Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (05/06/2011) ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Α' ΟΙΚ. ΣΥΝΟΔΟΥ

 Λέει ο Ιησούς, προσευχόμενος στον Θεό-Πατέρα:

καὶ τὰ ἐμὰ πάντα σά ἐστι καὶ τὰ σὰ ἐμά, καὶ δεδόξασμαι ἐν αὐτοῖς. (Ιωαν. 17, 10)

«Και τα δικά μου είναι δικά σου, και τα δικά σου είναι δικά μου.»
Με αυτά τα λόγια που απευθύνει ο Ιησούς στον Πατέρα Του, μας αποδεικνύει ότι δεν ήταν απλός προφήτης ή ένας άγγελος. Αλλά ήταν Θεός ομοούσιος του Πατρός Μας αποκαλύπτει άμεσα την προέλευση της θείας Του φύσης. Κάτι που παρεξηγήθηκε αργότερα από τον Άρειο και επέφερε προβλήματα στην Εκκλησία με τις κακοδοξίες του.

Δεν είναι πρώτη φορά που ο Ιησούς μας τονίζει την θεϊκή του προέλευση. Δεν ήταν εύκολο να κατανοηθεί ότι ήταν Θεός ομότιμος και ομοούσιος του Πατρός. Δεν ήταν εύκολη η ορθολογική σύλληψη από τον άνθρωπο το μυστήριο του Τριαδικού Θεού. Και οι μαθητές του ακόμη δεν είχαν κατανοήσει από την αρχή αυτό το μυστήριο. Κι όμως όταν, διά της πίστεως τους και διά της αναστάσεως του Χριστού αισθάνθηκαν το Θεό Υιό, διά αυτών δοξάστηκε ο Κύριός μας. Αυτήν την αλήθεια πρέπει να αποδεχθούμε με το νου και την καδιά μας και να ακολουθήσουμε την οδό προς την ένωση μαζί Του.

Η Εκκλησία μας υπενθυμίζει την θεία και ομοούσια φύση του Χριστού με τον Πατέρα, εορτάζοντας σήμερα την μνήμη των 318 αγίων πατέρων της Εκκλησίας, όπου το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας κατεδίκασαν την αιρετική διδασκαλία του Αρείου που δέχονταν τον Ιησού Χριστό ως δημιούργημα και όχι ως υπόσταση του Τριαδικού Θεού.