Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΕΝΑΙΣΙΜΟΣ ΑΝΗΡ...

«ὦ Κίρκη, τίς γάρ κεν ἀνήρ, ὃς ἐναίσιμος εἴη,
πρὶν τλαίη πάσσασθαι ἐδητύος ἠδὲ ποτῆτος,
πρὶν λύσασθ᾿ ἑτάρους καὶ ἐν ὀφθαλμοῖσιν ἰδέσθαι;
ἀλλ᾿ εἰ δὴ πρόφρασσα πιεῖν φαγέμεν τε κελεύεις,
λῦσον, ἵν᾿ ὀφθαλμοῖσιν ἴδω ἐρίηρας ἑταίρους.»
(Οδύσσεια Κ, 383-387)

Ω Κίρκη, για πες μου, ποιός άνθρωπος τίμιος 
θα τολμούσε να βάλει στο στόμα του φαγητό ή ποτό,
πριν λυτρώσει τους συντρόφους του και να τους δει με τα μάτια του;
Αλλά αν πραγματικά επιθυμείς να πιω και να φάω, 
ελευθέρωσέ τους πιστούς συντρόφους μου, να τους δω με τα μάτια μου.

Αφοπλιστικός και ειλικρινής ο Οδυσσέας, δεν αφήνει περιθώριο στην Κίρκη να αντικρούσει την επιθυμία του. Δεν μπορεί να τρώει και να πίνει ενώ οι σύντροφοί του είναι δέσμιοι στα μάγια. Αυτό δεν αρμόζει σε κάποιον που θέλει να είναι έντιμος (ἐναίσιμος). Δεν είναι ξέχωρος από αυτούς και στενοχωριέται για τη δεινή τους θέση. «Απελευθέρωσέ τους» λέει στην Κίρκη χωρίς τεχνάσματα και κόλπα. 

(Φαντάζομαι στη θέση της Κίρκης, τη Μέρκελ, και στου Οδυσσέα, κάποιον από τους σημερινούς πολιτικάντηδες (όλοι τα ίδια χάλια έχουν οπότε όποιος και να 'ναι, ἑν και το αυτό). Θα μπορούσε κανείς τους να απαντήσει όπως ο Οδυσσέας; Θα χλαπάκιαζαν μέχρι σκασμού, και μετά θα έσκυβαν το κεφάλι για το καθιερωμένο φατούρο (παρεμπιπτόντως, αυτό ονομάζεται «σκληρή διαπραγμάτευση»)! Αισθάνεται κανείς τα δεινά των πολιτών ώστε να μην βάζει μπουκιά στο στόμα του; Όλοι τους θρεμμένοι, μέσα στις ανέσεις τους!)

Ο Οδυσσέας λοιπόν, ζητάει να δει με τα μάτια του, τους συντρόφους του. Δεν αρκείται με μια απλή διαβεβαίωση. Παρότι δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος για να μπορεί να απαιτεί. Προτάσσει την τιμή του και δεν την διαπραγματεύεται. Μια στάση  που σήμερα δείχνει... ξεχασμένη, αν όχι παρωχημένη από την πολιτική ηγεσία! Ένα ακόμη δείγμα από τον Όμηρο για το πως αισθάνονται και πράττουν οι πραγματικοί ηγέτες, σε αντιδιαστολή με το Κ 43-46 που δείχνει την ανωριμότητα των συντρόφων του και το Κ 428-437 που δείχνει την κακομοιριά του Ευρύλοχου (με αυτά θα ασχοληθώ προσεχώς).