Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ (ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)


Θα ακούσουμε σήμερα Μ. Τετάρτη στον Οίκο:

Τῇ μυστικῇ ἐν φόβῳ τραπέζῃ, προσεγγίσαντες πάντες, καθαραῖς ταῖς ψυχαῖς, τὸν ἄρτον ὑποδεξώμεθα, συμπαραμένοντες τῷ Δεσπότῃ, ἵνα ἴδωμεν τοὺς πόδας πῶς ἀπονίπτει τῶν Μαθητῶν, καὶ ἐκμάσσει τῷ λεντίῳ, καὶ ποιήσωμεν ὥσπερ κατίδωμεν, ἀλλήλοις ὑποταγέντες, καὶ ἀλλήλων τοὺς πόδας ἐκπλύνοντες· αὐτὸς γὰρ ὁ Χριστὸς οὕτως ἐκέλευσε, τοῖς αὐτοῦ Μαθηταῖς ὡς προέφησεν, ἀλλ' οὐκ ἤκουσεν, Ἰούδας ὁ δοῦλος καὶ δόλιος.
(Αφού πλησιάσουμε όλοι με φόβο τη μυστική τράπεζα, ας υποδεχτούμε τον άρτο με καθαρές τις ψυχές μένοντας μαζί με το Δεσπότη (Χριστό) για να δούμε (νοερώς) πως νίπτει τα πόδια των μαθητών και να τα σκουπίζει με την ποδιά, και να πράξουμε όπως είδαμε το Χριστό να κάνει, υποτασσόμενοι από αγάπη ο ένας στον άλλο, και πλένοντας τα πόδια ο ένας του άλλου. Διότι ο ίδιος ο Χριστός έτσι πρόσταξε τους μαθητές του όπως προείπε. Όμως δεν άκουσε ο πονηρός και δούλος (των παθών του) Ιούδας.)

Ας αποφύγουμε το παράδειγμα του δόλιου Ιούδα μας προτρέπει ο ιερός υμνογράφος, και με καθαρή ψυχή να προσέλθουμε στην κοινωνία με το Χριστό, που ως ο Μέγας αρχιερέας, τελεί το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Και ας δείξουμε την αγάπη μας και την ταπείνωση του εγωισμού μας στο συνάνθρωπο υπηρετώντας τον, όπως ο Κύριος έπλυνε τα πόδια των μαθητών. Διότι ο Χρίστος ήλθε για να διακονήσει τον άνθρωπο. Αυτό είναι το μορφωτικό πνεύμα του ιερού νιπτήρα. Έτσι και εμείς, με την αγάπη μας προς τον άλλο, παραμερίζοντας την εγωπάθειά μας θα παραμείνουμε σε κοινωνία με τον Κύριο.