Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΕΙΘΩ...!!!

Συνέβη σ' ένα θέατρο, να πιάσουν τα παρασκήνια φωτιά. Ο παλιάτσος εμφανίστηκε, ώστε να πληροφορήσει το κοινό για τη φωτιά. Πιστέψανε ότι ήταν αστείο και χειροκρότησαν. Το επανέλαβε. Αλαλάξαν από χαρά ακόμα περισσότερο. Έτσι, σκέφτομαι, θα έρθει το τέλος του κόσμου κάτω από τον γενικό χαρούμενο αλαλαγμό αστείων ανθρώπων που θα πιστεύουν ότι είναι ένα "Witz" (=αστείο).
(Ζαίρεν Κίερκεγκωρ, «Είτε-Είτε» κλικ εδώ, μετάφραση Γεωργίου Ρούκαλη)

Μια απλή και σύντομη ιστορία, που δείχνει την τραγικότητα του σημερινού ανθρώπου.
Ο κλόουν, τραγική φιγούρα, δεν μπορεί να πείσει. Με τα αστεία του ρούχα και την αστεία συμπεριφορά του κατάντησε ένας γραφικός τύπος που στερείται σοβαρότητας. Είναι ακατάλληλος να μεταφέρει ένα σοβαρό μήνυμα και κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Και έτσι, το μήνυμα που θέλει να σου μεταδώσει, η ιδέα που θέλει να σου πει, γίνεται σαν κι αυτόν, αστεία! Για φαντάσου, αν έρθει κάποιος κουστουμαρισμένος με γυαλιά συνοδευόμενος από τον τίτλο του επιστήμονα και σου πει πως ο κόσμος κινδυνεύει, τότε θα σε πιάσει φόβος. Αν αυτός είναι ντυμένος με απλά ρούχα όπως εσύ χωρίς να έχει πανεπιστημιακούς τίτλους και μεταφέρει το ίδιο μήνυμα, θα δυσπιστήσεις. Αν είναι κλόουν; Θα γελάσεις! Κι ας λέει αλήθεια...!

Ακατάλληλος ο αγγελιοφόρος, σημαίνει ακατάλληλο και το μήνυμά του. Κι όταν η Εκκλησία φωνάζει για αυτά που είπε ο Χριστός, γραφικοποιήται. Μιας και κάμποσοι εκπρόσωποί της, έχασαν τη σοβαρότητά τους σαν τον κλόουν, λόγῳ της έκλυτης ζωής τους. Το ίδιο συμβαίνει δυστυχώς με τη σύνεση. Όποιος δεν συνάδει με τη μόδα, γίνεται «σνομπ». Όποιος δεν ακολουθεί τον αθεϊσμό γίνεται «συντηρητικός». Όποιος είναι ρομαντικός γίνεται «ονειροπαρμένος». Και έτσι, ο κομιστής μιας ιδέας από «κλόουν» γίνεται «Κασσάνδρα» που δεν πείθει. Χωρίς τη σοβαροφάνεια αλλά και το προσωπικό παράδειγμα, δεν γίνεται πιστευτός. Ακατάλληλος αυτός, ακατάλληλα και τα ώτα που τον ακούν!