Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ... 2231!

Επιτέλους! Να που η επιστήμη έχει καλά νέα για τους Έλληνες. Αναφέρει σχετικά το διαδικτυακό (πλέον) ΒΗΜΑ (δες εδώ):

Σε περίπου μισόν αιώνα δεν θα υπάρχουν πλέον καπνιστές στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, επισημαίνει μετά από έρευνα της η Citigroup.
Σύμφωνα με την χρηματοοικονομική εταιρία, το ποσοστό των ανθρώπων που συνεχίζουν να καπνίζουν σε δυτικά κράτη έχει αρχίσει να μειώνεται σταδιακά και αναμένεται μέσα στις επόμενες δεκαετίες να έχει φτάσει σε μηδενικό βαθμό.
Σύμφωνα με την μελέτη, το κάπνισμα θα έχει εξαφανιστεί στη Βρετανία το 2040, στην Ισπανία το 2056, στην Ιταλία το 2091, στον Καναδά το 2040, στην Αυστραλία το 2030, την Ισλανδία το 2033 και τις ΗΠΑ το 2046. Η έρευνα υποστηρίζει πως, επειδή είμαστε και πιο… μερακλίδικο έθνος καπνιστών, στην Ελλάδα το τέλος του καπνίσματος δεν αναμένεται να έρθει πριν το 2231!
«Αν η τάση αυτή συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, τότε μέχρι το 2050 θα μιλάμε για το τέλος των καπνοβιομηχανιών και της αγοράς καπνού», υπογραμμίζει ο Ανταμ Σπίλμαν, αναλυτής σε θέματα καπνοβιομηχανιών στη Citigroup.

Να λοιπόν που βρέθηκε η ημερομηνία λήξεως του καπνίσματος ανά... κράτος. Μπορεί σε κάποιες χώρες να συμβεί αυτό όχι πολύ μακριά από σήμερα, αλλά κάποια στιγμή έστω αργά θα συμβεί και στην Ελλάδα! Κάτι που ασφαλώς θα αφήσει άνεργους τους καπνοπαραγωγούς και τους εργάτες στις εδώ καπνοβιομηχανίες. Αλλά μάλλον το 2231 δεν θα είναι μόνο το έτος που θα πίνουμε τον καφέ άνευ τσιγάρου!

Προφανώς, αν και περιέργως δεν μας το αναφέρει η έρευνα, θα έχουν εκλείψει και αρκετοί λόγοι που συντηρούν το κάπνισμα. Ειδάλλως, μόνο με την απειλή πως κάνει κακό στην υγεία μας θα το είχαμε ήδη κόψει! Οπότε λοιπόν μετά από 2 αιώνες και βάλε, δεν θα έχουμε ούτε οικονομικά αλλά ούτε προσωπικά προβλήματα, που είναι οι συνήθεις λόγοι για να μην το κόψει κανείς... Πολύ αισιόδοξη η πρόβλεψη για το απώτερο μέλλον μας!

Εδώ θα μου πεις, στη Βρετανία θα κοπεί το 2040. Οσονούπω... δηλαδή, σε σχέση με μας! Αναρωτιέμαι όμως, όταν θα έρχονται για τουρισμό στην Ελλάδα, δεν θα παρασύρονται στο κάπνισμα; Εδώ παρασύρονται και διασκεδάζουν ξενυχτώντας και μεθώντας, που δεν το κάνουν στα πάτρια εδάφη τους. Οπότε μήπως αυτοί αργήσουν λίγο περισσότερο να κόψουν το κάπνισμα; Άρα λοιπόν πρέπει να ξαναδούν λιγάκι τα δεδομένα τους οι ερευνητές της Citigroup.

Κακά τα ψέμματα, το να προβλέψει κανείς το σταμάτημα μιας κακής συνήθειας σημαίνει πως μπορεί να δει αν η ποιότητα του ανθρώπου αυξάνεται. Δηλαδή αν μπορεί να κυριαρχήσει στα πάθη του. Όσο υπάρχουν καταστάσεις που δεν τον βοηθούν να το πράξει επιτυχώς, τότε είναι δύσκολο να κοπεί η οποιαδήποτε έξη σε επιβλαβείς ουσίες που πρόσκαιρα δίνουν ηρεμία και ευεξία αλλά μακροπρόθεσμα το θάνατο! Και μου είναι δύσκολο να αντιληφθώ το πόρισμα της έρευνας πως στις ΗΠΑ φερ' ειπείν, θα κοπεί το κάπνισμα το 2046 τη στιγμή που οι καπνοβιομηχανίες δεν θα σταματήσουν να διαφημίζουν τα τσιγάρα τους αφού τους επιφέρουν τεράστια κέρδη, και οι πληθυσμοί με φτώχεια και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι μεγάλοι.

Κατά τ' άλλα, οι αισιόδοξοι αντικαπνιστές, δεν έχουν παρά να κάνουν λίγο... υπομονή!