Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΑ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ...

Την περασμένη Παρασκευή (27/9/13) «έφυγε» η Πόλυ Πάνου. Μεγάλη φωνή με αξέχαστα τραγούδια. Παρά τον μειωμένο ελεύθερο χρόνο μου κατάφερα να βρω κάποια σχετικά αποκόμματα από τα παλιά περιοδικά μου, και σήμερα που είναι η νεκρώσιμη ακολουθία της, τα παραθέτω σαν ένα μικρό αντίο στη μεγάλη αυτή τραγουδίστρια.

1. Βεντέτα Νο 131 (9/11/1967)
2. Βεντέτα Νο 140 (11/1/1968)
3. Βεντέτα Νο 157 (9/5/1968)
4. Βεντέτα Νο 127 (12/10/1967)



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (29/9/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ Β' ΛΟΥΚΑ

 Μας λέει στη σημερινή περικοπή ο Ιησούς: 

καὶ καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως. (Λουκ. 6, 31)

Και καθώς θέλετε να κάνουν σ’ εσάς οι άνθρωποι, κάνετε σ’ αυτούς ομοίως.
Να συμπεριφέρεσαι όπως θέλεις να σου συμπεριφέρονται. Εύκολη προτροπή θα πει κανείς.  Είναι όμως εύκολη; Μπορούμε να την εφαρμόσουμε πάντα; Χωρίς αυτοκριτική, πειθαρχία και κυρίως άσκηση, δυστυχώς δεν εφαρμόζεται αυτή η εντολή του Κυρίου! Όλοι έχουμε την τάση να δικαιολογούμε τον εαυτό μας σ' ότι δεν κάνουμε καλά ενώ να είμαστε αυστηροί στις πράξεις των άλλων. 

Αν πούμε μια κακή κουβέντα φερ' ειπείν σε κάποιον δικό μας σίγουρα θα προσπαθήσουμε να βρούμε ελαφρυντικά για αυτό μας το ατόπημα. Για τον άλλο όμως θα πράξουμε το ίδιο; Και όταν λέμε τον άλλο δεν εννοούμε κάποιον  δικό μας άνθρωπο μόνο, αλλά όλους γενικώς! 
 Άλλοτε πάλι, για παράδειγμα, μας συμπεριφέρονται άσχημα. Τότε εύκολα προσπαθούμε να ανταποδώσουμε με παρόμοιο τρόπο. Μας βρίζουν, βρίζουμε κι εμείς. Μας χλευάζουν, χλευάζουμε κι εμείς. Μας συκοφαντούν, το ίδιο κι εμείς. Δικαιολογώντας τη συμπεριφορά μας ως άμυνα. Αντί να δούμε ότι ξεπέσαμε στο επίπεδο των άλλων...

Η φράση δεν λέει να κάνουμε ότι μας κάνουν οι άλλοι. Δεν λέει να ανταποδίδουμε ότι λαμβάνουμε. Δεχόμαστε μίσος και επίθεση, να ανταποδίδουμε μίσος και επίθεση. Ή δεχόμαστε κολακίες, να ανταποδίδουμε κολακίες! Εννοεί να συμπεριφερόμαστε με καλοσύνη στους άλλους, όποιοι και να είναι, γιατί κι εμείς με καλοσύνη θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται. Και μην λησμονούμε πως ούτε οι κολακίες, ούτε οι πολλές φιλοφρονήσεις γίνονται από αλήθεια και καλοσύνη... 
Για να μην παρασύρεται ο εαυτός μας από πάθη, νεύρα και εξάψεις χρειάζεται η άσκηση και ο αυτοέλεγχος. Μόνο τότε θα προσφέρουμε καλοσύνη, κερδίζοντας τους άλλους. 

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΙΓΑ Τ' ΑΥΓΑ;;;

Την Αμφιάλη την ξέρετε; Είναι η κεντρική περιοχή στο Κερατσίνι. Αν όχι, τώρα όμως τη μάθατε. Εγώ, γέννημα θρέμμα της Αμφιάλης, δεν αισθάνομαι καλά για το πως έγινε γνωστή. Μέχρι τώρα όταν έλεγα ότι μένω στην Αμφιάλη, με ρώταγαν που βρίσκεται. Τώρα όμως...
   
Και ξαφνικά, ξυπνήσαμε! Έσπασε το... αυγό του φιδιού, λέει το κλισέ! Μόνο που τα κλισέ δεν λένε όλη την αλήθεια, απλά λαϊκίζουν υπόπτως... Ο φασισμός λοιπόν στην Ελλάδα είναι μόνο η Χρυσή Αυγή. Τουλάχιστον η Χ.Α. είναι φανερά υπέρ του φασισμού. Αυτό είναι ένα εκ των αυγών. Τα υπόλοιπα αυγά είναι τα υπόλοιπα κόμματα! Όχι; Βρίσκονται εντός του συνταγματικού τόξου (νέα έκφραση και τούτη); Ε, όχι δα!

Κλεψιές, ρεμούλες, κακοδιαχείρηση, ώθηση σε αυτοκτονία από τα κυβερνώντα κόμματα, ελεγχόμενη αντίσταση από την αριστερά (μη και χάσουν την πλουσιοπάροχη επιχορήγηση από την οποία ούτε 1 ευρώ δεν δίνουν στον φτωχό κόσμο...), με περισσότερη τεχνογνωσία στους θανάτους (βλέπε Marfin) και φιλοσταλινικές πεποιθήσεις! (Ο Στάλιν ήταν αιμοσταγής κουμουνιστής ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης)

Όλοι τους είναι αυγά ενός φιδιού. Του κομματισμού. Αυτού του θεσμού που ελοχεύει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Που απαγορεύει στο βουλευτή να έχει δική του γνώμη. Ή υποτάσσεται σε ότι γουστάρει ο αρχηγός ή διαγράφεται! Κομματική πειθαρχία δηλαδή... Που κοπρόσκυλα αναλαμβάνουν την «κομματική πελατεία» του απερχόμενου μπαμπά πολιτικού, και συνεχίζουν το επάγγελμα...! Εθνοπατέρες που οι περισσότεροι είτε δεν έχουν δουλέψει ποτέ, είτε έχουν ξεχάσει πως είναι να δουλεύει κανείς... Και ασφαλώς, το συμφέρον του κόμματος προέχει από το συμφέρον της πατρίδας.
Η δημοκρατία δεν είναι τέλειο σύστημα. Αν διαβάσει κανείς τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη θα βρει αρνητικά. Όμως είναι πολύ καλύτερο από τον φασισμό. Μόνο που οι πολιτικοί (ως κομματόσκυλα και αριβίστες) φροντίζουν επιμελώς να αναδείξουν τα αρνητικά της δημοκρατίας και να τα διογκώσουν!

Η Χρυσή Αυγή είναι η κορυφή ενός παγόβουνου. Αλίμονο μας, αν μείνουμε μόνο στην κορυφή. Πρέπει να διώξουμε όλο το παγόβουνο. Να σκοτώσουμε το φίδι και όχι μόνο ένα αυγό του. Το φίδι δεν γεννά μόνο ένα αυγό! Και πως το σκοτώνεις; Δύσκολο ερώτημα. Με την μεμψιμοιρία πάντως, όχι. Με προσωπική στάση! Πάνω πάνω στο blog, έχω βάλει μία κυλιόμενη φράση που λέει «Αν δεν αλλάξουμε εαυτόν, η κοινωνία θα συνεχίζει να παράγει αριβίστες πολιτικούς με χρεοκοπημένα ήθη». Αν αλλάξουμε εμείς, θα βελτιώσουμε και τον τόπο. Όσο εμείς ρέπουμε στην παρανομία, στην κακομοιριά, τον ατομισμό, τότε να μην έχουμε απαίτηση οι πολιτικοί να είναι τίμιοι... Έχουμε το φίδι που μας αξίζει. Και το ταΐζουμε με τον τρόπο μας... 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (22/09/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ Α' ΛΟΥΚΑ


Ακούμε να λέει στον Ιησού ο Πέτρος στη σημερινή περικοπή:

ἰδὼν δὲ Σίμων Πέτρος προσέπεσε τοῖς γόνασιν ᾿Ιησοῦ λέγων· ἔξελθε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι ἀνὴρ ἁμαρτωλός εἰμι, Κύριε· (Λουκ. 5, 8)

Όταν το είδε τότε ο Σίμωνας Πέτρος, έπεσε μπροστά στα γόνατα του Ιησού λέγοντας: «Έξελθε από το πλοίο και φύγε από εμένα, γιατί είμαι άντρας αμαρτωλός, Κύριε».
Μόλις τα καΐκια ξαπήγαν για ψάρεμα από προτροπή του Ιησού, γύρισαν γεμάτα ψάρια, ενώ την πρώτη φορά είχαν γυρίσει άπρακτα. Μπροστά σ' αυτό θαύμα ο Πέτρος, αντί να ενθουσιαστεί και να  χαρεί, αισθάνεται την αναξιότητά του. Νιώθει την αντανάκλαση της θεότητας του Ιησού στην καρδιά του. Ομολογεί τον αληθινό εαυτό του, ότι είναι αμαρτωλός, και ταπεινώνεται γονυπετής ενώπιον του Κυρίου. 

Η συμπεριφορά του Πέτρου αποκαλύπτει τον χαρακτήρα του. Δέχεται την αγιότητα του Ιησού και δεν κρύβεται. Τον διώχνει από το πλοίο γιατί αισθάνεται την απόσταση μεταξύ του αναμάρτητου Κυρίου και της δικού του αμαρτωλού βίου. Τέτοιους ανθρώπους όμως θέλει ο Ιησούς για διακόνους του. Που ομολογούν τον αληθινό εαυτό τους και ταπεινώνονται χωρίς εγωισμό και υπερηφάνεια. Και η κλήση στον Πέτρο, είναι κλήση προς όλους μας. Αρκεί να αφήσουμε κατά μέρους τον εγωισμό και να τον πλησιάσουμε διά της ταπείνωσης.

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

«ΝΕΚΡΟ» ΜΗΝΥΜΑ...


ἐπεὶ τά γ᾽ ἀρκοῦνθ᾽ ἱκανὰ τοῖς γε σώφροσιν.
οὔτοι τὰ χρήματ᾽ ἴδια κέκτηνται βροτοί,
τὰ τῶν θεῶν δ᾽ ἔχοντες ἐπιμελούμεθα·
ὅταν δὲ χρῄζωσ᾽, αὔτ᾽ ἀφαιροῦνται πάλιν.
(Φοίνισσαι 554 - 557)

(στους φρόνιμους αρκούν όσα τους φτάνουν.
Το χρήμα δεν ανήκει στους ανθρώπους,
να το φροντίζουμε το έδωσαν οι θεοί.
κι όταν το θέλουν, μας το παίρνουν πάλι.)

Τα παραπάνω λόγια, τα λέει η Ιοκάστη στο γιό της Ετεοκλή, και κατ' επέκτασιν τα απευθύνει ο Ευριπίδης σ' όλους μας. Ο πλούτος δεν μας ανήκει. Εμείς μονάχα τον διαχειριζόμαστε. Ανήκει στους θεούς, που τον κατανέμουν όπως θέλουν. Εμείς είμαστε περαστικοί από αυτόν τον κόσμο, και τα υλικά αγαθά δεν θα μας ακολουθήσουν στην επόμενη ζωή. Μας αρκούν τα απαραίτητα και τίποτε περισσότερο.

Πολύ σοφά λόγια. Βέβαια, ανήκουν σε μια «νεκρή» γλώσσα που δεν ομιλείται πλέον. Το ίδια τα έχει πει και η Καινή Διαθήκη, αλλά και αυτή είναι γραμμένη στην ελληνιστική κοινή που επίσης είναι «νεκρή» γλώσσα! Θα συμφωνήσω με την αριστερή (αφού ανήκει στη ΔΗΜΑΡ...) βουλευτίνα Ρεπούση! Ναι, τα αρχαία είναι «νεκρή» γλώσσα! Αλλά γι' αυτούς που έκλεισαν τα αυτιά τους και δεν τα ακούνε μελετώντας τα! Για τους αριστερούς που εγκλωβίστηκαν στο Διαφωτισμό αδιαφορώντας για την κλασσική παιδεία, για τους δεξιούς σωβινιστές που υπερηφανεύονται για το ένδοξο αρχαίο παρελθόν μας αλλά το αγνοούν (!), για τους νεολαίους που γράφουν με ελληνοΐγλις και μιλάνε με ξένες λέξεις!

Θα μπορούσα στα λόγια της Ιοκάστης να  γράψω πολλά. Αλλά το βρίσκω περιττό. Δεν χρειάζεται ανάλυση για να καταλάβει κανείς το βάθος σκέψης του Ευριπίδη που μετέδιδε στους θεατές. Οι «νεκροί» λένε πολλά... Ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω!  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (15/09/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ

 Μας λέει ο Ιησούς στη σημερινή περικοπή:

Καὶ προσκαλεσάμενος τὸν ὄχλον σὺν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ εἶπεν αὐτοῖς· ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι. (Μαρκ. 8, 34)


Και τότε προσκάλεσε το πλήθος μαζί με τους μαθητές του και τους είπε: «Αν κάποιος θέλει να με ακολουθεί πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθεί.
Ο Ιησούς απευθύνει σ' όλους το κάλεσμα. Και μαθητές και λαό. Όποιος θέλει να τον ακολουθήσει, να κάνει δηλαδή βίωμα τη διδασκαλία Του και να μετέχει της ουράνιας βασιλείας, χρειάζεται να κάνει κάτι καθόλου εύκολο. Να απαρνηθεί τον εαυτό του και να σηκώσει το σταυρό του! 
Απάρνηση του εαυτού, σημαίνει να αφήσουμε τον εγωισμό μας υπέρ των συνανθρώπων μας. Να πολεμήσουμε τα πάθη και τις υλικές ορέξεις μας για να προάγουμε την ψυχή μας. Και αυτή η αυταπάρνηση να φτάνει στον ύψιστο βαθμό, το θάνατο! Οι μελλοθάνατοι κουβαλούσαν τότε, το σταυρό τους στον τόπο της εκτέλεσης. Έτσι και οι ακόλουθοι του Ιησού. Κουβαλούν το σταυρό τους, δηλαδή υπομένουν τις δοκιμασίες, τις στενοχώριες, τις δυσκολίες της ζωής, όπως έκανε και ο Χριστός με το σταυρό των δικών μας αμαρτιών. 
Δεν πρέπει βέβαια, να δείχνουμε υπερβάλλοντα ζήλο και να προκαλούμε δεινά στον εαυτό μας μόνο και μόνο  για να δείχνουμε πως περνάμε δοκιμασίες και ούτε να υπερηφανευόμαστε γι' αυτές. Αρκεί να προσαρμοζόμαστε στο σταυρό που ορίζει για μας ο Θεός.   

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΟΡΤΥΚΙΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

Η παρακάτω συνταγή από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 176 (19/9/1968), ασχολείται με το κυνήγι, οπότε όσοι δεν κυνηγάμε, καιρός να... αρχίσουμε να μαθαίνουμε μιας και η ακρίβεια δεν παλεύεται έτσι που πάει... Πάντως η συνταγή δείχνει ενδιαφέρουσα και προσωπικά μιας και ορτύκι δεν πρόκειται να βρω, λέω να χρησιμοποιήσω κοτόπουλο! Ασήμαντη λεπτομέρεια βέβαια...! :)
  


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (8/9/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ, ΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 Μας λέει ο Ιησούς: 

οὐ γὰρ ἀπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ εἰς τὸν κόσμον ἵνα κρίνῃ τὸν κόσμον, ἀλλ' ἵνα σωθῇ ὁ κόσμος δι' αὐτοῦ. (Ιωαν. 3, 17)

Γιατί ο Θεός δεν απέστειλε τον Υιό στον κόσμο, για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος μέσω αυτού.
Ο Ιησούς μας λέει το σκοπό της αποστολής του. Δεν είναι αυτός που νόμιζαν οι Ιουδαίοι, ότι θα έρθει ως βασιλιάς τους τιμωρώντας τα άλλα έθνη. Δεν ήρθε για να κρίνει. Η κρίση, που σημαίνει διάκριση και διαχωρισμός, ενπεριέχει και τη σωτηρία και την καταδίκη. Ήρθε για να σώσει. Όχι μόνο τους Ιουδαίους αλλά όλους τους ανθρώπους του κόσμου. Ήρθε για να προσφέρει τη σωτηρία από την αμαρτία και να δώσει και πάλι την δυνατότητα στον εκπεσόντα άνθρωπο, να κερδίσει το «καθ' ομοίωσιν». 
Η κρίση, θα γίνει στη δεύτερη παρουσία του Κυρίου. Κάτι που είναι επακολούθημα του έργου του κατά την πρώτη παρουσία του στον κόσμο. Ας θυμόμαστε λοιπόν πως ο Χριστός προσφέρει σωτηρία. Προσφέρει το Φως. Δεν τιμωρεί. Όποιος διαλέξει τη σκιά, τότε μόνος του απομακρύνεται απ' Αυτόν. 

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.   

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗ...

Σαν σήμερα, έφυγε από τη ζωή η μεγάλη ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη. Μέσα από κάμποσα αποκόμματα επέλεξα να βάλω το παρακάτω από το ΡΟΜΑΝΤΣΟ Νο 1309 (2/4/1968). Την ταινία στην οποία αναφέρεται το απόκομμα δεν την έχω δει και ούτε θυμάμαι να την έδειξε ποτέ η τηλεόραση... 
Μια μικρή ανάμνηση είναι η σημερινή ανάρτηση για όσους βλέπουμε όσες παλιές ταινίες μας δείχνει η τηλεόραση και δυστυχώς μόνο μέσα από αυτές μάθαμε μεγάλους ηθοποιούς... Κρίμα που τότε δεν βιντεοσκοπούσαν τις θεατρικές παραστάσεις...
Το κειμενάκι βρισκόταν αριστερά της φωτογραφίας, αλλά για να είναι ευανάγνωστο, το «απέσπασα» και το έβαλα ξεχωριστά.



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (1/09/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ Ι' ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ)

Λέει ο Ιησούς στη συναγωγή:

...κηρῦξαι ἐνιαυτὸν Κυρίου δεκτόν. (Λουκ. 4, 19)

Να κηρύξω έτος Κυρίου ευπρόσδεκτο.
Η φράση αυτή δεν σημαίνει τη μονοετή διάρκεια του κηρύγματος του Χριστού. Μ' αυτήν, ο Ιησούς παραλληλίζει τη Νέα (Καινή) Διαθήκη το ιωβηλαίο έτος , στο οποίο κάθε 50 χρόνια, απελευθερώνονταν οι δούλοι με τις οικογένειές τους.  Η νέα διαθήκη, είναι η συμφιλίωση του Θεού με τον εκπεσόντα άνθρωπο. Είναι η απελευθέρωση από τη δουλεία της αμαρτίας. Είναι η προοπτική της κατά χάριν θέωσης που είχε απωλέσει ο άνθρωπος. Είναι ο νέος Νόμος που στηρίζεται στην αγάπη. Είναι η νέα εν Χριστῷ εποχή. 
Αυτό κηρύττει ο Ιησούς, και μας το θυμίζει η Εκκλησία εύστοχα σήμερα, που αρχίζει το εκκλησιαστικό έτος (1/09 «αρχή της Ινδίκτου»). Να είναι αρχή για να δεχτούμε και να κάνουμε πράξη τα λόγια του Κυρίου μας. Να κάνουμε ευπρόσδεκτο  το νέο έτος και ευπρόσδεκτη την εν Χριστῷ ζωή μας.     

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...