Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (19/04/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

Οὔσης οὖν ὀψίας τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ τῇ μιᾷ τῶν σαββάτων, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων ὅπου ἦσαν οἱ μαθηταὶ συνηγμένοι διὰ τὸν φόβον τῶν ᾿Ιουδαίων, ἦλθεν ὁ ᾿Ιησοῦς καὶ ἔστη εἰς τὸ μέσον, καὶ λέγει αὐτοῖς· εἰρήνη ὑμῖν. (Ιω. 20, 19)

Ενώ λοιπόν ήταν βράδυ την ημέρα εκείνη, την πρώτη μετά το Σάββατο, και ενώ οι θύρες ήταν κλεισμένες εκεί όπου ήταν οι μαθητές για το φόβο των Ιουδαίων, ήρθε ο Ιησούς και στάθηκε στο μέσο και τους λέει: «Ειρήνη σ’ εσάς».
Οι μαθητές βρισκόντουσαν κλειδαμπαρομένοι σε σπίτι, με τον φόβο ότι θα τους συλλάβουν ως μαθητές του Ιησού. Γνώριζαν ότι ο τάφος βρέθηκε ανοιχτός, και άκουσαν από την Μαρία τη Μαγδαληνή για την εμφάνιση του αναστηθέντος Χριστού. Τους κυρίευε η δυσπιστία και ο πανικός για το μέλλον. Αυτό το δύσκολο κλίμα, διαλύει ο Κύριος με την υπερφυσική εμφάνισή του στο μέσον του δωματίου, δίχως ν' ανοίξουν οι κλειδωμένες πόρτες. Με την φυσική του παρουσία τους δείχνει αυτό που για το οποίο τους είχε μιλήσει παλιότερα: την Ανάστασή Του. Ο κοινότυπος, για την εποχή, χαιρετισμός που τους απευθύνει, «Ειρήνη σε σας», έχει εδώ, ιδιαίτερη σημασία. Είναι ειρήνη για την ψυχική τους αναταραχή, ειρήνη και μεταξύ τους. Δεν είναι ειρήνη με τον κόσμο, αλλά πλέον ἐν Χριστῷ  ειρήνη. Δηλαδή, φέρνει τη χαρά της προοπτικής της ουράνιας βασιλείας, διασκορπίζουσα τον φόβο του θανάτου.   

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ και εδώ.