Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ...

Το παραπάνω απόκομμα προέρχεται από τον Ελεύθερο Τύπο (23/11/2015) και σε αυτό, αν μη τι άλλο, ο άγγλος αρχιεπίσκοπος εξέφρασε κάποιες «απορίες», οι οποίες είναι φυσικό να τις ακούσει κανείς από άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το τι λέει ο χριστιανισμός. Όχι όμως από κάποιον που υποτίθεται ότι γνωρίζει από θεολογία, μιας και ηγείται της Αγγλικανικής Εκκλησίας. 

Δεν θα ασχοληθώ εδώ με το τι είναι και τι πρεσβεύει η Αγγλικανική Εκκλησία εν αντιθέσει με την Ορθοδοξία. Όμως δίνοντας μια απάντηση στον άγγλο αρχιεπίσκοπο, θα κάνω πιο κατανοητό το λεγόμενο στη θεολογία, πρόβλημα της θεοδικίας. Δηλαδή το πότε ο Θεός αποδίδει δικαιοσύνη. 
Κατ' αρχάς, γι' ότι συμβαίνει στον κόσμο, δεν ευθύνεται ο Θεός αλλά οι άνθρωποι. Είπε ποτέ ο Χριστός, να σκοτώνεστε μεταξύ σας, να κλέβει ο ένας τον άλλον και να αγαπάτε μόνον όποιον σας συμφέρει; Όχι! Τουναντίον, δίδαξε την ανιδιοτελή αγάπη προς όλους. Όμως οι άνθρωποι, προτιμούν αντί την αγάπη, να ακολουθούν τα αλαζονικά πάθη τους...

Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο την ελευθερία της επιλογής. Και αυτό το δώρο, το σέβεται κι ας αποδεικνύουμε οι περισσότεροι ότι κακώς το λάβαμε και το καταχραστήκαμε εις βάρος μας! Θέλει να ακολουθήσει ο άνθρωπος την οδό της αγάπης και της αρετής από δική του βούληση. Όχι από φόβο, ούτε από εξαναγκασμό. Γιατί τότε η αγάπη θα ήταν αγγαρεία και ψεύτικη. Ο άνθρωπος ελευθέρως και δυστυχώς γι' αυτόν, προτιμά αντί για την αγάπη, τα εγωπαθή και αυτοκαταστροφικά πάθη του. Και για να δικαιολογήσει τις αμαρτίες του, ουκ ολίγες φορές, τις φορτώνει στο... θέλημα του Θεού, παρερμηνεύοντας προκλητικά το Ευαγγέλιο!

Αντί λοιπόν ο άγγλος αρχιεπίσκοπος να αναρωτιέται που ήταν ο Θεός όταν τον χρειάζονταν τα θύματα, ας μάθει, ότι ο Θεός δεν είναι αστυνόμος για να παρεμβαίνει κάθε τρεις και λίγο σε ότι παρεμβατικό κάνουμε εμείς οι άνθρωποι. Μας έδωσε νου και γνώση ώστε άμα θέλουμε, να πράξουμε το καλό. Και μπορούμε να το πράξουμε. Έλα που δεν θέλουμε όμως! Ωστόσο μας βλέπει και γνωρίζει το τι πράττουμε. Και στην ώρα που ο ίδιος (και μόνον αυτός) γνωρίζει, θα αποδώσει τη δικαιοσύνη Του.

Με την αφέλεια (;) του άγγλου αρχιεπ. μπορώ κι εγώ να αναρωτηθώ τότε, που ήταν ο Θεός όταν οι άγγλοι καταδυνάστευαν άλλους λαούς και σκότωναν όσους μάχονταν για την ελευθερία τους... Δυστυχώς δεν παρασύρθηκε απλά από επικοινωνιακή τακτική, αλλά εκφράζει τον αλλοιωμένο δυτικό χριστιανισμό, μιας και δεν εναντιώνεται σε κλιμάκωση αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον του ISIS, όπου στους βομβαρδισμούς πάντα υπάρχουν και πολλοί αθώοι... Μόνο που ο «ὄφθαλμός ἀντί ὀφθαλμοῦ» ανήκει στον ξεπερασμένο Μωσαϊκό Νόμο της Π.Δ. ο οποίος τελειοποιήθηκε από το Χριστό με την αγάπη στην Κ.Δ.!