Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΕΛΛΕΙΠΕ Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ...


Η ιστορία είναι λίγο - πολύ γνωστή: 
Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος θέλησε να γνωρίσει τον Διογένη, τον κυνικό φιλόσοφο, απαίτησε να του τον φέρουν. Εκείνος αρνήθηκε και είπε αν ήθελε να πήγαινε σ' αυτόν ο Αλέξανδρος. Όταν συναντήθηκαν, ο Αλέξανδρος ρώτησε τον φιλόσοφο: 
- Δεν με φοβάσαι;
- Είσαι καλό ή κακό; του αποκρίθηκε ο Διογένης.
Ο Αλέξανδρος δεν μπορούσε να πει ότι είναι κακός και οι καλοί δεν προξενούν κακό στους άλλους. Στην ερώτησή του, τι θα ήθελε να του χαρίσει, ο Διογένης απάντησε «Ἀποσκότισόν με», δηλ. μη μου κρύβεις τον ήλιο.

Για φανταστείτε στη θέση του Αλεξάνδρου τη Μέρκελ! Φανταστείτε την αμηχανία της μπροστά στην ερώτηση, αν είναι αυτή καλό ή κακό. Πόσο μάλλον την έκπληξη της όταν αντί για χρήματα, να της ζητά να παραμερίσει γιατί του κρύβει τον ήλιο... Πλάκα θα είχε, ε; Μόνο αν απέναντί της είχε τον φιλόσοφο Διογένη! Μακάρι να γινόταν εφικτή μια τέτοια συνάντηση... Αν και ήταν στο χέρι μας, αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Διότι η Μέρκελ ήρθε, αλλά ο Διογένης έλλειπε!    

Ποιόν βρήκε αντί του Διογένους; Από τη μία, τη δουλοπρεπή κυβέρνηση που πήρε υπερβάλοντα μέτρα ασφαλείας λόγῳ της δική της ανασφάλειας. Από την άλλη, την τυποποιημένη αντιπολίτευση, διοργανώνοντας κομματικές πορείες διαμαρτυρίας με βαρύγδουπες δηλώσεις στα κανάλια. Όσο για τους... αγωνιστές του καναπέ, στα sites κοινωνικής δικτύωσης, οι γελοιογραφίες και φωτομοντάζ με αναφορές στο Ναζιστικό καθεστώς ακόμα δίνουν και παίρνουν. 

Δεν βρήκε κανέναν να της πει  «Ἀποσκότισόν με»! Δεν βρήκε κανέναν να τη ρωτήσει αν θεωρεί τον εαυτό της καλή ή κακιά για την ευρωζώνη! Ο Διογένης, μαζί του και οι λοιποί αρχαίοι φιλόσοφοι, λείπουν. Είτε λόγῳ λήθης, είτε λὀγῳ άγνοιας! Δουλοπρεπείς ηγήτορες και επαγγελματίες διαδηλωτές. Κανένα φωτεινό μυαλό. Κανέναν έτοιμο να της υπενθυμίσει ότι έχουμε αξιοπρέπεια και δεν είμαστε ζήτουλες! Τον ήλιο ζητάμε και όχι τη δουλεία. Εκείνη δήλωσε ότι ήρθε για να έχει καλύτερη ενημέρωση. Δυστυχώς γι' αυτήν, μόνο ο Αλέξανδρος είχε την τύχη να ακούσει το Διογένη...

Μάλλον πρέπει το  «Ἀποσκότισόν με» να το πούμε στους εαυτούς μας!