Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (3/2/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΕ'ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Ρωτάνε οι Φαρισαίοι, στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, τον Ιησού: 

διδάσκαλε, ποία ἐντολὴ μεγάλη ἐν τῷ νόμῳ;
ὁ δὲ ᾿Ιησοῦς ἔφη αὐτῷ· ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου.
αὕτη ἐστὶ πρώτη καὶ μεγάλη ἐντολή.
δευτέρα δὲ ὁμοία αὐτῇ· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν. (Ματθ. 22, 36-39)

«Δάσκαλε, ποια εντολή είναι μεγάλη μέσα στο νόμο;»
Εκείνος του είπε: «Να αγαπήσεις Κύριο το Θεό σου με όλη την καρδιά σου και με όλη την ψυχή σου και με όλη τη διάνοιά σου.
Αυτή είναι η μεγάλη και πρώτη εντολή.
Και δεύτερη, όμοια με αυτή: Να αγαπήσεις τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου.
Ο νομικός, προσπαθώντας να περιπαίξει τον Ιησού, τον ρώτησε ποιά εντολή από τις 613 του Νόμου είναι πιο μεγάλη. Ο Ιησούς του απαντά με το  χωρίο από το Δευτερονόμιο 6, 5 κάτι που ήταν πολύ γνωστό σ' όλους τους Ιουδαίους. Βάσει αυτού, ο πιστός οφείλει να είναι πλήρως αφιερωμένος στο Θεό. Δηλαδή, να τον αγαπήσει με όλη την εσωτερική ψυχική και πνευματική του δύναμη. Ο Θεός είναι ο δημιουργός του, και ο ευεργέτης του δίνοντάς του τη δυνατότητα της λύτρωσης, της σωτηρίας και της κατά χάρην θέωσης. 
Η δεύτερη εντολή, είναι όμοια με την πρώτη. Αγάπη προς το πλησίον. Μεγάλη αγάπη, σαν κι αυτή που δείχνουμε στον εαυτό μας. Όλοι καταγόμαστε από το Θεό κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του. Ανιδιοτελή αγάπη, γιατί αν η αγάπη μας προς το συνάθρωπο είναι από συμφέρον τότε δεν εκδηλώνουμε συναισθήματα αγάπης αλλά εγωισμού. 
Η πρώτη εντολή, είναι βάση για τη δεύτερη και το αντίστροφο! Χωρίς αγάπη για το Θεό, δεν θα αγαπήσουμε τα παιδιά του και τα δημιουργήματά του. Χωρίς αγάπη προς το συνάθρωπο δεν θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε το δημιουργό μας. 
Αυτές είναι οι μεγαλύτεροι σε αξία νόμοι, που όμως όπως τις παρέβλεψαν τότε οι Ιουδαίοι, τις παραβλέπουμε και σήμερα, κι ας λέμε πως είμαστε χριστιανοί... Ας θυμηθούμε αυτά τα λόγια του Ιησού, κι ας τολμήσουμε να τα εφαρμόσουμε!