Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ (Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)


Θα ακούσουμε σήμερα το ΙΒ' αντίφωνο σε ήχο πλ. δ':

Τάδε λέγει Κύριος τοῖς Ἰουδαίοις· Λαός μου τί ἐποίησά σοι, ἢ τί σοι παρηνώχλησα; τοὺς τυφλούς σου ἐφώτισα, τοὺς λεπρούς σου ἐκαθάρισα, ἄνδρα ὄντα ἐπὶ κλίνης ἠνωρθωσάμην. Λαός μου, τί ἐποίησά σοι, καὶ τί μοι ἀνταπέδωκας; ἀντὶ τοῦ μάννα χολήν, ἀντὶ τοῦ ὕδατος ὄξος, ἀντὶ τοῦ ἀγαπᾶν με, σταυρῷ με προσηλώσατε· οὐκέτι στέγω λοιπόν, καλέσω μου τὰ ἔθνη, κᾀκεῖνα με δοξάσουσι, σὺν τῷ Πατρὶ καὶ τῷ Πνεύματι, κᾀγὼ αὐτοῖς δωρήσομαι, ζωὴν τὴν αἰώνιον.

(Αυτά λέει ο Κύριος στους Ιουδαίους: Λαέ μου, τι σου έκανα ή σε τι σε ενώχλησα; Στους τυφλούς σου χάρισα το φως, τους λεπρούς σου καθάρισα από τη λέπρα, σήκωσα άνδρα που ήταν κλινήρης όντως παράλυτος. Λαέ μου τι σου έκανα και τι μου ανταπόδωσες; Αντί του μάννα, μου έδωσες χολή, και αντί του ύδατος μου έδωσες ξύδι, αντί να με αγαπάτε με καρφώσατε στο σταυρό. Δεν σας υποφέρω λοιπόν, θα καλέσω τα άλλα έθνη (που είναι ειδολωλάτρες) και εκείνοι (θα πιστεύψουν) και θα με δοξάσουν μαζί με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, και εγώ θα τους δωρήσω την αιώνια ζωή.)

Υποθετικό διάλογο του Ιησού με τους Ιουδαίους μας παρουσιάζει ο ιερός υμνογράφος. Ο Ιησούς αντιπαραθέτει την αχαριστία των Ιουδαίων μπροστά στα θαύματα που τους έκανε. Τόσα ευεργετήματα, και σε ανταπόδοση του έδωσαν το σταυρικό θάνατο! Αντί της ζωής που τους πρόσφερε, τον στέλνουν στο θάνατο. Η αμαρτία τους έχει τυφλώσει, και έχουν ολοκληρωτικά παραδοθεί στα πάθη τους. Η ανθρώπινη αχαριστία σε ύψιστο βαθμό... Γι' αυτό και ο Θεός αποδίδοντας δικαιοσύνη, αφού δεν τον θέλουν, τους αφήνει. Δεν θα είναι πλέον ο περιούσιος λαός του. Θα στραφεί στα έθνη που ακόμα δεν έχουν γνωρίσει τον αληθινό Θεό, και αυτοί θα πιστέψουν και αντί να του δείξουν φθόνο και αχαριστία θα τον δεχτούν ως Μεσσία τους και θα τον δοξάσουν. Ας αποφύγουμε τον πνευματικό θάνατο που οδηγεί στην απομάκρυνση από τη χάρη του Θεού.