Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (17/3/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ


Μας λέει ο Ιησούς στη σημερινή περικοπή: 

σὺ δὲ νηστεύων ἄλειψαί σου τὴν κεφαλὴν καὶ τὸ πρόσωπόν σου νίψαι, 
ὅπως μὴ φανῇς τοῖς ἀνθρώποις νηστεύων, ἀλλὰ τῷ πατρί σου τῷ ἐν τῷ κρυπτῷ, καὶ ὁ πατήρ σου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει σοι ἐν τῷ φανερῷ.  (Ματθ. 6, 17 - 18)

Εσύ, όμως, όταν νηστεύεις, άλειψε σαπουνίζοντας το κεφάλι σου και νίψε το πρόσωπό σου, για να μη φανείς στους ανθρώπους πως νηστεύεις, αλλά στον Πατέρα σου που είναι στα κρυφά. Και ο Πατέρας σου που βλέπει στα κρυφά θα σου αποδώσει.
Η Εκκλησία δεν βάζει τυχαία αυτήν την περικοπή. Στο ξεκίνημα της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μας θυμίζει το πως πρέπει να νηστεύουμε. 
Ο Χριστός δεν καταργεί τη νηστεία. Όμως λέει πως πρέπει να γίνεται. Οι Φαρισαίοι υποκριτικά, για να κερδίσουν τον δημόσιο έπαινο, όταν νήστευαν το έκαναν με μεγάλη προβολή. Κυκλοφορούσαν ατημέλητοι, άπλυτοι και παρίσταναν τους καταβεβλημένους από τη νηστεία. Επιδείκνυαν ότι τάχα είναι μεγάλοι νηστευτές. Είχαν υποβιβάσει το νόημα της νηστείας, από άσκηση συγκράτησης του σώματος στις υλικές απολαύσεις, σε ένα δρώμενο βιτρίνας! 
Δεν είναι η νηστεία αυτοσκοπός αλλά εσωτερική άσκηση. Γι' αυτό και ο Ιησούς μας λέει να αφήνουμε τις φαρισαϊκές πρακτικές και να μην επιδεικνύουμε το ότι ασκούμαστε διά της νηστείας. Το αν ενδυναμώθηκε η θέλησή μας από αυτήν, θα φανεί στις πράξεις μας. Ο Θεός θα δει τα αποτελέσματά της και θα μας ανταμείψει αναλόγως. Καλός χριστιανός λοιπόν, δεν είναι αυτός που μόνο νηστεύει και το διατυμπανίζει, αλλά αυτός που σιωπηρά ασκείται για να ενδυναμώσει τη θέλησή του ενάντια στην αμαρτία.