Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (19/8/2012) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 Λέει ο απόστολος Παύλος στην Α' επιστολή προς Κορινθίους:

τίς στρατεύεται ἰδίοις ὀψωνίοις ποτέ; τίς φυτεύει ἀμπελῶνα καὶ ἐκ τοῦ καρποῦ αὐτοῦ οὐκ ἐσθίει; ἢ τίς ποιμαίνει ποίμνην καὶ ἐκ τοῦ γάλακτος τῆς ποίμνης οὐκ ἐσθίει; (9, 7)

Ποιός που υπηρετεί στο στρατό με δικά του έξοδα; Ποιός φυτεύει αμπέλι και δεν τρώει από τον καρπό του; Ή ποιός βόσκει ποίμνη και δεν τρώει από το γάλα της ποίμνης;
Η αποστολή και το έργο των αποστόλων δεν τους άφηνε χρόνο να φροντίσουν για την συντήρησή τους. Γι' αυτό και δέχονταν τα βοηθήματα που τους έδιναν οι μαθητές τους. Αυτή η βοήθεια τους δίνονταν έναντι της πνευματικής εργασίας τους. Και σήμερα αυτό συμβαίνει. Οι ποιμένες κληρικοί της Εκκλησίας για να μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ποίμνιο, συντηρούνται από αυτό. Όμως η βοήθεια για την επιβίωση ας μη συγχέεται με την τάση πλουτισμού και εκμετάλλευσης που έχουν δυστυχώς αρκετοί ιερείς. Άλλο η συντήρηση και άλλο η φιλαργυρία. Ο απόστολος Παύλος εδώ μιλάει για την προσφορά του ποιμνίου στους πνευματικούς του ποιμένες προς επιβίωση. Ο πλουτισμός είναι κάτι που συχνά έχει καταδικάσει ο Ιησούς και πρέπει να αποφεύγεται από όλους.