Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΑΜΠΕΛΙ ΠΙΚΡΟ....

Μὴ δοῦλός ἐστιν Ἰσραὴλ ἢ οἰκογενής ἐστι; διατί εἰς προνομὴν ἐγένετο;
ἐπ᾿ αὐτὸν ὠρύοντο λέοντες καὶ ἔδωκαν τὴν φωνὴν αὐτῶν, οἳ ἔταξαν τὴν γῆν αὐτοῦ εἰς ἔρημον, καὶ αἱ πόλεις αὐτοῦ κατεσκάφησαν παρὰ τὸ μὴ κατοικεῖσθαι.
(Ιερεμίας 2, 14-15)
ἐγὼ δὲ ἐφύτευσά σε ἄμπελον καρποφόρον πᾶσαν ἀληθινήν· πῶς ἐστράφης εἰς πικρίαν, ἡ ἄμπελος ἡ ἀλλοτρία;
ἐὰν ἀποπλύνῃ ἐν νίτρῳ καὶ πληθύνῃς σεαυτῇ πόαν, κεκηλίδωσαι ἐν ταῖς ἀδικίαις σου ἐναντίον ἐμοῦ, λέγει Κύριος.
πῶς ἐρεῖς· οὐκ ἐμιάνθην καὶ ὀπίσω τῆς Βάαλ οὐκ ἐπορεύθην;
(Ιερεμίας 2, 21-23)

(Μήπως ο Ισραηλίτικος λαός είναι κοινός δούλος ή έστω γεννήθηκε στον οίκο του κυρίου του; Γιατί λοιπόν κατάντησε δούλος λαφύρων πολέμου;
Εναντίον αυτού επιτέθηκαν οι εχθροί του αγριεμένοι σαν λιοντάρια. Εξέβαλαν τις άγριες κραυγές τους. Αυτοί ερήμωσαν την χώραν του, κατέσκαψαν και εκρήμνισαν τις πόλεις του, ώστε να μη είναι δυνατόν πλέον να κατοικηθούν.
Εγώ όμως δεν σε φύτευσα ως καρποφόρο αμπέλι, εξαιρετικό. Πως μεταστράφηκες και έγινες πικρό προς εμένα; Πως έγινες αγνώριστο;
Εάν πλυθείς εξωτερικά, με σαπούνι και άφθονη ποτάσα και πάλι θα μείνεις κηλιδωμένο με τις αδικίες, τις οποίες έπραξες ενώπιόν μου, λέει ο Κύριος.
Και πως θα τολμήσεις να πεις· Εγώ δεν μολύνθηκα και δεν πορεύτηκα πίσω από το είδωλο του Βάαλ;)

Μέσῳ του προφήτη Ιερεμία, ο Θεός εκφράζει την αγανάκτησή του για την κατάντια του Ισραήλ. Που από παιδιά του Κυρίου κατάντησαν δούλοι λαφύρων. Που οι εχθροί κατέστρεψαν τις πόλεις του. Που από αμπέλι καρποφόρο κατάντησε να παράγει πικρούς καρπούς. Διότι εσωτερικώς γέμισε από αμαρτωλές κηλίδες αφού παρέκκλιναν από το δρόμο του Θεού.

Τα παραπάνω σκληρά λόγια, θα έβρισκαν εφαρμογή και σήμερα. Καταντήσαμε δούλοι των δανεικών, οι ξένοι επιβουλεύονται την πλούσια γη μας και απομακρυνθήκαμε από αξίες και ιδανικά του Θεού προσκυνώντας τον σύγχρονο «Βάαλ», το χρήμα. Μόνο που μας λείπει ένας Ιερεμίας... Και ευήκοα ώτα, επίσης.

Πως θα ξαναγίνουμε καρποφόρο αμπέλι όταν η πώρωση στις «οικονομικές» ιδεολογίες είναι τόσο μεγάλη; Από τη μία, ξεπούλημα στους ξένους και δάνεια με υπερβολικό κόστος, από την άλλη εναντίωση σε όποια άμυνα προβάλλουν οι πολίτες αποβάλλοντας οικονομικούς και πολιτικούς μεσάζοντες. Και όλοι περιμένουμε μια υπόσχεση για ένα ψίχουλο... Κηλιδωμένη ψυχή που παράγει πικρούς καρπούς. Με τα λιοντάρια γύρω να καραδοκούν χαμογελώντας!