Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ... ΛΑΪΤ!

Κρεοφαγία σήμερα ένεκα του εθίμου, και ουκ ολίγοι θα το «τσικνίσουν» για τα καλά! Περί αυτού του τσικνίσματος στο ΒΗΜΑ (κλικ εδώ) διαβάζω ότι κάνουμε, λέει, διατροφικά σφάλματα! Λες και τις υπόλοιπες μέρες τρώμε υγιεινά... Γράφει λοιπόν, υποδεικνύοντας:
Τα 5 συχνότερα λάθη της Τσικνοπέμπτης:
1. Κατανάλωση λιπαρών κρεάτων (πχ. πανσέτα, παϊδάκια κλπ)
2. Κατανάλωση συνοδευτικών πλούσιων σε «άχρηστες» θερμίδες (πχ. αλοιφές με λιπαρή βάση, όπως ρώσικη σαλάτα, τυροκαφτερή κλπ)
3. Βραδινό φαγητό σε προχωρημένη ώρα της νύχτας
4. Υψηλή κατανάλωση κρασιού
5. Επιμονή στα τηγανητά (πχ. πατάτες, κολοκυθάκια, πιπεριές κλπ) αντί για τα ψητά λαχανικά

Για μια πιο υγιεινή τσικνοπέμπτη επιλέξτε…
-Αντί για αρνίσια παϊδάκια… παϊδάκια κοτόπουλο
-Αντί για χοιρινό γύρο ή λουκάνικα… χοιρινό ψαρονέφρι
-Αντί για τηγανητές πατάτες… πατάτες ψητές στα κάρβουνα με προσθήκη λίγου βουτύρου
-Αντί για χοιρινό ή αρνίσιο κεμπάπ… κεμπάπ σόγιας
-Αντί για τυροκαφτερή… φάβα
-Αντί για τηγανητά κολοκυθάκια/μελιτζάνες… βραστά λαχανικά
-Αντί για τηγανητές κροκέτες… ψητά μανιτάρια γεμιστά με τυρί

Αυτές είναι γαστρονομικές υποδείξεις! Από τα παϊδάκια και τα τηγανιτά στο... γουρμέ και λάιτ κοτόπουλο με μανιτάρια, φάβα και κεμπάπ σόγιας! Επιρροή από το Masterchef; Και όχι μόνο, βέβαια! Με τόσες γουρμέ εκπομπές στην τηλεόραση, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες! Να τραφούμε πιο... υγιεινά. Αλλά για μια μέρα όμως; Τόσο διαρκεί η λάιτ ανησυχία των ειδικών;

Ας πούμε όμως αυτό που δεν το λένε πολλοί αλλά δεν είναι μυστικό. Η Τσικνοπέμπτη αναφέρεται για τους χριστιανούς που θα ξεκινήσουν τη νηστεία της μεγάλης Τεσσαρακοστής. Είναι η τελευταία ημέρα που τρώγεται κρέας, την επόμενη εβδομάδα της «Τυρινής» τρώγονται μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα, μέχρι την επόμενη φορά την Κυριακή του Πάσχα! Σε δύο μήνες περίπου δηλαδή! Οπότε ας το φάνε να το χαρούν! Το να το περιοριστεί χάρην της υγείας είναι λιγάκι υπερβολικό.

Το κακό είναι πως πολύς κόσμος εκτός από την τσικνοπέμπτη, «τσικνίζει» το κρέας και τις επόμενες ημέρες... Κάτι που αποψιλώνει τη σημασία αυτού του γαστρονομικού εθίμου. Και γι' αυτούς, σίγουρα χρειάζονται συμβουλές για μια πιο υγιεινή προσέγγιση της κρεοφαγίας. Αλλά μη θυμόμαστε να εκφέρουμε τον αντίλογο στο κρέας, τα τηγανιτά και το συνοδευτικό κρασάκι μόνο κάτι μέρες σαν την Τσικνοπέμπτη. Ε, μας χαλάει τη γεύση! Πως να το κάνουμε; Άσε που το κρέας δεν είναι και πολύ φθηνό, καθως και η έξοδος δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη δαπάνη.

Καλό «τσίκνισμα» λοιπόν, με κρέας και όχι με... σόγια, και καλή νηστεία που έπεται. Και για όσους ξεχάσουν να «τσικνίσουν» σήμερα, ή θέλουν να... το παρατείνουν και πέραν της σημερινής ημέρας, ας γνωρίζουν πως Τσικνοπαρασκευή δεν έχει θεσπιστεί από την Εκκλησία ακόμα!