Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΣΚΑΚΙ... ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ!

Το Πάσχα μόλις πέρασε, για κάμποσες μέρες θα λέμε τις γνωστές εθιμοτυπικές ευχές, και οσονούπω θα μπούμε σε μεταπασχαλινούς ρυθμούς. Κοιτώντας το εβδομαδιαίο e-mail από το Chess.com, είδα πως ξεπέρασα αισίως τις 2600 10λεπτες παρτίδες στα περίπου 2 χρόνια που παίζω εκεί. Μιας και πριν καιρό είχα πει πως θα έκανα μια αναφορά σ' αυτό το παιχνίδι, που όλα είναι φανερά αλλά... κρύβονται άλλα τόσα, μάζεψα κάποια αποκόμματα από τα παλιά περιοδικά, που αναφέρονται στο σκάκι. Ας τα δούμε, έχουν ενδιαφέρον:   

Το παρακάτω είναι από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 58 (17/6/1966) και δείχνει απλά μια σκηνή από το φιλμ «Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί», όπου παίζουν σκάκι οι «κακοί» της ταινίας.
Να και κάτι που ούτε το φανταζόμουν, από την BENTETA No 121 (31/8/1967). Ο γνωστός γάλλος τραγουδιστής Σαρλ Ανζαβούρ (όποιος ακούει γαλλικά τραγούδια σίγουρα θα τον έχει ακούσει) όχι μόνο ήρθε διακοπές αλλά έπαιξε σκάκι με τους ημεδαπούς σκακιστές!
Παρακάτω από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 188 (12/12/1968) ο Τζον Γουέιν παίζει σκάκι στα γυρίσματα μιας ταινίας. Ούτε γι' αυτόν γνώριζα ότι έπαιζε σκάκι.
Στην εποχή του ψυχρού πολέμου η μονομαχία για το παγκόσμιο στέμμα μεταξύ του αμερικανού Μπόμπι Φίσερ και του ρώσου Μπόρις Σπάσκυ (με τελική επικράτηση του Φίσερ) ήταν διεθνές γεγονός. Να και το σχετικό απόκομμα από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 383 (7/9/1972) όπου παρουσιάζει ένα ακριβό σκάκι φτιαγμένο από νεφρίτη. Βέβαια η φωτογραφία δεν είναι καθόλου καλή...
Και τέλος, το... κλου του σημερινού αφιερώματος! Από την ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 396 (7/12/1972) μαθαίνουμε για τουρνουά σκακιού μεταξύ ηθοποιών. Και με γνωστά ονόματα... Ο Μίμης Φωτόπουλος είχε πρωτεύσει σε παλαιότερο τουρνουά στο θέατρο «Κοτοπούλη»!