Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (25/12/2015) ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ακούμε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή:

καὶ πέμψας αὐτοὺς εἰς Βηθλεὲμ εἶπε· πορευθέντες ἀκριβῶς ἐξετάσατε περὶ τοῦ παιδίου, ἐπὰν δὲ εὕρητε, ἀπαγγείλατέ μοι, ὅπως κἀγὼ ἐλθὼν προσκυνήσω αὐτῷ. (Ματθ. 2, 8)

Κατόπιν τους έστειλε (τους Μάγους) στη Βηθλεέμ και είπε: «Πορευτείτε και εξετάστε ακριβώς για το παιδί. Και όταν το βρείτε, να μου το αναγγείλετε, για να έρθω κι εγώ να το προσκυνήσω».
Ο Ηρώδης, από το άκουσμα ότι γεννήθηκε βασιλιάς των Ιουδαίων, δεν παρασύρθηκε από την ταραχή του. Δεν έδειξε τις πραγματικές του προθέσεις στους μάγους. Τους έστειλε να βρουν που ακριβώς βρίσκεται το παιδί, για να πάει τάχα να το προσκυνήσει. Ύπουλο και δόλιο το κακό, δεν σταματά να κατεργάζεται πονηρούς τρόπους για να αντιστρατευτεί το καλό. Ο Ηρώδης που είναι ο πρώτος πολέμιος του Χριστού, είναι τόσο κυριευμένος από το πάθος της εξουσίας που έχει, ώστε τρέμει μην την χάσει. Είναι τόσο τυφλωμένος, που το αντί το ζεστό φως του Χριστού, που ανατέλλει στον κόσμο να τον ζεστάνει, τον πυρακτώνει και τον καίει! Ζει μέσα στον φόβο και συμπεριφέρεται με υποκρισία. Με πονηρό σκοπό στέλνει τους μάγους για να μάθει για το θείο βρέφος. Προσπαθεί να τους ξεγελάσει, διότι στο νου του είχε το πως να φονεύσει ένα παιδί το οποίο θα του έπαιρνε το θρόνο! Έρμαιο των παθών του ο Ηρώδης, μας δείχνει έως το πόσο χαμηλά μπορεί να ξεπέσει ο άνθρωπος της αμαρτίας, της ανασφάλειας και του φόβου. Τα πάθη, όσες πονηριές και να μηχανεύονται, δεν μπορούν να νικήσουν το καλό, αλλά καταφέρνουν να καταστρέψουν όποιον τα υπηρετεί και δεν τα πολεμά. 

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.