Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΔΥΣΒΑΤΟ ΒΟΥΝΟ...

Κάποτε, έλεγε ένας καλόγερος, συνάντησε τρεις ανθρώπους οι οποίοι ξεκίνησαν από τον τόπο τους που τον βρήκε μεγάλη συμφορά από μια θανατηφόρα ασθένεια, να πάνε σε μια μακρινή χώρα όπου εκεί φύτρωνε το βοτάνι που θα τη γιάτρευε. Το ταξίδι τους δεν ήταν καθόλου εύκολο. Περπάτησαν ανηφόρες, πέρασαν μέσα από βάλτους, διέσχισαν μέρη όπου το νερό ήταν λιγοστό. Ώσπου, πριν φτάσουν στην χώρα με το βοτάνι, αντίκρισαν μπροστά τους ένα πολύ μεγάλο βουνό. Τόσο μεγάλο που την κορυφή του την έκρυβαν τα σύννεφα. Πλησιάζοντας έμαθαν από κάποιους χωρικούς, πως στο βουνό κατοικούσαν θηρία και πως οι πλαγιές του είναι πολύ απότομες, με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί απ' όσους προσπάθησαν να το περάσουν.

Στάθηκαν λοιπόν στους πρόποδες μην ξέροντας τι να κάνουν.
- Μάλλον πρέπει να το παρακάμψουμε, είπε ο πρώτος.
- Αν προσπαθήσουμε να το παρακάμψουμε, τότε θα κάνουμε πολύ μεγαλύτερο ταξίδι, απάντησαν οι άλλοι δύο, και ίσως αργήσουμε να πάμε το βοτάνι πίσω να σώσουμε τους ανθρώπους μας από την ασθένεια. Άσε που μπορεί να χαθούμε...
- Τότε μάλλον πρέπει να σταματήσουμε εδώ, είπε ο δεύτερος. Είτε θ' αργήσουμε, είτε ίσως χαθούμε στις χαράδρες αυτού του βουνού... Τουλάχιστον προσπαθήσαμε φτάνοντας μέχρι εδώ...
- Εγώ λέω να προσπαθήσουμε να το ανεβούμε, είπε ο τρίτος. Όσο δύσβατο και να είναι, πρέπει να πάμε να βρούμε το βοτάνι. Εξάλλου θα είμαστε προσεκτικοί. Μπορεί να έχει κινδύνους αλλά κι άλλοι το κατάφεραν όπως μας είπαν εδώ οι χωρικοί.
- Ναι, αλλά κι άλλοι έχασαν τη ζωή τους, του είπαν οι άλλοι.

Μη μπορώντας να συμφωνήσουν στο τι θα κάνουν, είδαν να περνάει από 'κει ένας μοναχός. Τον ρώτησαν μια που ήξερε τα μέρη, αν μπορούσε να τους συμβουλέψει τι θα κάνουν. Τους είπε ο μοναχός:
- Αν προσπαθήσετε να το προσπεράσετε θ' αργήσετε πολύ. Είναι πολύ μεγάλο. Και ίσως χάσετε το δρόμο... Βέβαια έτσι εσείς δεν θα κινδυνέψετε. Όμως δεν θα έχετε καταφέρει το σκοπό σας. Αν πάλι φύγετε, ίσως πίσω να σας πουν δειλούς, και δεν θα έπρεπε να φεύγατε καθόλου... Αν καταφέρετε να το διαβείτε, τότε θα μάθετε τα μυστικά του και θα είναι πιο εύκολος ο γυρισμός. Η πίστη θα σας οδηγήσει σ' ότι επιλέξετε.

Αυτά τους είπε και έφυγε. Το τι έκαναν οι τρεις άνθρωποι, δεν το γνωρίζω. Ο καλόγερος, όταν ξαναπέρασε από 'κει, δεν τους ξαναείδε. Ίσως να γύρισαν πίσω, ίσως ξεκίνησαν προς το βουνό. Αλλά αυτό που μου είπε ο καλόγερος, ήταν πως στο δρόμο μας όλο και θα βρίσκουμε ένα δύσβατο βουνό μπροστά μας που πίσω του θα κρύβει ένα βοτάνι. Και χωρίς πίστη θα παραμένει απάτητο, και η ασθένεια θα μας φθείρει χωρίς το βοτάνι.