα έχουν φέρ' ειπείν, μακροχρόνια σχέση με τον 4ο ή τον 3ο άνθρωπο, τότε... να χωρίσουν και να πάνε παρακάτω ώστε να φτάσουν την 5η σχέση! Που υποτίθεται ότι θα είναι μακροχρόνια... Για πέραν της 5ης, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι 62%! Τέτοια ακρίβεια δεν έχουν ούτε τα exit polls στις εκλογές! (Αλήθεια, αναρωτιέμαι ο Σόιμπλε, στις πόσες σχέσεις έχει φτάσει και βγάζει τ' απωθημένα του στάζοντας χολή εναντίον των Ελλήνων;)

- Μόνο 10 σχέσεις έχει κατά μέσο όρο της ζωής του ένας άντρας  ή μια γυναίκα. Δεν διευκρινίζει αν οι σχέσεις γίνονται... ταυτόχρονα! Αν έκαναν την έρευνα τους στην Ελλάδα, σίγουρα θα έβαζαν μεγαλύτερο νούμερο μιας και αρκετοί/-ες τις σχέσεις τις έχουν δυό και τρεις μαζί! 

- Η μαγική συνταγή διαθέτει 3 στοιχεία: αυτοπεποίθηση, έλεγχος του άλλου προσώπου στην καθημερινότητα, και σεβασμός. Δεν μας λέει όμως ποιός ελέγχει ποιόν, και ποιός σέβεται ποιόν! Πως σέβεσαι κάποιον που ταυτόχρονα τον ελέγχεις; Εκτός κι αν έχει IQ ραδικιού! Ο έλεγχος προφανώς γίνεται από το φόβο της απιστίας, οπότε καταργεί την αυτοπεποίθηση δηλώνοντας ανασφάλεια! Μάλλον αυτή η συνταγή παραείναι μαγική, διότι τα συστατικά είναι αντιφατικά μεταξύ τους! 

Τα μαθηματικά μάλλον δεν τα πάνε καλά με την αγάπη. Άλλο λογική του νου και άλλο συναίσθημα της καρδιάς. Ευτυχώς ακόμα οι μεσογειακοί λαοί, όταν αγαπούν, δεν το κάνουν με... το κομπιουτεράκι, και τέτοιες έρευνες είναι αν μη τι άλλο... του <μπιπ>! Όμως με τέτοιους λογιστικούς τρόπους οι δυτικοί μας επιδεικνύουν την... «αγάπη τους» στις διαπραγματεύσεις! Μην το ξεχνάμε αυτό...

Υ.Γ. Μια προτροπή εκεί στο Eurogroup: Make love not war!  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

«ΝΤΥΘΗΤΕ ΜΑΣΚΕ»

Μπορεί να αγωνιούμε για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές, όμως η αποκριά καλά κρατεί. Γι' αυτό και την επόμενη Κυριακή που θα δούμε καρνάβαλους και λοιπά σχετικά δρώμενα, δεν θα γίνει καμία συγκέντρωση σε πλατείες προς στήριξη της κυβέρνησης... Πάνω απ' όλα το καρναβάλι! 
Για όσους λοιπόν αυτές τις μέρες ψάχνουν μια απλή και σχετικά φθηνή μάσκα, το παρακάτω απόκομμα από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 251 (22/2/1970), δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα! Εκτός κι αν κανείς θέλει να ντυθεί πολιτικός, οπότε ούτε μάσκα χρειάζεται, ούτε... γραβάτα! Απλά ένα κοστούμι, κι ένα ριχτό πουκάμισο (μετά τις πρόσφατες αλλαγές)...


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (15/02/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ

Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

τότε ἐρεῖ καὶ τοῖς ἐξ εὐωνύμων· πορεύεσθε ἀπ᾿ ἐμοῦ οἱ κατηραμένοι εἰς τὸ πῦρ τὸ αἰώνιον τὸ ἡτοιμασμένον τῷ διαβόλῳ καὶ τοῖς ἀγγέλοις αὐτοῦ. (Ματθ. 25, 41)

Τότε θα πει και σ’ αυτούς που θα είναι από τα αριστερά του: «Φύγετε από εμένα οι καταραμένοι, στη φωτιά την αιώνια, την ετοιμασμένη για το Διάβολο και τους αγγέλους του».
Στην παραπάνω φράση του Ιησού περιγράφεται μια σκηνή από την τελική κρίση του Θεού. Αυτοί που θα βάλει στα αριστερά Του, είναι οι αμαρτωλοί και αμετανόητοι άνθρωποι. Είναι οι άνθρωποι που δεν δίνουν στον κατατρεγμένο συνάνθρωπό τους λίγο φαγητό, λίγο νερό, ένα ρούχο. Είναι αυτοί που αποφεύγουν τον άρρωστο, το φυλακισμένο και όποιον έχει ανάγκη. Είναι όλοι όσοι καλλιεργούν και αναπτύσσουν τον εγωισμό και τα πάθη τους. Όλοι όσοι διαστρέφουν την αγάπη σε αυταρέσκεια. Αυτοί μετά την κρίση, δεν έχουν θέση κοντά στο Θεό. Με τις πράξεις τους απομακρύνθηκαν και αποξενώθηκαν από Αυτόν. Η αμετανόητη αμαρτία τους έθεσε στην κατάρα. Πλέον, θα ακολουθήσουν το διάβολο και τους δαίμονές του στο αιώνιο πυρ. Η κόλαση, (=τιμωρία) μας δίνεται συμβολικά ως φωτιά που καίει αιώνια. Δεν γνωρίζουμε το πως θα είναι, εντούτοις θα είναι ακριβώς το αντίθετο από τον παράδεισο: αιώνια δυστυχία, θλίψη, πόνοι. 
Ο Θεός μας περιμένει κάθε στιγμή να μετανοήσουμε εμπράκτως, αφήνοντας την αγάπη του Χριστού να καθοδηγεί τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Είναι επιλογή μας είτε ο παράδεισος, είτε η κόλαση.

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ και εδώ.   

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Τῌ ΗΜΕΤΕΡᾼ ΤΟΛΜῌ...

...ἀλλὰ πᾶσαν μὲν θάλασσαν καὶ γῆν ἐσβατὸν τῇ ἡμετέρᾳ τόλμῃ καταναγκάσαντες γενέσθαι, πανταχοῦ δὲ μνημεῖα κακῶν τε κἀγαθῶν ἀίδια ξυγκατοικίσαντες. (Περικλ. Επ. 41)

...αλλά εξαναγκάσαμε με την τόλμη μας ολόκληρη τη θάλασσα και την ξηρά να γίνει προσιτή, ιδρύσαμε παντού αιώνια μνημεία και των συμφορών μας και των επιτυχιών μας.

Αυτό το μικρό αλλά πολύ ουσιώδες απόσπασμα, από τον Επιτάφιο λόγο του Περικλή, ακούσαμε προχθές στη Βουλή από τον Κώστα Ζουράρι. Δυστυχώς, στο κοινοβούλιο πολύ συχνά ακούμε  κούφιες και βαρύγδουπες κουβέντες, ανόητους βερμπαλισμούς και ανοησίες. Να που ακούσαμε και κάτι, κατευθείαν από το πρωτότυπο κείμενο, κι ας μην έγινε κατανοητό από κάμποσους δίχως την απόδοση στην νεοελληνική.

Δεν θα αναλύσω εδώ τον Επιτάφιο, που είναι ύμνος για το δημοκρατικό πολίτευμα των Αθηναίων, αλλά θα επικεντρωθώ στο εν λόγῳ απόσπασμα. Εξαίρει την τόλμη των Αθηναίων, με την οποία κατέκτησαν θάλασσα και στεριά εξαπλώνοντας την κυριαρχία της πόλης τους. Έστησαν στο διάβα τους μνημεία, τα οποία θυμίζουν όχι μόνο τις επιτυχίες τους αλλά και τις συμφορές τους. Αυτά τα προσόντα, που εξαίρει ο Περικλής, θέλησε να μας θυμίσει ο ομιλητής από το βήμα της Βουλής. Με τη γλώσσα του Θουκυδίδη, η οποία δεν είναι και τόσο «ξένη» από την καθομιλουμένη... 

Μπορούμε σήμερα να πράξουμε όπως μας λέει το απόσπασμα; Το κάνουμε ήδη, όταν φεύγουμε από την Ελλάδα και διαπρέπουμε στο εξωτερικό. Καιρός λοιπόν να το πράξουμε και όσοι κατοικούμε εδώ! Θεωρώ ότι αυτό το τσιτάτο, είναι η πιο εύστοχη παραίνεση προς την αποστολή της νέας κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Να υπενθυμίζει ότι χωρίς την τόλμη, αιώνια μνημεία δεν στήνονται. Επίσης, αυτή η τόλμη απευθύνεται και σε όλους μας. Σε αντιδιαστολή από την κακομοιριά ή τον φόβο. Δίχως αυτήν, μόνο συμφορές έρχονται...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

«ΣΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΕΪΚ-ΑΠ»!

Για το βάψιμο του γυναικείου προσώπου έχω ξαναβάλει απόκομμα (εδώ). Τώρα όμως, στο παρακάτω απόκομμα από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 161 (6/6/1968) όχι μόνο δείχνει κάποια τρυκ, αλλά διδάσκει το σωστό τρόπο για το σωστό μέικ-απ! Στην περίοδο της αποκριάς έχουμε ήδη μπει, οπότε ένα σωστό βάψιμο επιβάλλεται για όσες μασκαρευτούν για κάποιο πάρτι μασκέ! Πάντως καλό θα είναι να θυμούνται όσες βάφονται καθ' όλη τη διάρκεια του ενιαυτού, πως η βιτρίνα καμουφλάρεται, αλλά ο χαρακτήρας όχι... 
Πάντως, καλό θα ήταν να κυκλοφορούσαν οδηγίες περί σωστού βαψίματος από επαγγελματίες μακιγιέρ, διότι όσες δεν το πολυκατέχουν το... άθλημα, προκαλούν! Το γέλωτα...


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (8/2/2014) ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ (ΙΖ' ΛΟΥΚΑ)

 Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

ὠργίσθη δὲ καὶ οὐκ ἤθελεν εἰσελθεῖν. ὁ οὖν πατὴρ αὐτοῦ ἐξελθὼν παρεκάλει αὐτόν.   
ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπε τῷ πατρί· ἰδοὺ τοσαῦτα ἔτη δουλεύω σοι καὶ οὐδέποτε ἐντολήν σου παρῆλθον, καὶ ἐμοὶ οὐδέποτε ἔδωκας ἔριφον ἵνα μετὰ τῶν φίλων μου εὐφρανθῶ. (Λουκ. 15, 28-29)

Αυτός τότε οργίστηκε και δεν ήθελε να εισέλθει, αλλά ο πατέρας του εξήλθε και τον παρακαλούσε να μπει μέσα. Εκείνος αποκρίθηκε και είπε στον πατέρα του: “Ιδού, τόσα έτη σε υπηρετώ σαν δούλος και ποτέ δεν παράβηκα εντολή σου, αλλά σ’ εμένα ποτέ δεν έδωσες ένα κατσίκι, για να ευφρανθώ μαζί με τους φίλους μου.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του ασώτου, αντί να χαρεί για την επιστροφή του αδελφού του, κυριεύτηκε από οργή. Εκείνος που δεν έγειρε ποτέ απαιτήσεις για την περιουσία του πατέρα του, ένιωσε αδικημένος! Ενώ ο μικρότερος πήρε το μερίδιό του, εκείνος δεν ζήτησε ούτε καν ένα κατσίκι. Εκείνος που δούλευε υπάκουα στον πατέρα του, δεν πήρε τίποτα, ενώ ο μικρότερος αντί να τιμωρηθεί που σπατάλησε την περιουσία του, τον υποδέχτηκε ο πατέρας του με γιορτή! Αυτά σκεφτόταν και έσκαγε νευριασμένος. Με θιγμένο εγωισμό, δεν ήθελε ούτε καν να μπει στην οικία. 

Η αλαζονεία του, τον έκανε θα θεωρεί πως μόνος αυτός ως υπάκουος, είχε δικαίωμα στην αγάπη του πατέρα του. Αντί να δει ότι ο αδελφός του σώθηκε από την αμαρτωλή ζωή που είχε επιλέξει και να χαρεί για την επιστροφή του, εξέφρασε παράπονα. Η εγωπάθειά του ζητούσε ικανοποίηση, ζηλεύοντας την υποδοχή στον άσωτο. Η μέχρι πρότινος υπακοή, δίνει τη θέση της στο πείσμα. Η αλαζονεία παρουσιάζεται σαν αδικία.  Ο εγωισμός οδηγεί στον ανταγωνισμό για την πατρική αγάπη, οδηγώντας στο μίσος και την αποξένωση... Η καύχηση για την πίστη και την υπακοή στο Θεό, είναι δείγμα ότι αγνοούμε το θέλημά Του, και κυρίως, περιφρόνηση της αγάπης. Είναι η αιτία της εσωτερική μας απομάκρυνση από τη σωτηρία. Δεν πλησιάζουμε το Θεό με εγωιστικές διαμαρτυρίες, αλλά με την ταπεινότητα και την καρτερία. Ας μην ομοιάσουμε λοιπόν στο μεγαλύτερο αδελφό της παραβολής... 

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΑΧΘΟΣ ΑΡΟΥΡΗΣ...!

 αὐτίκα τεθναίην, ἐπεὶ οὐκ ἄρ᾽ ἔμελλον ἑταίρῳ 
κτεινομένῳ ἐπαμῦναι· ὃ μὲν μάλα τηλόθι πάτρης 
ἔφθιτ᾽, ἐμεῖο δὲ δῆσεν ἀρῆς ἀλκτῆρα γενέσθαι. 
νῦν δ᾽ ἐπεὶ οὐ νέομαί γε φίλην ἐς πατρίδα γαῖαν, 
οὐδέ τι Πατρόκλῳ γενόμην φάος οὐδ᾽ ἑτάροισι 
τοῖς ἄλλοις, οἳ δὴ πολέες δάμεν Ἕκτορι δίῳ, 
ἀλλ᾽ ἧμαι παρὰ νηυσὶν ἐτώσιον ἄχθος ἀρούρης,
τοῖος ἐὼν οἷος οὔ τις Ἀχαιῶν χαλκοχιτώνων
ἐν πολέμῳ· ἀγορῇ δέ τ᾽ ἀμείνονές εἰσι καὶ ἄλλοι.
(Ιλιάδα Σ 98-106)
Ευθύς να με 'βρει ο θάνατος, αφού να βοηθήσω
το φίλο μου δεν μπόρεσα, σαν τον σκότωναν απ' την πατρίδα
χάθηκε, κι εγώ δε βρέθηκα σιμά να τον συντρέξω. 
Μα τώρα, που στην πατρίδα μου πια δε γυρίζω πίσω,
και ούτε τον Πάτροκλο γλίτωσα, ούτε και τους συντρόφους
τους άλλους, που απ᾿ το θείο Έχτορα πολλοί στο χώμα 'πέσαν,
μα φόρτωμα της γης ανώφελο πλάι στα καράβια είμαι,
εγώ που ξεπερνώ τους χαλκοθωρακάτους Αχαιούς
στον πόλεμο, στη σύναξη έχουμε καλύτερους μου κι άλλους.

Αυτό είναι ένα απόσπασμα απ' όσα λέει ο Αχιλλέας στη μητέρα του, τη Θέτιδα. Πικραμένος και πολύ στενοχωρημένος για το χαμό του Πατρόκλου και των συντρόφων του, αισθάνεται το μεγάλο βάρος της ευθύνης του για την αποχή του από τη μάχη. Δεν έκανε το χρέος του, και η παρουσία του δεν είναι παρά μόνο άχρηστο βάρος για τη γη! Παρότι είναι ο καλύτερος πολεμιστής των Αχαιών... Είναι γι' αυτόν μονόδρομος η εκδίκηση, κι ας λέει ο χρησμός ότι έτσι δεν θα γυρίσει ζωντανός, ώστε να σώσει την τιμή του. 

Ο Αχιλλέας, σύμβολο της τιμής και της ανδρείας στην Ιλιάδα, μετανιωμένος νιώθει ενοχές, και μόνο με το θάνατο, θα κάνει το χρέος του. Τέτοια λόγια εκφράζουν ηγέτη με συνείδηση του καθήκοντος. Και ασφαλώς, θα θέλαμε να τα ακούμε αυτά τα λόγια κι από ηγέτες μεταγενέστερους, όπου τα σφάλματά τους, δεν ήταν μόνο επώδυνα για το λαό, αλλά και θανατηφόρα... Βέβαια, αντί αυτών, ακούμε περί... επιτυχίας, σωτηρίας, ανάπτυξης, κλπ. κλπ! Παράδειγμα, η νυν πολιτική ηγεσία, απερχόμενη και εκλεγόμενη. 

Αντί να αισθάνονται την αποτυχία τους, οι απερχόμενοι, διακηρύττουν στα ΜΜΕ τις... επιτυχίες που είχαν (;!) ενώ οι επερχόμενοι τις επιτυχίες που θα έχουν! (Μακάρι να έχουν) Πουθενά δείγμα συνείδησης, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους για όσα πήγαν άσχημα, ή θα πάνε άσχημα... (φευ!). Δεν έχω δει κανέναν πολιτικό να στενοχωριέται που δεν τα κατάφερε όσο ήταν στην κυβέρνηση, ενώ για το μόνο που ενδιαφέρονται μετά από εκλογική ήττα, είναι να βρουν τα αίτια που έχασε το κόμμα τους, και όχι το γιατί απέτυχαν. Κανείς δεν αισθάνεται έστω και λίγο σαν τον Αχιλλέα για θανατηφόρα ή εξευτελιστικά αποτελέσματα των θυσιών που επέβαλλε στους πολίτες.

Ο Αχιλλέας είναι χολωμένος από τη στάση του έναντι φίλου και συντρόφων. Οι νυν πολιτικοί μας δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τέτοιου είδους ηθικές αναστολές... Αναρωτιέμαι, αν νιώσουν λιγουλάκι έτσι, οι τωρινοί, αν χάσουν (κάτι που όλοι απευχόμεθα) τις δύσκολες διαπραγματευτικές μάχες. Ο ομηρικός ήρωας ευτυχώς για την υστεροφημία του, δεν ανήκει στη σημερινή εποχή. Μάλλον το ἄχθος ἀρούρης (= φόρτωμα για τη γη) που ένιωθε, παραείναι ἄχθος σήμερα...  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΑΧΛΑΔΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Μετά τις εκλογές και τις πρώτες μέρες του... ΣΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, όλοι περιμένουμε να γλυκάνει λίγο το χειλάκι μας από τη νέα αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Μέχρι τότε, μπορεί να μας γλυκάνει η παρακάτω συνταγή από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 351 (27/1/1972). Βέβαια μπορεί να μην έχω δοκιμάσει αχλάδια με σοκολάτα, ωστόσο είμαι φανατικός στο τσάι με την αντίστοιχη γεύση (αχλάδι-σοκολάτα)! Για όσους δεν κάνουν δίαιτα, ή δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, δοκιμάστε τη! Ειδάλλως δοκιμάστε το εν λόγῳ τσάι!
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες/-ζουσες, σήμερα της Υπαπαντής του Χριστού.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (1/2/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΣΤ' ΛΟΥΚΑ (ΤΕΛΩΝΟΥ & ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ)


Ακούμε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή:

λέγω ὑμῖν, κατέβη οὗτος δεδικαιωμένος εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ ἢ γὰρ ἐκεῖνος· ὅτι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται. (Λουκ. 18, 14) 

Σας λέω, αυτός ο τελευταίος κατέβηκε δικαιωμένος στον οίκο του παρά εκείνος. Γιατί καθένας που υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, όποιος όμως ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί.
Ο Ιησούς, μας επαναλαμβάνει ότι είπε και στο Λουκ. 14, 11. Αυτός που υψώνει τον εαυτό του με έπαρση και αλαζονεία, θα κατακριθεί και θα ταπεινωθεί, ενώ αυτός που ταπεινώνεται, θα τιμηθεί. Όποιος περηφανεύεται σαν τον Φαρισαίο για τις αγαθοεργίες του, όχι μόνο δεν κάνει αγαθοεργία στον εαυτό του, αλλά αντιθέτως τον καταστρέφει με το να καλλιεργεί τον εγωισμό και την εγωπάθειά του. Δεν πράττει το αγαθό από αγάπη, αλλά για να εισπράξει την κοσμική αναγνώριση. Γι' αυτόν, το ήθος είναι μόνο για επίδειξη και βιτρίνα ενός σάπιου χαρακτήρα που αντί να εμφορείται από αγάπη πράττοντας το καλό, είναι γεμάτος από φόβο και ανασφάλεια.
Αντιθέτως, ο Τελώνης, όντας αμαρτωλός, και με συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του, έδειξε τη στενοχώρια του και τη μετάνοιά του. Γι' αυτόν η προσευχή, δεν ήταν παρά να ζητήσει έλεος για όσα είχε κάνει. Με επίγνωση και πιο πέρα από τον αλαζόνα Φαρισαίο, μετανιωμένος ταπεινώνονταν στο Θεό. Ο Θεός με το έλεός Του, ανυψώνει στην ουράνια βασιλεία του, τους μετανοούντας και υπάκουους στο θέλημά του. Αυτούς που αφήνουν τον εγωισμό τους κατά μέρους, και ομολογούν τα λάθη τους, αυτούς που αφήνουν την αμαρτία που τους πνίγει, και προστρέχουν στην αγκαλιά της αγάπης.  

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή ανάρτηση, εδώ και εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...