Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ (ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)


Θα ακούσουμε σήμερα στην γ' ωδή το εξής τροπάριο σε ήχο πλ. β': 

Ἄφρων ἀνήρ, ὃς ἐν ὑμῖν προδότης, τοῖς οἰκείοις Μαθηταῖς προέφης, ὁ ἀνεξίκακος, οὐ μὴ γνώσηται ταῦτα, καὶ οὗτος ἀσύνετος ὢν, οὐ μὴ συνήσει· ὅμως ἐν ἐμοὶ μείνατε, καὶ πίστει στερεωθήσεσθε.

(Προείπες ανεξίκακε Κύριε, στους μαθητές σου, ότι κάποιος μωρός από εσάς είναι προδότης. Δεν θα καταλάβει τίποτε από αυτά (τα άχραντα μυστήρια) και ασύνετος όπως είναι, δεν θα εννοήσει. Εσείς όμως μείνετε μαζί μου και θα στερεωθείτε διἀ της πίστης σας.)

Ο Ιησούς προείπε στο πασχάλιο δείπνο ότι κάποιος θα τον προδώσει. Κάποιος που δεν κατάλαβε ποιόν ακολουθούσε. Άφρων και και ασύνετος όπως τον χαρακτήρισε ο Κύριος. Η καρδιά του Ιούδα βρισκόταν στον υλικό πλούτο εγκλωβίζοντάς τον στην αμαρτία. Κυριευμένος από τα πάθη του, είχε νεκρώσει τη συνείδησή του. Ήταν ξένο σώμα στη θεία μυσταγωγία. Αποξενώθηκε από το Θεό και ήταν έτοιμος να προδώσει με δόλο. Ο Χριστός τονίζει στους μαθητές, να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιούδα. Να μείνουν ενωμένοι μαζί Του. Η ενότητα με το Χριστό στη βάση της μυστηριακής χάριτος και της πίστης, είναι η πηγή όλων των αγαθών.

Άλλα τροπάρια για τη σημερινή ημέρα, εδώ, εδώ και εδώ.