Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΞΕΜΕΙΝΑΜΕ ΑΠΟ... ΤΑΛΕΝΤΑ!


Το παραπάνω απόκομμα προέρχεται από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ (Τετάρτη 29/5/2013). Και τι μας λέει; Πως υπάρχει έλλειψη... ταλέντου στην ελληνική αγορά εργασίας! Τι φοβερή είδηση και να περνάει στα ψιλά... 

Το ότι θα έφταναν οι εργοδότες να λένε ότι η αγορά στέρεψε από... ταλέντα, αν μη τι άλλο, είναι εξόφθαλμα προκλητικό! Το ότι οι ίδιοι ευθύνονται εν πολλοίς για τη μείωση θέσεων εργασίας και για τη μείωση των μισθών, δεν το θίγουν... Το ότι έκαναν τους εργαζόμενους να ζουν, εκτός από τα μειωμένα έσοδα, με την ανασφάλεια, δεν το λένε... Ούτε το ότι πληρώνουν τα δεδουλευμένα όποτε τους καπνίσει, χωρίς να πάνε φυλακή!

Τα ταλέντα τους έλειψαν! Τι να τα κάνουν όμως τα ταλέντα σε μια αγορά που έχει τελματώσει; Όσο ταλέντο και να έχει κανείς, χωρίς νερό δεν μπορεί να κάνει γόνιμη την έρημο. Και ποιός είναι τόσο πρόθυμος να επιδείξει το ταλέντο του όταν ο εργοδότης μαζί με το κράτος, του αφαιρεί συνεχώς τα εργασιακά του δικαιώματα μετατρέποντάς τον σε δούλο; Γι' αυτό και αρκετοί ακολουθούν το δρόμο της ξενιτιάς...

Στο τέλος η είδηση λέει και τη σούπερ μπαρούφα, έτσι για να γελάσουμε λίγο. Πως και καλά, οι εταιρείες στα καλά στελέχη τους δίνουν υψηλές αμοιβές για να μην τα χάσουν. Φαίνεται πως οι μειωμένοι μισθοί και οι απειλές για απόλυση, ονομάζονται τώρα... υψηλές αμοιβές! Μέχρι πρότινος ήξερα ότι για να γράφουν τέτοια παραμύθια οι δημοσιογράφοι, τα τσέπωναν πολύ καλά. Τώρα υποπτεύομαι πως τα γράφουν για να μη χάσουν τη θεσούλα τους... 

Ας μάθουν όλοι αυτοί πως ταλέντα υπάρχουν, τα κορόιδα βρίσκονται σε έλλειψη... Και η απελπισία δεν αναπτύσσει ταλέντα αλλά φόβο, πολύ φόβο...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΑΠΟ ΠΟΝΗΡΙΕΣ...

Μιας και στις πανελλήνιες εξετάσεις έβαλαν στο άγνωστο κείμενο Θουκυδίδη, ας θυμίζω κάτι που είχε γράψει στην «Παθολογία»:

 ῥᾷον δ’ οἱ πολλοὶ κακοῦργοι ὄντες δεξιοὶ κέκληνται ἢ ἀμαθεῖς ἀγαθοί, καὶ τῷ μὲν αἰσχύνονται, ἐπὶ δὲ τῷ ἀγάλλονται. (Γ' 82.7)

(Οι περισσότεροι άνθρωποι ευκολότερα νομίζονταν επιτήδειοι όταν είναι κακούργοι, παρά ενάρετοι όταν δεν ξέρουν από αυτά. Και ντρέπονται για το δεύτερο ενώ για το πρώτο καμαρώνουν.)
 
Μέσα σε πολλά καταντήματα τότε (στην εποχή του πελοποννησιακού πολέμου), οι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο όταν έκαναν πονηριές να τους θεωρούσαν ικανούς και επιδέξιους. Κάτι για οποίο καμάρωναν. Ενώ αν δεν έκαναν ρεμούλες και ήταν ενάρετοι, τότε ντρέπονταν! 

Αυτό, συνέβαινε τότε. Καμία σχέση με τους σημερινούς απογόνους τους... ή όχι; Κι όμως, εκεί έχουμε καταντήσει σήμερα. Επαινούμε τον πονηρό και προσπαθούμε να γίνουμε κι εμείς οι πονηροί. Το πως θα παρακάμψουμε τους νόμους, το πως θα φάμε τη σειρά του άλλου, το πως θ' αρπάξουμε και το πως θα υπερισχύσουμε. Ενώ αν είμαστε τίμιοι... αισθανόμαστε κοινά ανθρωπάκια, β' κατηγορίας πολίτες... 

Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την κατάντια; Ένας ατομικισμός, που ενισχύθηκε από μια επίπλαστη οικονομική ευμάρεια με παράλληλη καταρρέουσα συλλογικότητα. Με την ατομική συνείδηση να προτάσσεται ως... άμυνα μπροστά στο κακό κράτος και στους κακούς συμπολίτες! Οι νόμοι είναι για να τους παρακάμπτουμε, που λέει και το σχετικό ρητό. Αυτές είναι δυστυχώς πραγματικές αξίες που διέπουν μια διεφθαρμένη κοινωνία. Και μια διεφθαρμένη κοινωνία κατά συνέπεια, παράγει ανάλογους πολιτικούς...  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΖΟΡΖ ΜΟΥΣΤΑΚΙ

Την περασμένη εβδομάδα «έφυγε» από τη ζωή ο συνθέτης Ζορζ Μουστακί, ή Γιώργος Μουστάκης ελληνιστί. Πολλά τραγούδια του μου αρέσουν πολύ και άργησα λίγο να βάλω κάτι γι' αυτόν. Τα παλιά περιοδικά είναι τόσα πολλά και μέσα το Σ/Κ που έφυγε κατάφερα να βρω χρόνο να ψάξω. Για όσους (νεότερους) το όνομα δεν τους λέει κάτι, ας ψάξουν στο youtube, θα βρουν πολλά γνωστά τραγούδια. Εν τάχει, παρουσιάζω τα παρακάτω αποσπάσματα, που βρήκα με αρκετό ψάξιμο...:
α) ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 285 (22/10/1970)
β) ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 235 (6/11/1969)
γ) ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 243 (28/12/1969)
δ) ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 254 (19/3/1970)


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΜΟΣΧΑΡΙ ΡΑΓΚΟΥ

Να μια συνταγή που έχω στα... άμεσα πλάνα να φτιάξω. Παρότι το ότι θέλει 2 ώρες να ψηθεί, δεν με ενθουσιάζει! Μου αρέσουν οι πιο... σύντομες συνταγές... Από το ΡΟΜΑΝΤΣΟ Νο 1330 (27/8/1968).


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (26/5/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ Δ' ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ)

 Ακούμε να λέει ο Ιησούς:

μετὰ ταῦτα εὑρίσκει αὐτὸν ὁ ᾿Ιησοῦς ἐν τῷ ἱερῷ καὶ εἶπεν αὐτῷ· ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε, ἵνα μὴ χεῖρόν σοί τι γένηται. (Ιωαν. 5, 14)

Μετά από αυτά τον βρίσκει ο Ιησούς μέσα στο ναό και του είπε: «Δες, έχεις γίνει υγιής. μην αμαρτάνεις πια, για να μη σου γίνει κάτι χειρότερο». 
Ο Ιησούς όχι μόνο έκανε το θαύμα θεραπεύοντας τον παράλυτο της Βηθεσδά, αλλά αργότερα τον βρίσκει και του δίνει εντολές για να σώσει την ψυχή του. Το ότι έγινε υγιής είναι προσωρινή κατάσταση. Η αμαρτία είναι πηγή αμαρτιών και για να αποφευχθούν οι συνέπειές της χρειάζεται να την αποφεύγουμε. Δεν είναι εύκολο και δεν γίνεται χωρίς αγώνα και άσκηση. Πρέπει να επαγρυπνούμε γιατί η υποτροπή σ' αυτήν θα επιφέρει χειρότερα αποτελέσματα. Όχι μόνο στο σώμα, αλλά κυρίως στην ψυχή. Το υλικό σώμα μας είναι παροδικό. Το ίδιο και οι σωματικές ασθένειες. Η ψυχή όμως παραμένει. Γι' αυτό  ο Ιησούς προειδοποιεί, να μην αμαρτάνουμε για να μην μας συμβεί κάτι χειρότερο. Και οι συνέπειες της αμαρτίας στην ψυχή είναι το χειρότερο. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΕΥΤΥΧΩΣ ΜΗ... ΒΙΩΣΙΜΟ!


- Τι έχεις;
- Έχω αρχίσει να χάνω τις ελπίδες μου, alter ego.
- Γιατί καλέ; 
- Συνεχώς διαβάζω άσχημα μαντάτα για τον τόπο!
- Σώπα! 
- Ναι σου λέω. Οι περισσότεροι έγκριτοι οικονομολόγοι λένε πως το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.
- Και δεν χαίρεσαι; 
- Γιατί; Αυτό δεν είναι καλό...
- Τουναντίον! 
- Μα...
- Τι μα; Αν το χρέος είναι βιώσιμο σημαίνει ότι μπορεί να ζήσει. Ενώ αν δεν είναι βιώσιμο, σημαίνει πως θα τα... κακαρώσει και θα πάψουμε να έχουμε χρέη! Και εγώ ακούω τέτοια αλλά ανοίγω το λεξικό και καταλαβαίνω τι εννοούν! Που είναι το πρόβλημα; 
- Όπα! Τώρα με μπέρδεψες.
- Γιατί καλέ; Βιώσιμος σημαίνει αυτός που μπορεί να επιζήσει. Αν το χρέος μπορεί να επιζήσει τότε θα μας ταλαιπωρεί για πολύ καιρό. Να μη σου πω για πάντα!
- Αυτό δεν το είχα σκεφτεί!
- Εμ! Το μη βιώσιμο σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιζήσει και θα σωθούμε από αυτό! Δεν καταλαβαίνεις τι ακούς μου φαίνεται. Άνοιξε κανένα λεξικό ντε!
- Δηλαδή εσύ alter ego, ανοίγεις συνέχεια το λεξικό; 
- Εννοείται! 
- Για κάτσε. Άμα ψοφήσει το χρέος δεν θα έχει ο λαός επιπτώσεις; 
- Ασφαλώς! Θα απαλλαγεί από αυτό!
- Μα λένε ότι θα πτωχεύσουμε και δεν θα έχουμε λεφτά να αγοράσουμε τρόφιμα και φάρμακα...
- Γιατί τώρα έχουμε; 
- Ζοριζόμαστε βέβαια...
- Εμείς ζοριζόμαστε. Άλλοι αυτοκτόνησαν! Βρε άμα πτωχεύσουμε δεν θα έχουμε το χρέος στην πλάτη μας.
- Κι αυτό το λεξικό το λέει;
- Όχι ακριβώς. Περίπου!
- Τι εννοείς περίπου alter ego;
- Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να το σκεφτείς!
- Μωρέ μπράβο! Καλή φάση το λεξικό! Αν και νομίζω πως δεν το χρειάζομαι!
- Γιατί; 
- Τσάμπα λεφτά. Θα πάψω να ενημερώνομαι! Ούτως ή άλλως, με λεξικό ή χωρίς, από την φτώχεια δεν ξεφεύγουμε! Και ας είναι και το χρέος ετοιμοθάνατο! 

(Διάλογος αυθεντικός) 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΠΕΤΣΙΝΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ;

- Πως πάει; Όλα καλά;
- Πως να πάει με τη φτώχεια που με δέρνει; Ας τα λέμε καλά. Εσύ;
- Όπως τα ξέρεις. Αλλά ελπίζω!
- Που ελπίζεις καλέ; Πιστεύεις στις λαλακίες που λέει ο Σαμαράς περί ανάπτυξης;
- Όχι, όχι σ' αυτόν.
- Σε τι; Ότι θα πιάσεις το Τζόκερ και το Λόττο;
- Περίπου!
- Τι περίπου;
- Τηλεόραση βλέπεις μεσημεριάτικα;
- Μπα! Άσε που δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση, τα μεσημέρια ξαπλώνω...
- Κακώς!
- Γιατί;
- Γιατί η Τατιάνα μοιράζει χιλιάρικα!
- Δηλαδή;
- Άμα στείλεις το σχετικό μήνυμα μπαίνεις στην κλήρωση!
- Ναι αλλά το μήνυμα κοστίζει κάπου 2€!
- Έλα πάμε μέσα γιατί έχει αρχίσει η εκπομπή. Πάμε να δούμε!
- Για να δούμε...
- Να, έχει κάτι καλλυντικά, κάτι ζευγάρια γυαλιά και μια βαλίτσα με τα λεφτά που θα κληρώσει! Ότι κληρώνει τα έχει εκεί και τα δείχνει!
- Αυτά θα κληρώσει; 
- Ναι!
- Σ' όσους στείλουν το SMS; 
- Ναι!
- Για κοίτα καλά τα λεφτά που κρατάει.
- Τι να δω. 200ευρα είναι! 
- Βρε γράφουν επάνω «ΑΚΥΡΟΝ»!!! 
- «ΑΚΥΡΟΝ»; 
- Ναι! Είναι πέτσινα!!!
- Αμάν! Αυτό δεν το είχα προσέξει!!!
- Καλά που σε πρόλαβα να μην στείλεις το πανάκριβο SMS!
- Μα δεν γίνεται! Δεν έχει διαμαρτυρηθεί κανείς ότι δεν πήρε κανονικά λεφτά...
- Γιατί τους ξέρεις αυτούς που κέρδισαν; 
- Όχι.
- Και αν είναι δήθεν τυχεροί; Στημένοι; Μπορείς να το διαπιστώσεις; 
- Όχι!
- Ναι, αλλά μήπως για να μην τα κλέψουν τα αληθινά λεφτά, δείχνουν τα πέτσινα;
- Καλή σκέψη, αλλά σκέψου κι αυτό. Τα άλλα πράγματα που κληρώνει τα έχει εκεί και τα παρουσιάζει. Δεν έχει αντίγραφά τους. Κι όσο για τα λεφτά ας κράταγε μια επιταγή! Γιατί μοστράρει τα 200ευρα που είναι και πέτσινα; Ε; Ας μοστράριζε μια επιταγή!
- Τώρα που το λες...
- Για σκέψου το. Σου δείχνει τα λεφτά και όχι επιταγή, για να δελεάσει. Λες και οι τηλεθεατές είναι τόσο ξελιγομένοι, χωρίς αξιοπρέπεια!
- Τώρα με προβλημάτισες...  
- Άστην και μην ξαναστείλεις SMS. Κοίτα μάζευε τα λεφτά σου γιατί όπου να 'ναι θα έρθει το μπουγιουρντί της εφορίας. Η Τατιάνα έχει λεφτά, εσύ δεν έχεις. Σάματι νομίζεις ότι στέλνει μήνυμα για τα λεφτά που κληρώνει; 
- Δεν ξέρω... μάλλον όχι...
- Εμ, είδες; Άμα ήτανε αληθινά τα φράγκα θα έστελνε! 
- Μάλλον θα ξαπλώνω κι εγώ για ύπνο μεσημεριάτικα.
- Το καλύτερο. Κάνεις έτσι και οικονομία στο ρεύμα... 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ!

Έκτη θέση λοιπόν για τον Αγάθωνα και τους Κόζα Μόστρα! Και δεν τους το 'χα! Παρόλο που δεν με ενθουσίασε κάποιο τραγούδι ιδιαιτέρως, ούτε το δανέζικο που κέρδισε, θα κάνω ένα δυό παρατηρήσεις. 

- Αυτοί οι Ισπανοί εκτός από... παστίλιες για τον πόνο του άλλου, γιατί δεν μας έδωσαν κανένα πόντο; 

- Για να μην πω για τους γείτονες που απουσίασαν από τον τελικό! Κάτι λίγα ποντάκια (με εξαίρεση το 10άρι της Αλβανίας), ενώ θα έπρεπε να μας δώσουν τουλάχιστον 12άρια! Τι τους ταΐζουμε; Τσάμπα; 

- Μπράβο στο Σαν Μαρίνο για το 12άρι που μας έδωσε! Πότε γιορτάζει άραγε αυτή η χώρα; Στις 17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας; Λέμε τώρα. Μπράβο και στη Κύπρο γιατί λόγῳ κουρέματος φοβόμουν ότι θα μας έδινε κουρεμένο το 12άρι, δηλαδή πες 8! Μπράβο και στο σύντροφο Πούτιν για το 10άρι. Σπασίμπα!  

Και τώρα η βαθμολογία της Αποκαλύψεως του 999:

Το 12άρι στον Αγάθωνα και τους Κόζα Μόστρα για την αξιοπρεπή εκπροσώπηση της Ελλάδος! Μπράβο παίδες!
To 10άρι στον εθνοσωτήρα και πρωθυπουργαρά μας τον Αντωνάκη Σαμαρά! Μέχρι και στην Κίνα πήγε διακοπές για... να φέρει την ανάπτυξη! 
Το 5άρι στον τιτανομέγιστο ψευτοκαθηγητή και υπουργαρά μας τον Στουρνάρα! Μεγάλο... μυαλό!
Και τέλος, το 1 το δίνω στα συναιτεράκια του Αντωνάκη, τον Κουβέλη και τον Βενιζέλο! Τιτανοτεράστια πολιτικά τέρατα! Ρε ουστ!
Άντε και του χρόνου!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (19/3/2013) ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

 Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

ὁ δὲ Πιλᾶτος ἐθαύμασεν εἰ ἤδη τέθνηκε, καὶ προσκαλεσάμενος τὸν κεντυρίωνα ἐπηρώτησεν αὐτὸν εἰ πάλαι ἀπέθανε· 
καὶ γνοὺς ἀπὸ τοῦ κεντυρίωνος ἐδωρήσατο τὸ σῶμα τῷ ᾿Ιωσήφ. (Μαρκ. 15, 44 - 45)

Αλλά ο Πιλάτος θαύμασε απορώντας αν είχε ήδη πεθάνει και, αφού προσκάλεσε τον εκατόνταρχο, τον ρώτησε αν πέθανε από ώρα.
Και όταν το έμαθε από τον εκατόνταρχο, δώρισε το πτώμα στον Ιωσήφ.
Ο Πιλάτος έχει μπροστά του τον Ιωσήφ από την Αριμαθαία, ένα σεβαστό πρόσωπο και μέλος του ιουδαϊκού συνεδρίου, που ενδιαφέρθηκε για το πτώμα του Ιησού. Θα περίμενε κανείς να πήγαιναν οι αρχιερείς να το ζητήσουν για να προβούν σε χλευασμούς επ' αυτού. Όμως το μίσος τους, το ακολούθησε ο φόβος βλέποντας το τι συνέβη με το που ο Κύριος εξέπνευσε πάνω στο σταυρό. Με θάρρος ο Ιωσήφ πήγε και ζήτησε το πτώμα, μιας και κατά τον ιουδαϊκό νόμο ο νεκρός από σταύρωση έπρεπε να ταφεί πριν περάσει η ημέρα. Ο Πιλάτος κάλεσε τον εκατόνταρχο και έμαθε από αυτόν, επίσημα, ότι ο Ιησούς είχε πεθάνει. Έτσι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το θάνατο του Ιησού και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και την ανάστασή Του. Δώρησε το πτώμα προς ταφή αφού κατά βάθος ήξερε ο Πιλάτος ότι ήταν αθώος ο Ιησούς. Και το ενδιαφέρον του Πιλάτου και η αίτηση του Ιωσήφ μαρτυρούν την άδικη καταδίκη Του.

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή εδώ   

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΦΤΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΘΕΟΙ;


«ὢ πόποι, οἷον δή νυ θεοὺς βροτοὶ αἰτιόωνται:
ἐξ ἡμέων γάρ φασι κάκ᾿ ἔμμεναι, οἱ δὲ καὶ αὐτοὶ
σφῇσιν ἀτασθαλίῃσιν ὑπὲρ μόρον ἄλγε᾿ ἔχουσιν,
(Οδύσσεια α, 32 - 34)

(Πωπώ, με τους θεούς τα βάζουνε πάντα οι θνητοί, 
πως τάχα τις συμφορές εμείς τους στέλνουμε᾿ μα κι οι αδικίες τους 
είναι που πάνω απ᾿ το γραφτό σε βάσανα τους ρίχνουν)

Ο σοφός Όμηρος στους πρώτους στίχους της Οδύσσειας βάζει τον Δία να λέει μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Οι θνητοί επιρρίπτουν την ευθύνη για όλα τα κακά που παθαίνουν στους θεούς, ενώ φταίνε οι ίδιοι για τις δικές τους αδικίες. Ο εγωισμός τυφλώνει τον άνθρωπο τόσο ώστε δεν αναγνωρίζει τα σφάλματά του. Αντί να διορθώσει τον εαυτό του, προτιμά να ρίχνει το φταίξιμο για τις επιπτώσεις των κακών πράξεών του στο Θεό. 

Αυτήν την αλήθεια για την ανθρώπινη αλαζονεία, την βιώνει συνεχώς ο άνθρωπος. Προτιμά να κρύβει τις ευθύνες του πίσω από τη μοίρα, το ριζικό, το Θεό, το πεπρωμένο. Αλλά πάντα, με περισσό θράσος, ζητάει από το Θεό να παρέμβει για ότι κακό συμβαίνει στον κόσμο! Φερ' ειπείν, κάνει πόλεμο για να αρπάξει, να λεηλατήσει και να κυριαρχήσει  και μετά του φταίει ο Θεός για τα θύματα του  πολέμου! Κλέβουν οι πλούσιοι τους φτωχούς και μετά παραπονούνται πως ο Θεός δεν κάνει κάτι για τους πεινασμένους και τους φτωχούς!

Η αλαζονεία γεννά το θράσος και αυτό με τη σειρά του τη δυστυχία. Αντί να διορθώσουμε εαυτόν, βολευόμαστε να τα φορτώνουμε όλα στο Θεό. Τα δεινά του κόσμου μας όμως, προέρχονται κατά 99% από εμάς! Πόλεμος, εκμετάλλευση, αδικία και πολλά άλλα, γεννήματα της ασύδοτης ελευθερίας, προέρχονται από τον αλαζονικό άνθρωπο και όχι από το Θεό, τον οποίο χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα πολλές φορές. Και δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει εαυτόν και κατά συνέπεια τον κόσμο...

Ας θυμόμαστε που και που τον Όμηρο, κάτι παραπάνω ήξερε κι ας μην ήταν τόσο... προοδευμένος όσο ο σύγχρονος άνθρωπος!   

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

«ΕΦΥΓΕ» ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ...

Προχθές «έφυγε» η ηθοποιός Νίκη Τριανταφυλλίδη. Τη γνωρίσαμε από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Παρά τον περιορισμένο χρόνο μου, κατάφερα και βρήκα μερικά σχετικά αποκόμματα από τα παλιά περιοδικά μου, για ένα μικρό αφιέρωμα. 

1. Εδώ, με τον Ορέστη Μακρἠ από το περιοδικό Ρομάντσο Νο 1313 (30/4/1968):
2. Εδώ με το Γιάννη Φέρτη από το ΡΟΜΑΝΤΣΟ Νο 1309 (2/4/1968):
3. Η είδηση του γάμου της από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 268 (25/6/1970)

4. Η βράβευσή της από το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 284 (15/10/1970):
5. Η είδηση της εγκυμοσύνης της από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 299 (28/1/1971):
6. Η είδηση για το βραβείο Κοτοπούλη από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 307 (25/3/1971) και από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 341 (18/11/1971):



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΠΡΩΙΝΟ!

Χθες, ήταν η γιορτή της μητέρας. Η οποία κατ' εμέ πρέπει να είναι καθημερινή. Σήμερα, είναι η γιορτή της πόλης μου, του Πειραιά! Όχι ότι υπάρχει κάποια παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στον Πειραιά. Αλλά εορτάζει, αφού το καμάρι της ο Ολυμπιακός (που λέει και το γνωστό λαϊκό άσμα) δεν πήγε στα Λονδίνα για... ψώνια, αλλά για να διεκδικήσει το κύπελο του πρωταθλητή Ευρώπης στο μπάσκετ. Και αφού το κατέκτησε, έκανε τον Πειραιά χαρούμενο! 
Με αφορμή αυτό, βάζω σήμερα μερικές γελοιογραφίες από τα παλιά περιοδικά μου, για να ξεκινήσει η εβδομάδα χαρούμενα (όσο αυτό μπορεί να είναι πια εφικτό). Καλή εβδομάδα λοιπόν, με αισιοδοξία!    


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

«Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ»

Αφού υιοθετούμε αβίαστα τα ξένα έθιμα, σήμερα γιορτάζουμε τη γιορτή της μητέρας! Ενώ τις υπόλοιπες μέρες... (Ναι, δεν είμαι υπέρ αυτού του είδους των γιορτών).  Εν πάσει περιπτώσει, με βάσει τη σημερινή γιορτή, το παρακάτω απόκομμα από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 255 (26/3/1970) είναι σχετικότατο. Δίνει 10 συμβουλές φροντίδας του παιδιού από τις μαμάδες. Βέβαια, θα μπορούσε να λέγεται και δεκάλογος του πατέρα,  αφού και αυτός οφείλει να έχει ενεργή συμμετοχή στην φροντίδα του παιδιού. Να χαιρόμαστε λοιπόν τις μαμάδες μας και όσες είστε μαμάδες, χρόνια σας πολλά!
Πάντως, προσωπικά θα ευχηθώ πιο πολύ σε όσες τολμούν να γίνουν μητέρες στις μέρες μας, μιας και η μητρότητα βάλλεται από παντού. Μέχρι και ο Στουρνάρας πολεμάει τη μητρότητα θεωρώντας τα παιδιά τεκμήριο... 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (12/5/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

Λέει ο αναστημένος Ιησούς στους μαθητές:

ἐνεφύσησε καὶ λέγει αὐτοῖς· λάβετε Πνεῦμα ῞Αγιον·
ἄν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται. (Ιωαν. 20, 22-23)

...φύσηξε πάνω τους και τους λέει: «Λάβετε Πνεύμα Άγιο. 
Αν σε κάποιους αφήσετε τις αμαρτίες, έχουν αφεθεί σ’ αυτούς, αν σε κάποιους τις κρατάτε, έχουν κρατηθεί». 
Ο Ιησούς προετοιμάζει τους μαθητές για τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής. Το Πνεύμα Άγιο που τους δίνει, κάνει τους μαθητές όχι παθητικά όργανα αλλά μέτοχοι της νέας ζωής με την ενεργή πίστη τους. Τους καθιστά ικανούς για την υποδοχή της πλήρους χάριτος της Πεντηκοστής. Τους μεταβιβάζει την εξουσία της συγχώρεσης των αμαρτιών. Δεν είναι δικαίωμα αλλά δυνατότητα της οποίας αρχή είναι το Πνεύμα. Η εξουσία του δεσμεύειν και λύειν των αμαρτίων, δεν είναι ειδική εξουσία μόνο των αποστόλων αλλά περνάει σε όλη την Εκκλησία μέσα από τους διαδόχους τους, τους επισκόπους με το μυστήριο της εξομολόγησης. Προϋποθέτει αφενός τη διάκριση της καρδιάς από τον εξομολόγο και αφετέρου την ειλικρινή μετάνοια από τον εξομολογούμενο.  

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΤΡΕΧΑ ΚΟΣΜΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΑΝΟΙΞΕ!

- Καλά όλα τ' άλλα, αλλά θα ανοίξουν τα γραφεία ευρέσεως εργασίας;
- Για να βρει περισσότερος κόσμος δουλειά!
- Τι δουλειά; 
- Δηλαδή να μπορεί εύκολα να επαγγέλεται τον ευρέτη εργασίας!  
- Ααα! Και έχει πέραση αυτό το επάγγελμα;
- Ασφαλώς! Κοίτα τι γράφει η ίδια η εφημερίδα παρακάτω:

Αύξηση των ανέργων. Δηλαδή μεγάλη πελατεία για όσους ανοίξουν γραφείο ευρέσεως εργασίας.
- Τι λες βρε παιδί μου! Και που θα τους βρίσκουν δουλειές, αφού δουλειές δεν υπάρχουν!
- Θα κάνουν ότι τους βρίσκουν!
- Ε;
- Απλό. Θα σου βρουν κάποια δουλειά, η οποία όμως είναι μαϊμού, θα σου λένε, σου βρήκα δουλειά, οπότε και πλήρωσε για να σε στείλουμε για... συνέντευξη!
- Μα η δουλειά θα είναι μαϊμού!
- Ακριβώς! Θα πηγαίνεις για συνέντευξη σε κάποιο δήθεν γραφείο, θα σου κρατάνε το βιογραφικό λέγοντας ότι θα σου τηλεφωνήσουν άμα σε χρειαστούν και... αν ποτέ επικοινωνήσεις θα σου πουν ότι λυπούμαστε αλλά η θέση καταλήφθηκε! Και θα τα έχεις σκάσει τα φράγκα στο γραφείο ευρέσεως εργασίας!  Και για την ίδια θέση θα τα έχουν σκάσει κι άλλοι τα λεφτουδάκια τους!
- Φοβερό κόλπο! Αλλά δεν θα το μυριστούν τα κορόιδα το κόλπο;
- Κάποια στιγμή, ναι. Αλλά μέχρι τότε θα μαζεύεις μια καλή μπάζα και μετά θα κλείνεις το γραφείο για χίλιους-δυό λόγους και μη τον είδατε τον Παναή!
- Πλάκα, πλάκα έτσι όπως το θέτεις...
- Εννοείται, ότι δεν θα παίρνεις τα φράγκα άμα πιάσει ο πελάτης σου τη δουλειά, αλλά από πριν. Θα πληρώνει δηλαδή για την ευκαιρία δουλειάς!  
- Πολύ εύκολα μου τα λες. Κι άμα ψάξουν και βρουν οι πελάτες ότι η δουλειά που θα τους στέλνω είναι μαϊμού;
- Δεν θα το κανουν. τουλάχιστον αμέσως.
- Γιατί;
- Διότι για να πιστεύουν ότι θα βρουν δουλειά από γραφείο ευρέσεως εργασίας με τέτοια κρίση πρέπει να είναι πολύ αφελείς!
- Τι να σου πω... για alter ego έχεις ιδέες! Το ξύλο όμως στο τέλος ποιός το τρώει;
- Γιατί ξύλο;
- Όλο και κάποιο λάκκο θα έχει η φάβα! Μπορεί και κάποιο υποψήφιο θύμα να μην είναι και τόσο αφελές όσο νομίζεις...
- Όλες οι δουλειές έχουν και τα ρίσκα τους!
- Ύπαγε οπίσω μου, alter ego! Δεν ξαναδιαβάζω εφημερίδα με σένα μαζί! Καλή η μηχανή σου αλλά θέλει αρκετό πετρέλαιο και μπόλικο λάδι! Να σκεφτείς κάτι πιο εύκολο την άλλη φορά! 

Τα παραπάνω αποκόμματα από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ (10/5/2013)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΣΚΑΚΙ... ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ!

Το Πάσχα μόλις πέρασε, για κάμποσες μέρες θα λέμε τις γνωστές εθιμοτυπικές ευχές, και οσονούπω θα μπούμε σε μεταπασχαλινούς ρυθμούς. Κοιτώντας το εβδομαδιαίο e-mail από το Chess.com, είδα πως ξεπέρασα αισίως τις 2600 10λεπτες παρτίδες στα περίπου 2 χρόνια που παίζω εκεί. Μιας και πριν καιρό είχα πει πως θα έκανα μια αναφορά σ' αυτό το παιχνίδι, που όλα είναι φανερά αλλά... κρύβονται άλλα τόσα, μάζεψα κάποια αποκόμματα από τα παλιά περιοδικά, που αναφέρονται στο σκάκι. Ας τα δούμε, έχουν ενδιαφέρον:   

Το παρακάτω είναι από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 58 (17/6/1966) και δείχνει απλά μια σκηνή από το φιλμ «Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί», όπου παίζουν σκάκι οι «κακοί» της ταινίας.
Να και κάτι που ούτε το φανταζόμουν, από την BENTETA No 121 (31/8/1967). Ο γνωστός γάλλος τραγουδιστής Σαρλ Ανζαβούρ (όποιος ακούει γαλλικά τραγούδια σίγουρα θα τον έχει ακούσει) όχι μόνο ήρθε διακοπές αλλά έπαιξε σκάκι με τους ημεδαπούς σκακιστές!
Παρακάτω από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 188 (12/12/1968) ο Τζον Γουέιν παίζει σκάκι στα γυρίσματα μιας ταινίας. Ούτε γι' αυτόν γνώριζα ότι έπαιζε σκάκι.
Στην εποχή του ψυχρού πολέμου η μονομαχία για το παγκόσμιο στέμμα μεταξύ του αμερικανού Μπόμπι Φίσερ και του ρώσου Μπόρις Σπάσκυ (με τελική επικράτηση του Φίσερ) ήταν διεθνές γεγονός. Να και το σχετικό απόκομμα από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 383 (7/9/1972) όπου παρουσιάζει ένα ακριβό σκάκι φτιαγμένο από νεφρίτη. Βέβαια η φωτογραφία δεν είναι καθόλου καλή...
Και τέλος, το... κλου του σημερινού αφιερώματος! Από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 396 (7/12/1972) μαθαίνουμε για τουρνουά σκακιού μεταξύ ηθοποιών. Και με γνωστά ονόματα... Ο Μίμης Φωτόπουλος είχε πρωτεύσει σε παλαιότερο τουρνουά στο θέατρο «Κοτοπούλη»! 
 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΚΑΛΟ... ΜΗΝΑ!

 - Χριστός Ανέστη!
- Αληθώς! Καλό μήνα!
- Τι καλό μήνα; Χρόνια πολλά λένε.
- Ναι, αλλά σήμερα έχουμε πρωτομαγιά!
- Ξεκούτιανες; Η πρωτομαγιά ήταν την προηγούμενη εβδομάδα!
- Λάθος! Την μετέφεραν σήμερα!
- Λάθος εσύ! Σήμερα μετέφεραν την αργία της πρωτομαγιάς.
- Ε, το ίδιο είναι! Αφού πρωτομαγιά είναι αργία. Τι την περασμένη εβδομάδα, τι σήμερα!
- Για κάτσε. Η πρωτομαγιά δεν είναι αργία αλλά απεργία. 
- Είναι απεργία; 
- Βέβαια!
- Τότε σήμερα γιατί οι εμποροϋπάλληλοι θα κάτσουν και τα μαγαζιά θα είναι κλειστά;
- Διότι... έπρεπε να ήταν ανοιχτά την Μεγ.  Τετάρτη.
- Λάθος. Την Μεγ.  Τετάρτη έπρεπε να απεργήσουν, αφού λες ότι είναι απεργία! 
- Ναι, αλλά... τα μαγαζιά περιμένουν τις γιορτινές μέρες για να βγάλουν κανένα φράγκο!
- Ααα! Μπροστά στο κέρδος των εμπόρων καταλύεται η απεργία, έτσι; 
- Όχι ακριβώς, δηλαδή...
- Τι δηλαδή; Απέργησε κανένας τη Μεγ.  Τετάρτη; 
- Εεεε... κάνανε τις συνήθεις πορείες...
- Ποιοί τις έκαναν, αυτοί που δούλευαν και κάθονται σήμερα; 
- Προφανώς όχι, αλλά, άλλοι!
- Δηλαδή η απεργία είναι σπαστή; Κάποιοι τώρα, ενώ κάποιοι μια άλλη μέρα; 
- Ε, με μπέρδεψες! Τι το ψάχνεις; Είναι και απεργία και αργία! Ικανοποιήθηκες; 
- Εγώ; Εμένα ποσώς με ενδιαφέρει. Αλλά αφού σήμερα καθόμαστε, σήμερα είναι πρωτομαγιά. Και σημειωτέον δεν είναι απεργία!
- Μπα; και πως το έβγαλες αυτό το συμπέρασμα; 
- Είναι απλό. Τα εργασιακά δικαιώματα για τα οποία σκοτώθηκε πριν πολλά χρόνια κόσμος, εμείς αυτοβούλως τα αποποιηθήκαμε. 
- Πως τα αποποιηθήκαμε;     
- Ψηφίζοντας κόμματα που έφεραν το μνημόνιο και την τρόικα. Αυτοί με αυτά που κάνουν, καταργούν με ευκολία εργατικά δικαιώματα που αποκτήθηκαν μετά από αιματηρούς αγώνες! Ξέραμε τι ψηφίζαμε, οπότε δεν μας παίρνει να διαμαρτυρόμαστε με απεργίες!
- Ε; 
- Έξινος! Επίσης, θα σου ποιό το πιο απλό. Τα κόμματα τις Αριστεράς που κάνουν τις παραδοσιακές πορείες, διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταφορά της αργίας; Και άμα τους ένοιαζε η απεργία και τα εργασιακά δικαιώματα, γιατί κάνουν ξεχωριστές πορείες και όχι μία; Γιατί πράττουν το διαίρει και βασίλευε που ευνοεί τον καπιταλισμό, ε; 
- Που να ξέρω εγώ; 
- Όσοι μασάνε από το σύστημα, είναι του συστήματος. Τα κόμματα της Αριστεράς τσεπώνουν κρατική επιδότηση. Οπότε και κάνουν ότι δήθεν υποστηρίζουν το λαϊκό κίνημα αλλά στην ουσία υποστηρίζουν το σύστημα που τους ταΐζει! Και αφού υποστηρίζουμε εμείς με την ψήφο μας την καταστροφή μας, μην περιμένεις από κανένα κόμμα τίποτα!  
- Τίποτα; 
- Όχι εντελώς τίποτα. Τώρα που το σκέφτομαι, να περιμένουμε κάτι.
- Τι;
- Την κατάργηση της αργίας της πρωτομαγιάς! Αν μη τι άλλο, η δουλεία με την αργία είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν! Καιρός είναι...!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (5/5/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


Θα ακούσουμε στη σημερινή περικοπή, στη λειτουργία του Πάσχα που ακολουθεί αμέσως μετά την Ανάσταση:

Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος, καὶ ὁ Λόγος ἦν πρὸς τὸν Θεόν, καὶ Θεὸς ἦν ὁ Λόγος.
Οὗτος ἦν ἐν ἀρχῇ πρὸς τὸν Θεόν.
πάντα δι' αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ χωρὶς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδὲ ἓν ὃ γέγονεν.  (Ιωαν. 1, 1-3)

Στην αρχή ήταν ο Λόγος, και ο Λόγος ήταν προς το Θεό, και Θεός ήταν ο Λόγος. 
Αυτός ήταν στην αρχή προς το Θεό. 
Τα πάντα μέσω αυτού έγιναν, και χωρίς αυτόν δεν έγινε ούτε ένα απ’ ό,τι έχει γίνει.
Ο Ιωάννης ξεκινά το ευαγγέλιό του ταυτίζοντας τον Ιησού Χριστό με τον αΐδιο (=άχρονο) Λόγο, καθορίζοντας τη σχέση του προς το Θεό και τον κόσμο. Ο Υιός του Θεού ως άναρχος και προαιώνιος προϋπήρξε της πνευματικής και υλικής δημιουργίας. Ως Θεός είναι αχώριστος και αδιάσπαστος από τον Θεό Πατέρα και ονομάζεται Λόγος γιατί εκπροσωπεί ότι είχε να πει ο Θεός στον άνθρωπο και ότι αποκαλύφθηκε πλήρως με το κήρυγμα της χάριτος και του ελέους στην Κ. Διαθήκη. Τίποτα εκ των δημιουργημάτων δεν έγινε χωρίς τη συνεργασία Του με τον Πατέρα. Ο ιδρυτής της Εκκλησίας, είναι ο ιδρυτής του κόσμου, άυλου και υλικού.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΕΛΑΦΡΙΑ

Έφτασε επιτέλους το Μεγάλο Σάββατο! 
- Και πριν την αυριανή κρεοφαγία, τι τρώμε; 
- Κόκκινο αυγό!
- Φαΐ εννοούσα! 
- Ααα! Που να το καταλάβω; Τρώμε μαγειρίτσα!
- Άργησες, αλλά το πέτυχες! 
Η παρακάτω συνταγή για αυτό το πεντανόστιμο έδεσμα, προέρχεται από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 48 (8/4/1966). Το κατά πόσο ελαφριά είναι, αυτό εξαρτάται από το πόσο θα... φάτε! :)
Είναι διαφημιστική συνταγή του ΓΙΩΤΗ. Το ενδιαφέρον στο απόκομμα είναι που λέει ότι τα αποστειρωμένα εν καινῷ πακέττα ρυζιού, έχουν την τιμή του χύμα! Άλλες εποχές βέβαια... 

Το blog της Αποκαλύψεως του 999 εκτός από καλή επιτυχία στο μαγείρεμα της μαγειρίτσας, εύχεται στους αναγνώστες και τους επισκέπτες της παρούσης σελίδας, καθώς και σ' όλους τους χριστιανούς, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, με πολύ υγεία! 

Υ.Γ. προς αρχάριους! Παρότι δείχνει εύκολη η συνταγή, εντούτοις αυτό το αυγόκομα στο τέλος δεν το εξηγεί! Είναι το εξής: Χτυπάμε τα αυγά όπως κάνουμε πριν φτιάξουμε ομελέτα, ρίχνοντας μέσα λεμόνι. Και στο τέλος που έχει ψιλογίνει η μαγειρίτσα τα ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε! 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

«ΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΟΙ»

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και το θείο πάθος βρίσκεται στην κορύφωσή του. Ο Ιησούς κατεβαίνει στον Άδη και ανοίγει τις πύλες του για τις δεκτικές ψυχές στο κήρυγμά του, και τον καταλύει δίνοντας τη χαμένη προοπτική της κατά χάρην θέωσης στον άνθρωπο. Το παρακάτω ποίημα από την «Χλόη Ἀχαϊκοῦ» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗΝ Νο 184 (9/4/1972) αναφέρεται στην Άδου Κάθοδον του Ιησού. 
Μέρα κατάνυξης, μέρα αποκαθήλωσης και Επιταφίου!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΩΙ (ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ)


Θα ακούσουμε το εξής στιχηρό αυτόμελο σε ήχο β' (μετά την αποκαθήλωση) 

Ὅτε ἐν τῷ τάφῳ σαρκικῶς, θέλων συνεκλείσθης ὁ φύσει, τῇ τῆς Θεότητος, μένων ἀπερίγραπτος, καὶ ἀδιόριστος, τὰ θανάτου ἀπέκλεισας, ταμεῖα καὶ ᾍδου, ἅπαντα ἐκένωσας, Χριστὲ βασίλεια, τότε καὶ τὸ Σάββατον τοῦτο, θείας εὐλογίας καὶ δόξης, καὶ τῆς σῆς λαμπρότητος ἠξίωσας.

(Όταν στον τάφο με το σώμα σου περιορίστηκες με τη θέλησή σου Χριστέ, που κατά τη φύση της θεότητάς σου μένεις απερίγραπτος και αδιόριστος, έκλεισες όλα τα διαμερίσματα του θανάτου και άδειασες όλα τα βασίλεια του Άδη. Τότε και αυτό το Σάββατο, το αξίωσες να έχει τη θεία ευλογία, τη δόξα και τη λαμπρότητά σου.)

Το πάθος του Κυρίου αποδίδεται μόνο στην ανθρώπινη φύση του, η οποία μπορούσε να πεθάνει. Γι' αυτό και στον τάφο κλείστηκε το νεκρό σώμα του Ιησού. Η θεϊκή φύση του, είναι απερίγραπτη και χωρίς όρια. Ωστόσο λέμε ότι στο μνήμα βρισκόταν και η θεότητά Του, εφόσον στο πρόσωπό Του ενώθηκαν η ανθρώπινη με τη θεία φύση. Δεν «νεκρώθηκε»  η θεότητα, αλλά συνυπήρχε διότι το θέλησε ο Χριστός.   

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΒΑΨΙΜΟ ΚΑΙ ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΜΑ ΑΥΓΩΝ

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη βάσει εθίμου, βάφουμε τα αυγά. Και μιας και δεν θέλω να ασχοληθώ με την επικαιρότητα, προτίμησα να βάλω το παρακάτω άρθρο που αλίευσα από το ΡΟΜΑΝΤΣΟ Νο 1311 (16/4/1968), που μας λέει πολλά περί των εθίμων του βαψίματος και του τσουγκρίσματος των αυγών, ειδικά στη βυζαντινή περίοδο.  Εύχομαι καλή επιτυχία στο βάψιμο και προσοχή στις βαφές γιατί δεν είναι υγιεινές. Το σπάσιμο είναι όταν καθαρίζεις το κόκκινο αυγό και τα δάκτυλα γεμίζουν μπογιά η οποία μεταφέρεται στο ασπράδι! Τέλος πάντων.
Α! Και μια συμβουλή. Αποφύγετε να αγοράσετε έτοιμα βαμμένα αυγά από τα super market. Στην καλύτερη περίπτωση είναι μπαγιάτικα. Για να μην πω ότι δεν φυλάγονται σε ψυγείο. Καλύτερα μόνες/οι σας να τα βάψετε. 
Ευτυχώς που ακόμη ο Σαμαράς δεν σκέφτηκε να... φορολογήσει τα έθιμα! Ικανό τον έχω... 




ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ (Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)


Θα ακούσουμε μετά το 2ο ευαγγέλιο και το 6ο αντίφωνο το εξής τροπάριο σε ήχο βαρύ:

Σήμερον τῷ σταυρῷ προσήλωσαν, Ἰουδαῖοι τὸν Κύριον, τὸν διατεμόντα τὴν θάλασσαν ῥάβδῳ, καὶ διαγαγόντα αὐτοὺς ἐν ἐρήμῳ. Σήμερον τῇ λόγχῃ τὴν πλευρὰν αὐτοῦ ἐκέντησαν, τοῦ πληγαῖς μαστίξαντος, ὑπὲρ αὐτῶν τὴν Αἴγυπτον, καὶ χολὴν ἐπότισαν, τὸν μάννα, τροφὴν αὐτοῖς ὀμβρήσαντα.

(Σήμερα τον Κύριο κάρφωσαν στο σταυρό οι Ιουδαίοι, αυτόν που διαχώρησε τη θάλασσα  με ράβδο και τους διαπέρασε στην έρημο. Σήμερα, με λόγχη τρύπησαν την πλευρά εκείνου που μαστίγωσε την Αίγυπτο με πληγές και πότησαν με χολή εκείνον που τους έβρεξε το μάννα για τροφή.)

Ο υμνογράφος αντιπαραβάλει τις ευεργεσίες των Ισραηλιτών με τη συμπεριφορά τους στον Κύριο. Εκείνος με θαυματουργό τρόπο άνοιξε την ερυθρά θάλασσα διά της ράβδου του Μωυσή για να γλυτώσουν από τα άρματα του Φαραώ. Και αυτοί τον σταυρώνουν. Εκείνος έστειλε τις 10 πληγές στην Αίγυπτο για να τους ελευθερώσει από τη δουλεία, εκείνοι τον τρύπησαν με τη λόγχη για να βεβαιώσουν το θάνατό του. Εκείνος τους έστειλε το μάννα από τον ουρανό και εκείνοι του έδωσαν να πιει χολή. Αυτή είναι η αχαριστία του περιούσιου λαού μπροστά στον ευεργέτη του. Τον σταύρωσαν σαν να ήταν κακούργος.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ ΤΟ ΣΑΝΙΔΙ...

Ο Απρίλιος μας αποχαιρέτησε με μια απώλεια. Έφυγε ο γνωστός ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, Αντρέας Ντούζος. Ψάχνοντας γρήγορα στα παλιά περιοδικά μου, βρήκα δύο αποκόμματα από το περιοδικό Βεντέτα. Το πρώτο, είναι από το τεύχος Νο 45 (18/3/1966) και αναφέρεται στη συνεργασία του με τη Ζωή Λάσκαρη. Το δεύτερο, είναι από το τεύχος Νο 78 (4/11/1966), όπου συνεργάζεται με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στη θεατρική παράσταση «Του φτωχού τ' αρνί».  
Καλό μήνα... έτσι σκέτα άνευ μαγιολούλουδων και μαγιοστεφάνων! Η πρωτομαγιά μετεφέρθη την άλλη εβδομάδα!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ (ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)


Θα ακούσουμε στον Κανόνα μετά το ευαγγέλιο το εξής τροπάριο σε ήχο πλ. β': 

Μυσταγωγοῦσα, φίλους ἑαυτῆς, τὴν ψυχοτρόφον ἑτοιμάζει τράπεζαν, ἀμβροσίας δὲ ἡ ὄντως σοφία τοῦ Θεοῦ, κιρνᾷ κρατῆρα πιστοῖς. Προσέλθωμεν εὐσεβῶς καὶ βοήσωμεν· Ἐνδόξως δεδόξασται, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν.

(Η αληθινή Σοφία του Θεού, ο Κύριος, εισάγοντας τους φίλους της στη γνώση των μυστηρίων της, τους ετοιμάζει τράπεζα που τρέφει τις ψυχές και προσφέρει στους πιστούς ποτήριο αθανασίας. Ας προσέλθουμε κι εμείς ευσεβώς κι ας φωνάξουμε. Με δόξα έχει δοξαστεί ο Χρισός και Θεός μας.)

Στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας αναφέρεται ο υμνογράφος, που τέλεσε ο Ιησούς στο λεγόμενο Μυστικό Δείπνο. Οι φίλοι του, όπως αναφέρει το τροπάριο τους μαθητές, μετά το πασχάλιο δείπνο, μυσταγωγούνται στη θεία οικονομία του Θεού, λαβαίνοντας από τα χέρια του Ιησού άρτο και οίνο. Αυτά μετά από την ευλογία Του μετουσιώθηκαν σε σώμα και αίμα του Κυρίου μας. Και αναίμακτα τέλεσε ο Χριστός την λυτρωτική θυσία του, την οποία θα τελούσε εν αίματι επάνω στο σταυρό.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...