Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Μαζευόμαστε σιγά σιγά, ε; Το καλοκαίρι μπορεί να είναι ημερολογιακά προς το τέλος του, αλλά ο καλός καιρός συνεχίζεται. Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται από πρόσφατη εκδρομή στο Λουτράκι. Το μέρος υπέροχο, η θάλασσα επίσης, οπότε θα το επισκεφτώ ξανά όπου να 'ναι. Προς τέρψιν και δροσιά των οφθαλμών λοιπόν! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (25/8/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ Θ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 Λέει ο Ιησούς στον Πέτρο, στη σημερινή περικοπή: 

εὐθέως δὲ ὁ ᾿Ιησοῦς ἐκτείνας τὴν χεῖρα ἐπελάβετο αὐτοῦ καὶ λέγει αὐτῷ· ὀλιγόπιστε! εἰς τί ἐδίστασας; (Ματθ. 14, 31)

Αμέσως τότε ο Ιησούς, αφού έκτεινε το χέρι, τον έπιασε και του λέει: «Ολιγόπιστε, γιατί δίστασες;»
«Ολιγόπιστε». Μια προσφώνηση που δυστυχώς απευθύνεται σχεδόν σ' όλους όσους θέλουν να λέγονται χριστιανοί! Μας είναι εύκολο να ζητάμε θαύματα από τι Θεό αλλά δεν έχουμε την ανάλογη πίστη... Στα κύματα ο Πέτρος δείλιασε και  ασθένησε η πίστη του, παρότι είχε δει τόσα θαύματα από τον Ιησού. Στις δυσκολίες και εμείς εύκολα δείχνουμε την έλλειψη δυνατής πίστης. Αφήνουμε τον φόβο και τον πανικό να επικρατεί μέσα μας. Εγκλωβισμένοι στον παθογενή εγωισμό μας, που μας παρασέρνει στα κύματα και το ναυάγιο. 
Γιατί διστάζουμε; Δεν ξέρουμε ότι ο Χριστός είναι η Ζωή και το Φως; Ο εγωισμός μας όμως, μας εμποδίζει να πάμε προς τα εκεί. Ο Κύριος εκτείνει το χέρι του αλλά εμείς δεν έχουμε πίστη και ταπείνωση για αντιτείνουμε το δικό μας χέρι για να μας βγάλει από τη φουρτούνα και τις δυσκολίες. Απαιτούμε πρώτα να μας κάνει θαύματα και μετά εμείς, άμα μας κάνει κέφι, να πιστεύσουμε σ' Αυτόν! Με αυτές τις αντιλήψεις, η ολιγοπιστία θα διογκώνεται με συνέπεια το πνευματικό  ναυάγιο και την απώλεια...  

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ

Και σε ποιόν δεν αρέσει το κοτόπουλο, ε; Τώρα τι σόι κοτόπουλο «του κυνηγού» είναι αυτό στην ονομασία της συνταγής, δεν το κατάλαβα. Εγώ νόμιζα ότι οι κυνηγοί κυνηγάνε ορτύκια, φασιανούς και μπεκάτσες και όχι κοτόπουλα... Εν πάσει περιπτώσει. Την παρακάτω ελκυστική συνταγή την αλίευσα από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 281 (24/9/1970).


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (18/8/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ Η' ΜΑΤΘΑΙΟΥ



Μας λέει η σημερινή περικοπή: 

καὶ κελεύσας τοὺς ὄχλους ἀνακλιθῆναι ἐπὶ τοὺς χόρτους, λαβὼν τοὺς πέντε ἄρτους καὶ τοὺς δύο ἰχθύας, ἀναβλέψας εἰς τὸν οὐρανὸν εὐλόγησε, καὶ κλάσας ἔδωκε τοῖς μαθηταῖς τοὺς ἄρτους, οἱ δὲ μαθηταὶ τοῖς ὄχλοις. (Ματθ. 14, 19)

Και διέταξε (ο Ιησούς) τα πλήθη να καθίσουν πάνω στο χορτάρι, έλαβε τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια, σήκωσε πάνω το βλέμμα στον ουρανό και ευλόγησε το Θεό και, αφού τα έκοψε με τα χέρια, έδωσε στους μαθητές τούς άρτους και οι μαθητές στα πλήθη.
Πόσο λιτά μας περιγράφει ο ευαγγελιστής, τη στιγμή του θαύματος. Χωρίς να διατυμπανίσει στο πλήθος, τι θα κάνει ο Ιησούς, τους λέει να καθίσουν.  Κοιτώντας στον ουρανό επικαλέστηκε τον Πατέρα και έκοψε τα ψωμιά. Μια κίνηση η οποία προπαρασκεύασε το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας και την ξαναβλέπουμε στο Ματθ. 15, 36  και στο Λουκ. 24, 30. 
 Το θαύμα περιορίζεται μόνο στην αύξηση της τροφής και όχι στη διανομή της. Χωρίς την επίδειξη δυνάμεως. Προορισμένο σ' ένα πλήθος που έτρεξε να τον ακούσει αδιαφορώντας για την υλική τροφή. Και η πίστη του κόσμου ανταμείφτηκε. Σ' ένα θαύμα που έγινε ορατό μόνο από τους μαθητές και το καταμαρτυρούν και οι 4 ευαγγελιστές.  

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

«ΦΩΤΟΔΟΧΟΣ»

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» όπως λέμε την εορτή της κοιμήσεως της Παναγίας, έφτασε. Και μιας τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, προτίμησα να βάλω ένα ποίημα στην Παναγία,όπως το βρήκα  στο περιοδικό «Προς την ΝΙΚΗΝ» Νο 189 (13/8/1972) . 
Χρόνια πολλά. 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ)

Και μόνο η φράση για το ψάρι «δεν χρειάζεται να είναι εξαιρετικής ποιότητος» μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Πάντως δείχνει απλή και εύκολη η συνταγή από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 173 (29/8/1968). Το «καλοκαιρινό» στην παρένθεση ωστόσο δεν το καταλαβαίνω. Άνετα φτιάχνεται και το χειμώνα! 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (11/8/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 Λέει ο Ιησούς στους δύο τυφλούς που θεράπευσε:

καὶ ἐνεβριμήσατο αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς λέγων· ὁρᾶτε μηδεὶς γινωσκέτω. (Ματθ. 9, 30)

Τότε τους μίλησε αυστηρά ο Ιησούς λέγοντας: «Κοιτάτε κανείς να μην το μάθει».
Η προτροπή του Ιησού, ξενίζει τη σημερινή αντίληψη που έχουμε. Νομίζουμε πως οτιδήποτε για να γίνει πιστευτό πρέπει να έχει την ανάλογη προβολή και διαφήμιση. Πόσο μάλλον το θαύμα... Κι όμως. Ο Κύριος δεν ήρθε να κάνει θαύματα για το θεαθήναι, ούτε έχει ανάγκη από διαφήμιση. Στόχος του ήταν και είναι, η σωτηρία μας. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποίησε το θαύμα. Υπερφυσικό ή όχι. Τα αποτελέσματα των θαυμάτων από μόνα τους προβάλουν το έργο του Θεού. 
Το θαύμα είναι κυρίως ατομική υπόθεση. Προϋποθέτει την πίστη και την αντανακλά. Είναι μια μικρή επιβράβευση που όμως δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός. Πολλοί κάνουν το λάθος να θέλουν να δουν πρώτα το θαύμα και μετά να πιστεύσουν. Προτάσσοντας την ικανοποίηση του σώματος και όχι της ψυχής. Το σώμα μας όμως είναι φθαρτό και παραμένει στη γη. Στόχος μας είναι η ουράνια βασιλεία. Γι' αυτό το θαύμα δεν είναι παρά μια ενίσχυση στον αγώνα για τη σωτηρία.  

Άλλο σχόλιο για αυτήν την περικοπή εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΚΡΑΤΕΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ! ΤΕΛΟΣ... (;)

Βλέποντας τα καράβια να αναχωρούν, πάντα αναχωρεί και η φαντασία μου μαζί τους. Ειδικά όταν οι διακοπές έγιναν όνειρο θερινής νυχτός... Επίσης παρατηρώντας τα, μου θυμίζουν έντονα την κούραση που έχω τον τελευταίο καιρό.
 
Μαζεύτηκαν πολλά στα οποία πρέπει να εστιάσω την προσοχή μου και δυστυχώς δεν περισσεύει φαιά ουσία για το ταξίδι της Αποκαλύψεως του 999. Θα μπορούσα να βάλω μια ανακοίνωση πως το ιστιολογείν τέλος, αλλά...
Γίνεται χωρίς ένα «αλλά»; Δεν γίνεται! Κάποια στιγμή ελπίζω πως θα επιστρέψω δριμύτερος με νέες ιδέες. Προς ώρας όμως κράτει οι μηχανές! Άμεση συντήρηση... 
Τοκετός δίχως κυοφορία δεν γίνεται. Αυτό συμβαίνει και με τις ιδέες. Καιρός λοιπόν για ανασυγκρότηση σκέψης, ξεκούραση, διάβασμα, πνευματική χαλάρωση. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί το «καύσιμο» της φαιάς ουσίας για να κινηθεί το πλοίο της Αποκαλύψεως του 999.
- Δηλαδή το κλείνεις για διακοπές;
- Καλώς το alter ego! Περίπου.
- Τι σημαίνει το περίπου;
- Απλά θα αραιώσω τις αναρτήσεις. 
- Ααα.Και 'γω που νόμιζα ότι θα πας διακοπές...
- Που τέτοια τύχη! Απλά η κούραση δεν μου αφήνει περιθώρια.
- Και πόσες αναρτήσεις λες να βάζεις; 
- Μία ή δύο την εβδομάδα.
- Άρα δεν κάνεις τότε κράτει τις μηχανές. 
- Και τι κάνω; 
- Πρόσω ημιταχώς! 
- Χμ... Σαν να μην έχεις κι άδικο...
- Καλή ξεκούραση! 
- Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού να λες!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΩΛΙΕΣ

Ντομάτες, ζαμπόν, αυγά, τυράκι, είναι τα βασικά συστατικά της παρακάτω συνταγής από το  ΡΟΜΑΝΤΣΟ Νο 1335 (1/10/1968). Δείχνει νοστιμότατη και οσονούπω θα την δοκιμάσω! Ελπίζω να μην κάνω, όπως πάντα, κανένα λάθος...!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (4/8/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 Λέει ο Ιησούς στους γραμματείς:

καὶ ἰδὼν ὁ ᾿Ιησοῦς τὰς ἐνθυμήσεις αὐτῶν εἶπεν· ἵνα τί ὑμεῖς ἐνθυμεῖσθε πονηρὰ ἐν ταῖς καρδίαις ὑμῶν; (Ματθ. 9, 4)

Και επειδή είδε ο Ιησούς τις σκέψεις τους, είπε: «Γιατί σκέφτεστε κακά μέσα στις καρδιές σας; 
Να μία ερώτηση που αιφνιδιάζει. Μόνο ο Θεός μπορεί να δει τι κρύβεται στο εσωτερικό των λογισμών μας. Και αυτό που έκρυβαν μέσα τους οι γραμματείς ήταν η κακία και η πονηριά. Κάτι που βέβαια δεν ήταν φανερό στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Κύριος λοιπόν φανερώνει  τις πραγματικές διαθέσεις τους. Εχθρεύονται Αυτόν που δίνει άφεση αμαρτιών στον παραλυτικό. Σκανδαλίζονται από αυτόν που προσφέρει ίαση ψυχική και σωματική από αγάπη. Γι' αυτούς υπάρχει μόνο η έννοια της τιμωρίας του Νόμου. Τους λείπει η αγάπη. Μένουνε στα προνόμια που τους δίνει η θέση τους και υποτιμούν το συνάνθρωπό τους. Αντί να χαρούν που ο παραλυτικός έγινε καλά, τα βάζουν με τον Ιησού!
Ο Κύριος μιλάει κατευθείαν στην κακή τους καρδιά. Γιατί σκέφτεστε πονηρά; Γιατί αφήνετε το σκοτάδι του εγωισμού να σας τυφλώνει; Μια φράση που απευθύνεται σε πολλούς από μας, μιας και εύκολα παρασυρόμαστε και μιμούμαστε τους γραμματείς. Αντί να εγκωλπιστούμε την αγάπη που δίδαξε ο Χριστός, γεμίζουμε την καρδιά μας από κακία.

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

«ΛΕΜΟΝΙ, ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟ»!

Λεμονάκι μυρωδάτο λέει ένα παλιό τραγουδάκι, αλλά εκτός από τη μυρωδιά, το λεμόνι έχει και πρακτικές λύσεις για τον καλλωπισμό των γυναικών! Και μιας και είναι φθηνότερο από κάμποσα καλλυντικά, για ρίξτε μια ματιά στις χρήσεις που προτείνει το παρακάτω αρθράκι από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 168 (25/7/1968). Πλάκα πλάκα, κάτι ήξεραν οι παλιοί, έτσι; 

Υ.Γ. Εγώ για ευνόητους λόγους, ανήρ γαρ, δεν το έχω δοκιμάσει. Άσε που έχω αλλεργία...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...